Zo maak je nu écht komaf met wegwerpspullen
Graag wat duurzamer? Nicky en Jessie Kroon hadden hetzelfde idee. Dus ze besloten als experiment een maand lang zero waste te leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers in Nederland. Ze hebben hun gouden tips verzameld in het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder afval’. Aan Feeling verklappen ze drie dagen lang al enkele tips om zelf ook de wereld een beetje te verbeteren.
Weg met wegwerp
De oceanen zitten vol troep. Onze troep. Dat wordt steeds beter duidelijk. Tijdens wereldwijde cleanups worden al gauw zo’n 370 stukjes afval per 100 meter strand gevonden. En een groot deel van de gevonden items bestaat uit wegwerpplastic. Denk aan kleine stukken plastic, plastic doppen, snoepverpakkingen, ballonnen, waterflesjes, wegwerpbekers en rietjes. De eerste stap naar een leuker leven met minder plastic is dus: weiger wegwerp!
Enkel tips om je producten te vervangen:
Wegwerpproducten weigeren is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn namelijk superfijne alternatieven voor.
- Vervang plastic waterflessen door herbruikbare flessen van RVS. Drink water uit de kraan!
- Plastic bestek vervang je door bestekjes van bamboe.
- Kies voor rietjes van RVS, bamboe, siliconen of glas.
- Steek je fruit niet in een plastic zakje, maar kies voor een katoenen herbruikbare tasje.
- Investeer in een mooie mok voor op kantoor, dan hoef je geen wegwerpbekers te gebruiken.
- Tip: zorg dat je altijd een aantal items standaard in je tas hebt. Zoals een herbruikbare waterfles en een zakje.
Het is eigenlijk best gek dat bijvoorbeeld een plastic tasje, dat gemaakt is om oneindig lang mee te gaan (plastic verdwijnt niet, het breekt alleen af in hele kleine stukjes die microplastics worden genoemd en lastig uit het milieu te filteren zijn), maar gemiddeld 12 minuten worden gebruikt! En ja, dat geldt natuurlijk ook voor de kleine plastic zakjes waar je appels of druiven in doet. Die kunnen eigenlijk net zo goed in een herbruikbaar katoenen zakje óf gewoon los op de band. Vriendelijk glimlachen en afrekenen, that’s it. In 2008 werd er in Europa voor zo’n 3.4 miljoen ton aan plastic tasjes per geproduceerd. Goed voor het gewicht van zo’n 2 miljoen personenauto’s! Met de invoering van het verbod op de gratis plastic tas is dit aantal gelukkig flink afgenomen, maar we zijn er nog niet.
Ook bijvoorbeeld wegwerpbekers, die vaak van karton lijken maar eigenlijk altijd een plastic laagje bevatten, zijn vanaf nu passé. Je kunt prima een herbruikbare beker gebruiken. Zeker op kantoor is het een kwestie van je lievelingsmok onder de koffieautomaat steken. En voor de koffie to go kun je een herbruikbare Keepcup, Ecocup of andere koffiebeker gebruiken. Soms krijg je daardoor nog korting op je koffie ook! En wat voor de mok geldt, geldt natuurlijk ook voor het flesje. Moet je echt mineraalwater uit Fiji importeren? Of kun je het gewoon uit de kraan tappen. Dat laatste is in ieder geval een stuk milieuvriendelijker én goedkoper. Voor de productie van een flesje water is zo’n 250 ml aardolie nodig. Bovendien kost de productie van waterflesjes drie keer zo veel water als de inhoud. Best gek toch? Een rapport van Food & Water Watch toont trouwens aan dat bijna de helft van het gebottelde water in de VS van publieke waterbronnen, waar ook het kraanwater vandaan gehaald wordt, komt. Je betaalt dus extra voor hetzelfde product! Heb je nog meer argumenten nodig? 😉
Wegwerpproducten weigeren is vooral een kwestie van nieuwe gewoonten aanleren. De volgende keer dat je op het terras zit bestel je gewoon je drankje ‘zonder rietje, alstublieft’. Een simpele zin die al een groot verschil maakt. Want, geef toe: niemand wordt blij van een schildpad met een rietje in zijn neus, toch? Meer informatie over de impact van wegwerpproducten én de alternatieven vind je in het boek Het Zero Waste Project van Nicky & Jessie Kroon.