Zero waste: een keuken zonder afval, hoe begin je eraan?
Of je het nu wil of niet, duurzaam leven is het nieuwe normaal. De meesten onder ons willen echt wel hun steentje bijdragen om hun ecologische voetafdruk te verlagen maar vragen zich af : “hoe doe je dat, kost dat niet veel geld of moet je daar niet veel tijd insteken?” In haar nieuwe boek ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ geeft Anne Drake tips om milieuvriendelijker door het leven te gaan. En de titel verraadt het al: neen, je hebt geen geitenwollen sokken nodig. Aan Feeling verklapt ze 4 dagen lang enkele van haar beste tips. Vandaag leert ze ons hoe we minder kunnen verspillen in de keuken.
Of je nu in een studio, een appartement, of een villa woont één ding is er altijd gemeen:
- we hebben teveel plastic afval,
- het afval neemt veel plaats in,
- het kost handenvol geld aan stickers en zakken van de gemeente,
- het kost tijd en moeite om het plastic te verwijderen, te sorteren en op straat te zetten
- en het ergste van alles is dat plastics lekken op de producten die we dagelijks gebruiken, eten en drinken. Slik.
Wil je dit niet meer dan kan je op plastic detox. Afval volledig uit je leven bannen zal moeilijk zijn maar met een paar slimme tips kan je je restafval met minstens de helft verminderen. Dat betekent ook veel geld besparen. Geld dat je kan besteden aan dingen die écht belangrijk voor je zijn.
Wat moet je precies doen? Je volgt gewoon deze regeltjes van de Zero Waste levensstijl.
1. REFUSE: weiger wegwerp plastics, ook ‘single-use’ plastics genoemd, in huis te halen.
3 tips om zero waste boodschappen te doen
- Ga slechts één keer per week naar de winkel. Als dat geen meevaller is! Oké, in het begin vraagt dat een beetje organisatie (toch bij mij), maar het maakt je leven stukken gemakkelijker, zuiniger én goedkoper. Aan de hand van deze weekmenu planner stel je gemakkelijk een weekmenu op.
- Ga op stap met herbruikbare potjes en zakken. Mij heeft het ondertussen de bijnaam ‘de potjesmadam’ opgeleverd. Je hoeft niet speciaal naar verpakkingsvrije winkels te gaan, bij de kleinhandelaar kan je ook perfect terecht. De supermarkt is pas je laatste halte.
- Probeer zo veel mogelijk bulkgoederen te kopen. Als dat niet kan, neem je bij voorkeur producten met een kartonnen verpakking. Eens thuis kan je de (natte) voedingswaren overbrengen naar glazen potjes, want voedsel in glas bewaart langer.
2. REDUCE: Hoe minder voedsel, energie en water je verspilt hoe beter. Een paar voorbeelden
- vang het koude water (terwijl je wacht tot de eerste druppel warm water uit de kraan komt) op in een mooie kan die je gebruikt om te drinken, de planten water te geven, water te koken,…
- Kook dubbele porties en vries ze in, zo bespaar je energie én tijd.
- Kook one-pot gerechten, zo bespaar je energie en afwas.
- De oven voorverwarmen is meestal niet nodig maar kost wel veel energie.
- Hou je groenten twee weken fris en knapperig: was de groenten en leg deze los in de onderste lade van je koelkast, leg er een natte handdoek over. Champignons bewaar je het best in een papieren zak.
3. REUSE: Wat je hebt kan je best zo lang mogelijk (her) gebruiken
Duurzaamheid is dan ook een van mijn voorwaarden bij elke nieuwe aankoop. Wat na één keer gebruiken al in de vuilnis belandt, komt mijn huis niet meer in. Vervang wegwerp artikelen door herbruikbare spullen zoals:
- herbruikbare rietjes
- een drinkbus ipv elke dag een plastic flesje met water
- gebruik een vodje om iets op te vegen ipv keukenrol
- gebruik een glazen potje om een restje in te doen ipv pasticfolie of aluminiumfolie te gebruiken.
4 RECYCLE : zorg dat er zo weinig mogelijk bij het restafval moet
Hiervoor breng je af en toe eens een bezoek naar het containerpark om propere folie, kaarsresten, kurkstoppen ed. te deponeren.