Afgevallen? Zo behoud je jouw streefgewicht
Hoera! Eindelijk zijn die kilo’s er van af. Voor eens en altijd. Niet zo herkenbaar? Bij ons ook niet. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om van die kilo’s verlost te raken, maar ze vliegen er zó gemakkelijk terug bij. Al dat harde werk terug van voor af aan. Toch hoeft het zo niet te zijn. Wij verzamelden de beste tips om die kilo’s vanaf nu écht weg te houden.
1. Vermijd crashdiëten
Waarschijnlijk weet je dit al. Maar toch slagen er heel wat vrouwen in om in de val te lopen omdat ze graag snel nog enkele kilo’s kwijt willen. Je calorieinname beperken tot minder dan 500 per dag, een tijdlang enkel soep eten of overleven op niets dan smoothies... Geloof ons, (Wij liepen ooit ook al eens in de val), het werkt NIET. Je verliest dan misschien wel wat gewicht omdat je lichaam op je reserves moet teren, maar eens je terug vast voedsel of een normale, gezonde hoeveelheid calorieën eet, komen ze er razendsnel terug bij. Al die moeite voor niets dus. Het spijt ons, de enige manier om voor eens en altijd gewicht te verliezen is simpelweg door gezond te eten, voldoende te bewegen én geduld te hebben.
Graag enkele kilo’s kwijt, maar geen idee waar te beginnen? Deze boeken helpen je op weg.
2. Blijf bewegen
Fitnessabonnementen die bij aanvang van goede voornemens worden aangeschaft, belanden nadat het streefgewicht bereikt is, vaak ergens onderaan een lade met andere vergeten spulletjes. Maar om je streefgewicht te behouden is het essentieel te blijven bewegen. Net zoals bij het eten, mag je bij het sporten ook niet té extreem gaan. Kies een sport die je écht graag doet en ook kunt volhouden, overtuig eventueel enkele vriendinnen om het samen aan te pakken en zorg dat je iedere dag minstens een half uur in beweging bent. (Blijf de trap nemen in plaats van de lift, gebruik vaker de fiets, maak ’s middags een wandeling met collega’s,...).
Haal dus die sportschoenen uit de kast. Echt geen conditie? Hier ontdek je hoe je toch start met sporten.
3. Blijf inspiratie zoeken
Hét geheim van blijvend gewichtsverlies? Niet diëten, maar je levensstijl veranderen. Blijf daarom steeds op zoek gaan naar inspiratie. Variatie is namelijk essentieel. Zoek steeds naar nieuwe recepten, je zult verrast zijn van hoeveel gezonde, lekkere recepten er zijn.
Deze gezonde springrolls met feta en groenten zijn om duimen en vingers bij af te likken
4. Wees niet té streng
Neen, je hele dieet is niet verpest als je tijdens dat zondagse familiebezoek een stuk taart verorbert. Onthoud vooral ook dat je niet té streng mag zijn, dat heeft een averechts effect. Je gaat al snel denken, het is nu toch alweer om zeep, ik begin volgende week wel opnieuw. Eet gezond en vergeef jezelf als je eens goed zondigt. Je bent ook maar een mens. En het is ook allemaal zo lekker.
Gebruik jij het zinnetje ‘maandag begin ik opnieuw’ ook zo vaak? Hier lees je hoe je er mee stopt.
5. Durf nee zeggen
Je bent de voorbije weken/maanden erg oplettend geweest. Maar er staan heel wat feestjes op het programma: een barbecue met lekker vlees, een babyborrel met die heerlijk zoete cupcakes, een verjaardagsfeestje van die ene vriendin die altijd tonnen hapjes maakt... Natuurlijk wil je geen zeurpiet zijn die niets durft te eten, en het excuus ‘maar ik ben nu toch al op mijn streefgewicht’ is snel gebruikt. Maak daarom keuzes. Eet op de barbecue veel groenten en kies voor kipfilet in plaats van vette worst, eet één cupcake en schakel daarna over op de versgemaakte soep en kies de gezondste hapjes van je vriendin (ongetwijfeld heeft ze ook groentesticks op tafel gezet).
Hier vind je 15 snacks die minder dan 100 calorieën bevatten
6. Overdrijf niet met alcohol
Je hebt die ene belangrijke deadline gehaald. Hoera! Dat vieren we met een glas rosé. Je vriendin is jarig. Haal die cava maar boven. Het is terrasjesweer: cocktail time! Er zijn heel veel gelegenheden waarop we alcohol drinken. Maar overdrijven is nooit een goed idee. Het is niet alleen een aanslag op je gezondheid, ook de weegschaal wordt er niet gelukkig van. De meeste alcoholische drankjes bevatten op zich al heel wat calorieën, daarnaast word je een pak minder gemotiveerd als je enkele glaasjes op hebt. Gevolg: je stort je op die lekkere hapjes of nog erger: na een feestje gaan jullie een vettige pita eten. Goed voor één keer, maar maak er zeker geen gewoonte van.
Hier lees je waarom je katers erger worden naarmate je ouder wordt
7. Bedenk gezonde alternatieven
Als alles goed zit, heb je al heel wat alternatieven bedacht tijdens je dieet. Maar deze terug vervangen door de ‘klassieke’ gerechten is nooit een goed idee. In plaats van aardappelfrieten eet je zoete aardappelfrietjes uit de oven (echt heerlijk, beloofd!), mayonaise vervang je door yoghurt (of vermeng je met yoghurt) en vlees vervang je regelmatig door gezonde vleesvervangers.
Probeer zeker eens deze rijst- en pastavervangers. Heer-lijk.
Meer tips voor een gezonde levensstijl:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier