5 tekenen die wijzen op het einde van een relatie
Het einde van een relatie klinkt pijnlijk en angstaanjagend. Toch is het soms tijd voor verandering. Relatietherapeute Cindy Schepers legt in 5 situaties uit waarom relaties op de klippen lopen.
Lees hier ook:Ā Waarom een scheiding beter is dan in een slecht huwelijk blijvenĀ
Een relatie loopt stuk om allerlei redenen: je bent uit elkaar gegroeid. Hij is verliefd op een ander. Maar soms lijkt er niets aan de hand en komt er zomaar een moment waarop je weet: het is voorbij. Voor altijd. Relatietherapeute Cindy Schepers legt uit.
1. ‘Dit is het niet’
In sommige gevallen blijven mensen lang samen en hebben ze het wel goed met elkaar. Toch zijn ze in essentie niet gelukkig. Ze kunnen bijvoorbeeld niet voor de volle honderd procent zichzelf zijn. Dat gaat wegen op een mens. Soms leidt het tot een moment waarop je beseft: het hoeft niet meer. Even goed kan het dat je er allebei zo over denkt en dat je in alle vriendschap uit elkaar gaat.
Lees hier ook welke vervelende eigenschap eigenlijk het teken is van een goede relatie
2. Groeien in een andere richting
Mensen zijn complexe wezens, ze ontwikkelen zich, ze groeien en krijgen nieuwe interesses. Het is een uitdaging om daar als koppel mee om te gaan, om elkaar te blijven vinden en te leren omspringen met de overeenkomsten en de verschillen. Soms lukt dat gewoon niet en vervreemden partners van elkaar.
3. Vluchtige verliefdheid
We hebben geen controle over onze gevoelens en verliefdheid kan ons op alle momenten overkomen. Zelfs als we jarenlang in een vaste, liefdevolle relatie zitten kunnen we verliefd worden op een ander. Zeker als je vervreemd bent van jezelf, ben je de speelbal van je gevoelens. Maar even plots als die verliefdheid verschijnt, kan ze ook weer verdwijnen.
Lees hier hoe je volgens de wetenschap terug verliefd wordt op je partner
4. Van aantrekkingskracht tot knelpunt
Aantrekkingskracht is geen exacte wetenschap. Soms voelen we ons aangetrokken tot een bepaalde karaktertrek van een persoon en wordt diezelfde karaktertrek later net iets waarvoor we een afkeer ontwikkelen. Het lijkt een contradictie, maar toch is het zo. Afhankelijk van ons karakter en onze situatie op een bepaald moment zoeken we een partner, maar die situatie en het karakter kunnen doorheen de jaren veranderen. Waardoor we onze partner ineens niet meer zo aantrekkelijk vinden of er zelfs een afkeer voor ontwikkelen.
5. Een derde speler
Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Een nieuwe ontmoeting kan je het gevoel geven dat je iets mist in je huidige relatie en je doen fantaseren over hoe het zou zijn met die ene persoon. Toch is het niet altijd verstandig om van de ene relatie in de andere te stappen. Het is geen garantie op geluk. Als koppels veel eerder tot het besef komen dat ze niet gelukkig zijn, kunnen ze sneller bijsturen en hoeft het niet altijd te eindigen. Lees hier ook de straffe getuigenis vanĀ Erik. Hij houdt van zijn vrouw, maar kan het niet laten haar te bedriegen.
Meer over relaties & seks:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier