Goed voornemen: zo raak je eindelijk van die frisdrankverslaving af
Je eet gezond, gaat regelmatig naar de sportschool, maar kunt maar niet stoppen met het drinken van frisdrank? Dan wil je dit even lezen, want op deze manier raak je volgens wetenschappers van je verslaving af.
Gewoontes doorbreken is niet eenvoudig. Heb je jouw voornemens van vorig jaar al waargemaakt en eet je alvast minder suiker? Goed bezig. Nu nog stoppen met het drinken van cola zero. We begrijpen het, het is niet eenvoudig. En zo nu en dan een frisdrank drinken, moet kunnen. Maar drink je het dagelijks, dan kun je maar beter minderen.
Volgens voedingsdeskundige Sam Freceschini heeft frisdrank een negatiever effect dan een dessert eten. “Het bevat dan wel minder calorieën dan andere zoetigheden, die vloeibare calorieën worden niet optimaal geregistreerd in het brein en daarom kan de lever ze als vet opslaan”, legt ze uit in The Thirty. “Op termijn kan het je lever beschadigen.”
Waarom is frisdrank zo slecht?
Dat frisdrank een negatieve reputatie heeft bij iedere voedingsexpert, wist je ondertussen al. Maar waarom is dat eigenlijk? “Frisdrank is eigenlijk een suikerbommetje in je lichaam”, zegt holistische voedingsdeskundige Meryl Pritchard. “Die suikers kunnen overgewicht, diabetes en een ongezond gebit veroorzaken. Bovendien zijn ze erg verslavend, en dus geen goed idee.” Toch zijn ook de light frisdranken die weinig of geen suiker bevatten een slecht idee, ze bevatten suikervervangers die slecht voor je zijn. Uit een onderzoek gepubliceerd in het magazine van The American Hearts Association, blijkt dat als je zelfs maar één blikje light frisdrank per dag drinkt, je tot drie keer meer kans hebt op een beroerte of dementie op latere leeftijd.
Bovendien zorgen de suikervervangers en de zoete smaak ervoor dat je hersenen om de tuin geleid worden: die denken immers dat ze wel echte suiker binnenkrijgen, waardoor ook nepsuikers verslavend gaan werken. Je lichaam gaat craven naar zoet, wat dan weer vaker leidt tot effectieve zoete zondes. Momenten waarop je lichaam bij wijze van suikerdip niet meer kan weerstaan aan die chocolade, die koekjes of die gesuikerde cornflakes.
Afkicken van frisdrank: zo pak je het aan
Je drinkt dus best zoveel mogelijk water en laat frisdranken, light of niet, achterwege. Suiker en cafeïne zijn erg verslavend, afkicken is de boodschap. Maar hoe pak je dat aan?
1. Pak stress aan
“Frisdrank en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wil je stoppen met frisdrank en van die sugar cravings afraken, dan is het belangrijk je stress aan te pakken.”
2. Zet haalbare doelen
“Voor velen is het moeilijk in één keer volledig te stoppen met het drinken van frisdranken. Dat is oké. Zet jezelf haalbare doelen, zo heb je meer succes op lange termijn.” Drink je veel frisdrank op een dag? Beperk je in eerste instantie tot eentje per dag, daarna kun je verder afbouwen.
3. Kies voor goede vervangers
Vervang je frisdranken door andere drankjes. Water is de beste optie, maar is dit moeilijk, drink dan een lekkere kruidenthee of maak een infused water.
4. Af en toe toegeven aan suiker mag
De kans is groot dat je last krijgt van hoofdpijn en op sommige momenten zul je niet kunnen weerstaan aan suiker. Dat is geen probleem, maar kies voor een gezondere optie dan frisdrank. Denk aan bessen, appels, dadels of zelfs een stukje donkere chocolade. Zij verstoren je bloedsuikerspiegel niet.
5. Slaap voldoende
Wil je een gezond lichaam en doorzettingsvermogen? Dan kom je er niet onderuit, voldoende slaap is écht noodzakelijk voor je lichaam. Door te weinig te slapen, grijp je sneller naar suiker en cafeïne en ben je dus meer geneigd voor een cola te kiezen. Hop, je bed in dus.
Meer gezonde gewoontes kweken:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier