Dit is het gezondste ingrediënt ter wereld volgens een wetenschapper

Er zijn heel wat gezonde ingrediënten om er een gebalanceerd dieet op na te houden. Maar welk ingrediënt is nu écht het gezondst? Het is geen speciale specerij of exotische fruitsoort waarvan je nog nooit hoorde. Meer zelfs, het staat waarschijnlijk gewoon in je kast.

Gezonde vetten

Volgens dr. Mary Flynn, wetenschapper aan de universiteit van Brown is olijfolie het gezondst, dan wel de extra vierge variant.Vierge‘ staat voor maagd. Dat wil zeggen dat de olie van de beste kwaliteit is én dat er geen vreemde stofjes aan worden toegevoegd. Uiteraard moet je nu geen olijfolie gaan drinken alsof het water is, de gezondheidsvoordelen zijn het grootst wanneer je de extra vierge olijfolie combineert met veel groenten en andere gezonde voedingsstoffen. Er zijn een aantal redenen waarom net extra vierge olijfoliegezond is.

Oleocanthal

We weten al langer dat olijfolie valt in de categorie ‘gezonde vetten‘. Maar er is meer, volgens recent onderzoek bevat het grote hoeveelheden oleocanthal, een antioxidant die dezelfde ontstekingsremmende eigenschap zou hebben als ibuprofen. Chronische ontstekingen mag je niet licht opnemen. Ze kunnen de oorzaak zijn van verschillende hartziekten, maar ook alzheimer, artritis en zelfs kanker. Het is niet voor niets dat ze deze ontstekingen de ‘sluipende moordenaar’ noemen. Bovendien zitten er naast oleocanthal nog andere ontstekingsremmende stofjes in olijfolie. De oorzaken van die ontstekingen zijn een ongezond voedingspatroon én te weinig beweging. Alleen met olijfolie kom je er dus helaas niet.

De ene olijfolie is de andere niet. Kies altijd voor extra vierge olie. Extra testje: Heb je een kriebel in je keel na het eten van olijfolie? Dat is een goed teken, want dat zou wijzen op een hoog oleocanthalgehalte.

3 x eenvoudige recepten met olijfolie

Gebruik simpelweg olijfolie in je gerechten je komt al een heel eind. Nood aan inspiratie? Hier vind je tal van recepten. Wij delen alvast enkele van onze favorieten.

Scampi’s met look van Sandra Bekkari

Scampi's met look van Sandra Bekkari

Scampi’s met look van Sandra Bekkari

Wie gezond zegt, zegt Sandra Bekkari. Voor Oliveoilworldtour ontwikkelde zij dit lekkere receptje. Heerlijk om te serveren als voorgerecht of als tapas.

Dit heb je nodig: 

  • 12 diepgevroren scampi’s met staart
  • 80 ml extra virgin olijfolie
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • Een halve chilipeper, gehakt
  • Een handvol peterselie
  • Een snufje zout
  • 1 limoen

Zo maak je het: 

  • Droog de scampi’s goed af
  • Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de knoflook en peper toe en bak ze lichtjes aan.
  • Voeg de scampi’s toe en bak anderhalve minuut aan beide kanten.
  • Werk af met peterselie, een snufje zeezout en een partje limoen.

Spaanse omelet met geitenkaas en gekarameliseerde ui


Een omelet saai? Niet als je deze Spaanse variant met geitenkaas en gekarameliseerde ui maakt.

Dit heb je nodig: 

  • 1 kg aardappelen
  • 8 eieren
  • Zout
  • Extra Virgin olijfolie
  • 150 g geitenkaas
  • 60 g gekarameliseerde ui

Zo maak je het: 

  • Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Zet een pan op een laag vuur en voeg olijfolie toe. Bak de aardappels tot ze zacht worden.
  • Kluts de eieren in een kom en meng het aardappelmengsel eronder.
  • Doe olijfolie in een pan en zet het vuur op een hoge stand.
  • Voeg nu de helft van de mengeling van aardappel en ei toe, bedek vervolgens met de gekarameliseerde ui en schijfjes geitenkaas.
  • Voeg tenslotte de andere helft van het mengsel toe en laat aan twee kanten bakken.
  • Plaats de omelet op een bord en serveer onmiddellijk.

Toast champignon

Toast champignon

Toast champignon

Een echte klassieker verveelt nooit. Lekker als lichte lunch, maar scoort ook altijd als hapje.

Dit heb je nodig (als hapje): 

  • Grote champignons
  • 2 eetlepels extra virgin olijfolie
  • 4 sneetjes brood, dik gesneden
  • 4 theelepels mosterd
  • Waterkers
  • Zwarte peper

Zo maak je het: 

  • Snij de champignons in schijfjes.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en bak de champignons aan, voeg zwarte peper toe.
  • Toast de sneetjes brood en bestrijk ze telkens met een theelepel mosterd.
  • Leg de champignons op de toast en besprenkel ze met het vocht uit de pan.
  • Werk af met waterkers.

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content