6 voedingstips om kanker te helpen vermijden

Zowat de helft van de bevolking zal vroeg of laat de diagnose ‘kanker‘ te horen krijgen. Met zekerheid voorkomen is helaas geen optie. Maar een gezonde levensstijl kan écht het verschil maken. Adam Cunliffe, een Londense voedingsspecialist, deelt zijn tips om de kans op die vreselijke diagnose zo klein mogelijk te houden.

 

Kleine dingen kunnen een heel groot verschil maken. Deze borstkankerpatiënte deelt een belangrijke tip die je leven misschien wel zou kunnen redden.

Gezonde voeding

“Er wordt geschat dat zo’n 1 op 3 kankers zijn gerelateerd aan ons dieet. Dat kan zijn door eten dat we niet voldoende eten: zoals groenten en fruit, of dingen waar we net te veel van eten, zoals zout, suiker en geraffineerde koolhydraten.”

“Natuurlijk spelen er ook heel wat andere factoren van onze levensstijl een rol. Als je dan nog eens stopt met roken, stress vermijdt, voldoende beweging hebt en zwaar vervuilde gebieden mijdt, verminder je de kans op kanker. En je mag niet vergeten dat het iedereen kan overkomen, het is een kwestie van geluk of pech hebben”, voegt hij toe.

Deze dingen vermijden zou de kans doen afnemen.

1. Overeten

Dit is zowat de meest gemaakte gezondheidsfout, hij wordt vaak over het hoofd gezien. Je kunt de kans op kanker verminderen door te zorgen dat je je niet overeet. Ook overgewicht en obesitas zijn best te vermijden. Houd naast je BMI ook zeker rekening met je vetpercentage, dat mag zo’n 30% zijn voor vrouwen en 25% voor mannen. Als je niet weet wat jouw vetpercentage is, kun je het laten meten door een arts of fitnesstrainer.

Ontdek hier wat de 6 meest gemaakte gezondheidsfouten zijn.

2. Zout & bewerkt voedsel

Verwerkt en voorverpakt voedsel heeft vaak een hoog suiker-, zout- en vetgehalte. Vaak bevat het ook de ‘slechte’ vetten. Zo hebben mensen die veel zout eten meer kans op maagkanker. De beste manier is nog altijd om thuis te koken met verse ingrediënten en weinig zout, suiker en vet te gebruiken.

Hier lees je nog tips om de kans op kanker te verminderen

3. Suiker

Overmatig gebruik van suiker is slecht voor je lijn. Het kan obesitas veroorzaken, waardoor de kans op kanker stijgt. Maar suiker kan de kanker ook doen groeien, kankercellen houden van glucose (die van suiker komt) als energiebron. Als we suiker eten, produceren we insuline. En die kan de groei van kanker versnellen. Probeer suiker te vermijden, zet zo weinig mogelijk gebak, snoep en frisdrank op het menu. Maar overdrijf ook zeker niet met pasta, brood en andere koolhydraten, want die worden omgezet in suiker.

Hier lees je 10 tips tegen te veel suiker

4. Omega 6

Omega 6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Je vindt het onder andere in zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Ze kunnen sneller ontstekingen veroorzaken, en chronische ontstekingen van je weefsel kunnen kanker veroorzaken. Zet dus liever omega 3 op het menu, zoals in vette vis. Let zeker op de verpakkingen, want in dressings van voorverpakte salades of sausjes vind je vaak omega 6 terug. Je kunt je omega-3-opname nog verhogen door supplementen in te nemen.

Ontdek hier 3 heerlijke recepten uit Gone Fishing

5. Alcohol

Opvallend, lage innames van alcohol zijn minder geassocieerd met ziekte dan helemaal geen alcohol. Maar let op: te veel alcohol drinken kan kanker veroorzaken. Je loopt een hoger risico op leverkanker, maar ook op andere kankers zoals keel- en slokdarmkanker. Drink dus maximum 1 à 2 drankjes per dag (niet iedere dag). 3 of 4 glazen drinken mag op uitzonderlijke gelegenheden, maar maak er zeker geen gewoonte van. De lever breekt de alcohol af, laat er dus ook altijd een paar dagen tussen zodat je lever kan rusten. Sommige dranken, zoals wijnen, zouden een lager risico vormen dan bieren bijvoorbeeld. Maar de regel altijd: drink met mate.

Hier ontdek je wat te veel alcohol doet met je lichaam

6. Vlees

Er is geen wetenschappelijke eenduidigheid over vlees. Over het algemeen geldt dat rood vlees (onder andere lams-, runds-, en varkensvlees) het risico op kanker kan verhogen. Aan de andere kant zeggen studies dan weer dat de kans veel kleiner is als je verwerkt voedsel (salami, ham of spek bijvoorbeeld) van je menu schrapt. (Een steak zou dus minder risico vormen dan salami dus). Ook biologisch en organisch vlees zou het risico verminderen.  Kies organisch vlees en vis en kies zoveel mogelijk proteïnen uit groenten. Eet maximum twee keer per week rood vlees en bereid het thuis.

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content