Deze kleine aanpassingen in je eet-, beweeg- en slaappatroon veranderen je leven
Als je écht gezonder door het leven wilt gaan, is het niet voldoende om enkel je eetpatroon aan te passen, iets meer te bewegen of voldoende nachtrust in te bouwen. Het effect zit hem in de drie dingen samen toepassen. Dat zegt auteur Tom Rath in zijn boek ‘Eet Beweeg Slaap‘. Wij volgen zijn 30 dagen challenge en verklappen alvast enkele van onze favoriete tips.
1. Doe niet mee aan dieethypes
Er zijn heel wat diëten die je kunt volgen. Zie jij door de bomen soms het bos niet meer? Je bent zeker niet alleen. Volgens een rapport vinden drie op vier mensen het door de voortdurend veranderende richtlijnen moeilijker om gezond te eten. Bovendien wordt er bij een dieet vaak van uitgegaan dat je het een tijdje doet en dat het dan klaar is. Een van de redenen waarom ze tot mislukken zijn gedoemd. Bovendien is volgens een studie aan Harvard de kwaliteit van je eten veel belangrijker dan de kwantiteit. Het soort voedsel dat je binnenkrijgt is dus belangrijker dan het aantal calorieën. Tom Raths tip: laat je niet verleiden door een dieethype. Bekijk liever eens welke diëten je de afgelopen jaren hebt gevolgd en haal er de belangrijkste tips uit. Veel water drinken vind je bijvoorbeeld in ieder dieet terug. Verder vermijd je best te veel suiker en geraffineerde koolhydraten. Pas je eetgewoontes aan en heb geduld. Want volgens expert duurt het lang vooraleer je lichaam zich heeft aangepast aan het nieuwe patroon.
2. Broccoli is het nieuwe zwart
Elke dag een appel eten is goed voor je gezondheid, broccoli is nog beter. Recent onderzoek wijst uit dat broccoli de expressie van je genen verandert. Daardoor speelt de groente een belangrijke rol in de preventie van kanker en hartziekten. Broccoli is dan ook een rijke bron van antioxidanten, vitaminen en vezels. Het zou bovendien bescherming bieden tegen artritis en astma, het zou goed zijn voor je ogen en je immuunsysteem. Tom Raths tip: zet vaker broccoli op het menu. Geen fan? Gebruik het in soep of smoothies. Ook paksoi is een groente met heel goede gezondheidseffecten.
3. Kom uit je stoel
Met sporten alleen kom je er niet. Drie keer per week gaan sporten is dus niet voldoende. Je blijft gezond door de hele dag actief bezig te zijn. Gemiddeld zitten we op een dag 9,3 uur, langer dan we slapen dus. Je kunt dat helaas niet compenseren door een half uur beweging en gezonde voeding. Er is meer beweging nodig. Tom Raths tip: plan kleine momenten van beweging in. Zoek de manier die het best bij je past.
Ga wandelen met collega’s, wandel rond terwijl je telefoneert en stap naar een collega toe in plaats van te mailen. Wil je meer tips voor beweging op kantoor? Lees dan even dit.
4. Lig niet wakker van stress
Door stress kun je veel slaap tekortkomen. Het is moeilijk om je voor het slapengaan af te sluiten voor stressfactoren. Ademhalingsoefeningen kunnen een beetje helpen. Maar het meest effectief is preventie. Tom Raths tip: structureer je dag zo dat je stresssituaties uit de weg gaat. Dat is veel doelmatiger dan diep ademhalen of tot 10 tellen in een stresssituatie. Dagelijks kleine irritaties uit de weg gaan is de beste manier om stress te voorkomen. En dat is essentieel, want slecht slapen is belastend voor je immuunsysteem. Ga na van welke grote of kleine dingen je ’s nachts wakker ligt. Pak eerst grote irritaties aan, daarna de kleine. Besluit dingen te accepteren en sneller los te laten.
Pieker jij je suf? Hier lees je dé tips van therapeute Suzanne Kempeneers om er voor eens en altijd mee te stoppen.
5. Beweging als slaapmedicijn
Kan jij slecht slapen? Slaapmiddelen zijn niet altijd een goed idee. Regelmatig sporten is dé manier om te zorgen dat je goed slaapt en de dag erna tonnen energie hebt. Er zijn duidelijke wetenschappelijke aanwijzingen dat regelmatig bewegen een alternatief is voor slaapmedicatie. Tom Raths tip: ook als je het druk hebt, is het belangrijk even tijd te maken voor sport. Het komt je nachtrust ten goede én zorgt dat je de dag erna productiever bent.
In het boek ‘Eet Beweeg Slaap’ vind je nog tal van wetenschappelijk gestaafde tips om je levensstijl te verbeteren. Op de website vind je nog meer info. Het boek is hier te koop voor 22,50 euro.
Meer tips voor een gezonde levensstijl:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier