Kies kwaliteit: Pascale Naessens interviewt voedingsspecialist Walter Willett
Speciaal voor Feeling interviewde Pascale Naessens 3 van de meest vermaarde voedingsdeskundigen ter wereld. Dit zijn de highlights uit haar gesprek met voedingsspecialist Walter Willett.Ā
1. De voedingsdriehoek is achterhaald
De voedingsdriehoek, die dateert van 1992, raadt mensen aan om veel koolhydraten te eten. Maar er is nooit een enkel bewijs geweest dat het eten van zulke grote hoeveelheden koolhydraten goed zou zijn. Toch wordt die voedingsdriehoek in België nog altijd verdedigd door de aanhangers van de conventionele visie. Zeker het eten van brood en aardappelen wordt gestimuleerd.
Een dieet met veel aardappelen en brood is zeker niet optimaal. Er is geen enkele vereiste is voor koolhydraten. We kunnen perfect zonder. Maar als we de toenemende wereldbevolking willen blijven voeden, zullen we ook met granen moeten werken. Heel belangrijk is het type koolhydraat. Het is geweten dat brood een basisproduct is voor vele culturen, maar het is geen optimale voeding. Het is veel beter om de volle granen te nuttigen, vóór ze worden gemalen.
2. Kwaliteit is belangrijk
De kwaliteit van de koolhydraten die je opneemt maakt het verschil.Ā Zowel in Amerika
als in Europa komt 50 tot 80% van de dagelijkseĀ energie van koolhydraten met een hogeĀ glycemische index: geraffineerde koolhydraten,Ā aardappelen, suiker, frisdrank... DeĀ glycemische index en deĀ glycemische load gevenĀ aan hoe snel de suikers van een
koolhydraat worden opgenomen inĀ het lichaam. Uit langetermijnstudies blijkt datĀ veel koolhydraten met een hogeĀ glycemische index het risico opĀ diabetes verhogenĀ en dat is niet zo verrassend, omdatĀ ze het suikergehalte in het bloed en hetĀ insulinepeil doen stijgen. Maar ook de kortetermijnstudiesĀ laten zien dat de GI en GLĀ van koolhydraten veel invloed hebben.
3. Light-producten zijn geen goed idee
In het algemeen zijn ālightā geenĀ goed idee is, omdat het vet vervangen wordtĀ door suiker en dat is meestal een slechteĀ ruil. Een ander probleem met zuivelproductenĀ met weinig vet is dat iemand andersĀ altijd wel het vet eet dat eruit is gehaald.Ā Vet is kostbaar, dus als men het ergens uithaalt,Ā stopt men het ergens anders weer in,Ā bijvoorbeeld in boter of roomijs. Dus wieĀ ās morgens light eet, zou ās avonds het vetĀ weleens weer binnenkrijgen met een ijsje.
Wie is Walter Willett?
- Walter Willett is professorĀ aan de Harvard-universiteitĀ en is hoogleraarĀ aan de afdeling VoedingĀ en Epidemiologie bij deĀ Harvard School of PublicĀ Health en Harvard MedicalĀ School.
- Hij onderzoekt deĀ relatie tussen voeding enĀ gezondheid, vooral naarĀ hart- en vaatziekten enĀ kanker en herschreef deĀ Amerikaanse voedselpiramideĀ volgens deĀ laatste wetenschappelijkeĀ inzichten.
Het volledige interview van Pascale Naessens met Walter Willett vind je in het augustus-nummer van Feeling. Wil je nog meer lezen over Pascale Naessens? Check dan hierĀ de highlights uit haar gesprek met de gerenommeerde obesitasbestrijder David Ludwig.
Lees ook:
3 x lekkere, lichte recepten van Pascale Naessens.Ā
De 5 favoriete restaurants van Pascale Naessens.Ā
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Wie is Walter Willett?