4 trucs om je houten snijplank echt schoon te maken
Een houten snijplank kan bacteriën bevatten, erg belangrijk om hem goed te onderhouden dus. Dankzij deze tips blijft je plank schoon.
1. Wassen na gebruik
Uiteraard logisch, maar was je snijplank na ieder gebruik. Maak schoon met een beetje zeep en spoel af met warm water. Veeg droog en laat daarna rechtop drogen.
2. Zout & citroen
Gebruik 1 keer per maand grof zout en citroen. Strooi grof zout over de plank, wrijf hem vervolgens in met een gesneden citroen en spoel daarna af met warm water. Laat de plank goed drogen.
Lees ook: Zo hou je je koelkast schoon
3. Olie
Door af en toe olie te gebruiken, sluit het hout zich, en dringen andere sappen niet binnen. Af en toe insmeren met olie is daarom een goed idee. Wrijf mee in de richting van de houtnerf. Blijf aanbrengen tot het hout geen olie meer absorbeert, veeg daarna af en laat een nachtje drogen. Let wel op: gebruik kleur- en geurloze olie, walnotenolie of amandelolie zijn goede opties. Olijfolie is géén goed idee.
4. Dood de bacteriën
Af en toe kun je waterstofperoxide gebruiken om je plank écht bacterievrij te maken. Giet het over de plank en laat enkele minuten intrekken. Laat heel goed drogen.
Wil je heel de keuken aanpakken? Dankzij deze tips krijg je een brandschone keuken en wasplaats.
Meer handige keukentips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier