Zin in pasta? Deze soort is het gezondst
(Bijna) niets zo lekker als een heerlijk bord pasta. Al is er heel wat discussie over, is pasta eigenlijk wel gezond? En welke soort kies je nu best? De Nederlandse Consumentenbond zocht het uit en maakte een lijst.
Droog of vers?
Tegenwoordig vind je naast de droge pasta ook heel wat verse pasta in de supermarkt. Opmerkelijke vaststelling: het maakt weinig uit welke je kiest, de voedingswaarde is ongeveer gelijk. Ook het verschil tussen biologische en gewone pasta is vrijwel nihil (rond de 350 calorieën per 100 gram).
Toch zijn er enkele verschillen, want sommige soorten bevatten meer vezels dan andere. Vezels zijn belangrijk, ze worden niet verteerd in je darmen, maar helpen om beter naar het grote toilet te kunnen gaan. Bovendien zegt de Gezondheidsraad dat wie meer vezels eet (je vindt ze in fruit en volkorengraanproducten), minder kans heeft op hart- en vaatziekten. Om die reden kies je liever voor de volkorenversie van pasta’s. Bovendien zijn deze beter voor je lijn, zo blijkt uit onderzoek.
Net zo lekker
Toch kiezen veel mensen nog voor de witte variant. “Voor de betere smaak”, zo klinkt het. Maar dat is larie. Kook de bruine pasta goed gaar en overgiet met een lekkere – maar uiteraard gezonde – saus. En nu... Smullen maar.
Meer gezonde tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier