Zo eet jij de juiste porties zonder calorieën te tellen

Van brood word je dik, je moet dagelijks chia zaadjes eten, detoxen is een must, vlees is een no go en begin alstublieft niet over een goed pak frieten want het is hapklare kanker. “Het is wel eventjes genoeg geweest met al die dieetboeken, personal trainers, bootcampen en de activewear trend. Kunnen we niet gewoon normaal doen?”, dat is de boodschap van Dr. Luc Evenepoel. In zijn boek ‘Van diëten word je dik’ geeft hij tips die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

 

We eten te veel, maar we beseffen het niet. “We zijn het slachtoffer van portie-distorsie. Tot de jaren 1960 kocht je in de bioscoop popcorn in een bekertje. Nu is dat in een emmer”, zegt dr. Luc Evenepoel. Pijnlijk herkenbaar. Ook last van het ogen-groter-dan-mijn-buik-syndroom? De juniorverpakking? Zot zeker?! Maar hoe maak je het jezelf gemakkelijker?

Hoeveel is eigenlijk te veel? Je kan calorieën tellen, maar eerlijk, wie houdt dat vol? De oplossing is simpel! Als je met je twee handen een kommetje maakt, moet je maaltijd daarin passen. Op het einde van je maaltijd zou je eigenlijk met gemak hetzelfde nog eens moeten kunnen eten.

1. Kleinere verpakkingen

Serveer eten uit kleinere verpakkingen. Je schept onbewust 50% meer op van roomijs uit een grote doos, dan roomijs uit een kleinere doos. Als je spaghetti neemt uit een halfvolle verpakking van 800 gram maak je 30% meer klaar dan uit een vol pak van 400 gram. Nog een trucje om minder te eten zonder het te beseffen.

2. Ook je bord maakt een verschil

Koop kleinere borden! Als je uit een bord eet met een diameter van 22 cm in plaats van 30 cm, eet je automatisch 25% minder. Als er veel op je bord ligt dan eet je meer, zonder je daarom meer verzadigd te voelen. Ruim de kippenbeentjes niet op, maar laat ze gewoon op je bord liggen. Je eet een kwart minder dan als je ze opruimt. Het is puur gezichtsbedrog en je gaat niet met honger van tafel. Beloofd!

3. Geen potten op de tafel

Laat je kookpotten niet op tafel staan. Zo ben je veel minder geneigd om nog een extra portie op te scheppen. In gezelschap eet je trouwens ook veel meer dan als je in je eentje aan tafel zit. Dinertje met twee? Je eet gemiddeld 30% meer dan als je alleen zou eten. Denk misschien nog eens goed na voor je al je vrienden uitnodigt voor een etentje, want je eet bijna 70% meer als je met zes personen aan tafel zit. Gezelligheid doet eten!

4. Uit het oog...

Verberg de verleidingen. Zet de koekjestrommel in de kast en er niet op. Bewaar die chocolaatjes buiten handbereik want dan snoep je er tot drie keer minder van per dag. Zet de ‘dikmakers’ achteraan in de koelkast, of op de hoogste plank in de voorraadkast. Je kan de echte caloriebommetjes natuurlijk ook gewoon niet in huis halen, maar is dat eigenlijk ooit echt een optie?

 

Meer tips om kilo’s te verliezen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content