Zo kan het: weg met dat buikje zonder sit-ups
Je zit best goed in je vel, maar je wilt graag van je buikje af? “Sit-ups doen kan helpen, maar is zeker niet voldoende”, zegt voedingswetenschapper Hella Van Laer. Zij tipt ons wat je wél kunt doen om dat buikje kwijt te raken.
Hella Van Laer is voedingswetenschapper. In haar praktijk begeleidt ze onder andere mensen die graag kilo’s kwijt willen. “Het is best om je niet te focussen op één zone, maar je volledige levensstijl onder de loep te nemen. Een buikje heeft verschillende oorzaken, eentje daarvan zijn je genen: de een slaat meer vet op rond de buikzone, de andere rond de heupen.”
Helpen sit-ups?
“Het is altijd goed om aan beweging te doen. Helaas bestaat er niet zoiets als buikspieroefeningen waarmee je meteen een strakke buik krijgt. Je spiermassa neemt wel af als je ouder wordt, het is dus altijd goed om spieropbouwende oefeningen te doen. Toch raad ik vooral aan om oefeningen te kiezen die je graag doet. Zo kun je ze volhouden en bewegen helpt om je stressniveau te reduceren. En die stress is een belangrijke oorzaak van overgewicht.”
Wat kun je wel doen?
“Je kiest zelf niet waar je afvalt, maar in het algemeen gezonder te leven, valt je (uiteindelijk) ook af rond je buikje. 80% van het resultaat haal je uit je voeding. Daarom raad ik aan om daar zeker mee aan de slag te gaan. Daarnaast speelt een chronisch slaaptekort een heel grote rol, dat wordt nog steeds te vaak onderschat. Tenslotte is het belangrijk om te bewegen, maar kies dus vooral die dingen die je kunt volhouden.”
1. Pak je stressfactoren aan
Oorzaak buikje: stress
“Stress is niet alleen slecht voor je mentaal welzijn, het kan ook je buikje veroorzaken. Er is een onderscheid tussen acute en chronische stress. De eerste vorm is stress die je voelt als je spanning voelt: voor een presentatie bijvoorbeeld. Chronische stress krijg je wanneer je lichaam lang onder druk staat. Je lichaam maakt cortisol aan, het hormoon dat ook je honger- en verzadigingsgevoel controleert: daarom heb je zoveel zin in ongezond eten als je stress hebt.”
2. Werk aan een gezond slaappatroon
Oorzaak buikje: een slechte nachtrust
“De invloed van slaap op je gewicht, wordt nog steeds onderschat. Je hongerhormonen nemen toe door een slechte nachtrust. Daarom snak je vooral naar ongezonde snacks. Probeer daarom elke dag rond hetzelfde uur te gaan slapen en op te staan, en zorg dat je de hoeveelheid slaap neemt die je lichaam nodig heeft.”
3. Neem je voedingspatroon onder de loep
Oorzaak buikje: een minder gezond eetpatroon
“Een crashdieet is nooit een gezonde oplossing. Meer zelfs: je lichaam gaat in overlevingsmodus en zal allerlei hormonen aanmaken om je een hongergevoel te bezorgen. Zet minder zetmeelrijke ingrediënten en koolhydraten op het menu en kies voor groenten, eiwitten en vezels die je energie geven. Door weinig bewerkte gerechten op het menu te zetten, zal je vanzelf afvallen, en dus ook een plattere buik krijgen.”
4. Drink minder alcohol
Oorzaak buikje: te veel alcohol
“Mensen horen het niet graag, maar steeds meer studies tonen aan dat alcohol heel veel gezondheidsnadelen bevat. Het bevat hoe dan ook heel wat lege calorieën: veel calorieën, maar geen voedingswaarde. Bovendien doet het je impulsiever beslissen over eten of snacks, dat zijn vaak niet de gezonde keuzes.”
5. Beweeg, maar doe iets wat je leuk vindt
Oorzaak buikje: je wilt je buikje verliezen door sit-ups
Bewegen is belangrijk, maar zeker niet alleen voor dat buikje! Meer zelfs: als je na het werk heel gehaast naar de fitness rijdt om snel nog te trainen, bezorgt je dat meer stress dan ontspanning. Kies daarom een bewegingsvorm waarmee je jouw hoofd kunt leegmaken. Een dagelijkse wandeling in de natuur doet bijvoorbeeld wonderen.”
Meer gezonde tips:
- Graag afvallen? ‘Stop met diëten en luister naar je lichaam’
- Train je brein en val af: deze 8 gewoontes maken echt het verschil
- Gezond genieten: 9 x slanke ovenschotels
Openingsbeeld: Esprit
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier