10 dingen die productieve vrouwen echt NOOIT doen
Blijkbaar hebben we allemaal – ook jij, ja – hetzelfde aantal uren op een dag als Beyoncé. WAAROM kunnen wij ons leven dan niet zo goed managen als zij dat doet? Oké, we hebben geen persoonlijke assistenten, stylisten, chefs, nanny’s en andere helpende handen, maar los daarvan kan het weleens simpelweg aan je slechte gewoontes liegen. Bepaalde dingen zorgen er immers voor dat je productiviteit de dieperik ingaat waardoor je jouw to-dolijst maar niet afgewerkt krijgt. Gelukkig kan je slechte gewoontes eenvoudig weer van de baan vegen dankzij deze 10 tips.
Aan deze 10 gewoontes moet je dringend sleutelen om je zakelijke doelstellingen te kunnen bereiken.
10 slechte gewoontes
1. Constant je e-mails checken
Jup, guilty. We verspillen allemaal teveel tijd aan het checken van onze e-mails. Maar wie dat te vaak doet, zal sneller dingen vergeten, angstiger zijn, heeft meer kans op een depressie en zal zwakker presteren. Wie na het werk nog e-mails checkt, schaadt daar zelfs haar gezondheid mee. De beste manier om van deze gewoonte af te geraken? Beantwoord je e-mails enkel op vaste tijdstippen. Je kan eventueel een automatisch antwoord instellen waarin staat dat je enkel je mails leest om 10u, 12u en 15u.
2. Elke week een vergadering inlassen
Waarom zou je elke week een vergadering inlassen als er niets veranderd is in tussentijd? Iedereen moet stoppen met werken voor een meeting waar niemand iets aan heeft. Probeer met je collega’s eens een groeps-chat uit of werk in Google Docs. Zo kan je van achter je bureau checken wie wat al gedaan heeft en zie je of een vergadering wel echt nodig is.
3. Lange uren kloppen
Mensen die langer dan acht uur per dag werken, hebben een lagere productiviteit en een hogere kans op burn-outs. Het lijkt misschien productief om veel uren af te tikken, maar je bereikt er absoluut niets mee. Integendeel, als je een vast tijdsschema opstelt en niet meer werkt dan nodig spreken de resultaten in een mum van tijd voor zich.
4. Grote projecten als laatste afhandelen
Wat doe jij ’s ochtends het eerst? Als je begint met de eenvoudige dingen en daarna de grotere projecten afhandelt, dan heb je een slechte gewoonte. Tegen dat je bij het belangrijke werk komt – als je er al geraakt – zal je moe en veel minder productief zijn. Als je start met de harde noot, kan je daar het meeste energie aan geven. Zo hou je het eenvoudige werk voor later, als je minder focus hebt en minder gemotiveerd bent.
5. Koffie bij het ontbijt
Als je niet ontbijt en enkel koffie drink ’s ochtends, mis je een belangrijke energiebron voor de dag. Als je wakker wordt, is je lichaam immers gedehydrateerd en hongerig. Wie alleen maar koffie drinkt, geeft haar lichaam niet de voedingstoffen en vloeistoffen die het nodig heeft? Dit heeft een impact op je productiviteit doorheen de rest van je dag. Probeer deze 5 suikervrije ontbijtrecepten eens uit, ze zijn eenvoudig én gezond.
6. Geen 8 uur per nacht slapen
Zorg jij ervoor dat je aan acht uur slaap per nacht komt? De meeste businesswomen niet, en dat verlaagt de productiviteit. Onderzoek toont aan dat 5 uur slaap of minder hetzelfde effect heeft als alcohol in je bloed. Je zal meer fouten maken, hebt vaker hoofdpijn en bent sneller afgeleid als je niet voldoende dut. Ook deze 7 dingen kunnen er gebeuren met je lichaam als je te weinig slaapt.
7. Lunchen aan je bureau
Je zou denken dat je productiever bent als je jouw lunch-uurtje skipt maar wat als er voeding en drinken op je toetsenbord of een belangrijk dossier morst? Je kan je productiviteit na de middag er compleet mee vernielen. Bovendien ben je meer geneigd om foute foodkeuzes te maken of jezelf te overeten. Doe je productiviteit een gunst, eet NOOIT aan je bureau en lees deze 7 tips voor een gezonde lunchpauze op het werk.
8. Geen pauze nemen
Wie als een sneltrein alles afwerkt, zonder ooit een pauze te nemen, verliest al snel aan productiviteit. Een pauze dient om tot rust te komen en zorgt ervoor dat je hersenen opnieuw creatief werken en focussen op wat belangrijk is. Breaks helpen ook fouten te voorkomen maken ons meer betrokken bij het werk.
9. Aan elke taak evenveel belang hechten
Als je op de 20 procent meest belangrijke taken focust – hoeft niet je meest dringende werk te zijn – zal je significant productiever zijn. Er is niets frustrerender dan een dag vechten tegen taakjes om op het einde te beseffen dat je jouw belangrijkste werk niet hebt afgerond.
10. Multi-tasken
Denk je dat je productiever bent als je meerdere dingen tegelijkertijd aankan? Dan heb je het mis. Het kan misschien goed voelen als je constant switcht tussen taken, maar toch veroorzaakt het een verlies aan focus, creativiteit en productiviteit. Als je jezelf op één taak tegelijkertijd concentreert, krijg je over het algemeen meer gedaan.
Meer tips voor op het werk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier