Stap voor stap naar een gezonde levensstijl met de tips van gezondheidsgoeroe Goedele Leyssen
Gezond eten maakt je gezonder en gelukkiger. Jaren geleden ruilde Goedele Leyssen haar drukke job in om zich te focussen op gezonde voeding en yoga. In haar nieuwe boek MoodFood verklapt ze hoe je nu écht gelukkiger wordt van eten. Aan Feeling verklapt drie dagen lang enkele van haar beste tips uit het boek.
Op 15 oktober geeft Goedele Leyssen tijdens haar Feeling Forward sessie een lezing waarin ze onder andere dieper ingaat op emotie-eten. Nog geen tickets gekocht? Hier vind je alle info.
De beloning voor een gezondere lifestyle is groot, want door gezonder te koken, te eten en te leven, timmer je aan stevige funderingen voor een stabiel humeur en een constant (hoog) energiepeil. Hierdoor wordt the sky echt the limit en kun je volledig voor je dromen gaan. Ik denk dat iedereen dat wel wil. De vraag is: hoe pak je dat het beste aan?
Het antwoord is: gewoonte na gewoonte, want iedereen is het resultaat van zijn gewoontes. We worden wat we herhaaldelijk doen. Door je gewoontes te veranderen kun je dus ook jezelf veranderen.
Ik geef in mijn nieuwe boek Moodfood een heleboel advies over wat je kunt doen om gezonder en gelukkiger te worden, maar als je ongezonde gewoontes je blijven achtervolgen, ben je daar natuurlijk niet veel mee…Vandaar dat ik achteraan in mijn nieuwe boek ook een stuk rond gewoonteverandering heb geschreven. Hier komen 5 tips en weetjes die je op weg kunnen zetten
1. VERVANG EEN SLECHTE GEWOONTE DOOR EEN GOEDE
Een slechte gewoonte zomaar deleten is moeilijk. Je kunt ze echter wel doen vervagen door ze te vervangen door een goede gewoonte. Hierdoor activeer je een nieuw circuit in je hersenen. Vervang je derde kop koffie bijvoorbeeld eens door een kopje groene thee.
2. HERHALING IS DE SLEUTEL TOT SUCCES
Gemiddeld duurt het 21 tot 44 dagen om je een nieuwe gewoonte eigen te maken. Wees je ervan bewust dat je goede voornemen een inspanning van je zal vragen en geforceerd zal aanvoelen zolang het nog geen gewoonte is. Laat demotiverende selftalk je niet ompraten om op te geven..
3. HET DOMINO-EFFECT VAN EEN GOEDE GEWOONTE
Soms is slechts één positieve nieuwe gewoonte genoeg om een kettingreactie van veranderingen te ontketenen. Voor mij was vroeger opstaan zo’n gewoonte. Door mijn avondroutine te veranderen en vroeger te gaan slapen, had ik de energie om ’s ochtends vroeg yoga te doen en te mediteren en was ik aanzienlijk rustiger tijdens de dag. Dat had dan weer een grote invloed op de kwaliteit van mijn werk, op mijn manier van eten etc.
4. DOE HET VOOR JEZELF
Een gewoonte veranderen lukt alleen als je het niet voor iemand anders doet, maar voor jezelf. Doe je iets omdat je verplicht wordt of om iemand anders een plezier te doen, dan is de kans dat je opgeeft veel groter omdat je meer wilskracht aan de dag moet leggen om vol te houden.
5. FALEN IS OK
Faalde je? Dat is ok. Je leerde dat het niet makkelijk is om een vastgeroeste gewoonte te veranderen. Focus opnieuw op waarom je die bepaalde gewoonte ook alweer wilde veranderen en stel jezelf een beloning in het vooruitzicht zodra je weer op koers ligt.
Goedele live aan het werk zien?
Schrijf je dan snel in voor onze Feeling Forward ontbijtsessie met Goedele. Geniet van een heerlijk ontbijt, een yoga-sessie en en een lezing van Goedele over het effect van emo-eten op je lichaam. Schrijf je hier in.
Meer weten over emoties, de impact ervan op je lichaam en je eetgedrag en hoe je jezelf zowel gezond als gelukkig kunt eten, lees je in MoodFood (uitg. Manteau), download je gratis pretoxplan of volg de Facebookgroep voor tal van extra tips.
Meer tips over gezonde voeding:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier