Wetenschappers zeggen: dit dieet kan de aarde én ons leven redden
Als je een dieet wilt volgen, is januari het moment. Maar wil je moeder Aarde redden, dan volg je liever dit eetplan, het werd ontworpen door wetenschappers en kreeg de toepasselijke naam ‘Planetary Health Diet’.
In 2050 zullen we met zo’n 10 biljoen mensen op aarde leven, zo wordt geschat. Een verandering in ons eetpatroon is nodig voor de mensheid én om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Volgens wetenschappers kan een verandering in ons eetpatroon zo’n 11 miljoen mensen redden van overlijdens veroorzaakt door ongezonde diëten, en kunnen we de aarde redden.
Richard Horton en Tamara Lucas publiceerden hun artikel in vaktijdschrift Lancet medical journal. “Dankzij dit voedingspatroon wordt de natuurlijke balans hersteld”, klinkt het.
Het planetaire gezondheidsdieet
Het dieet is vooral gebaseerd op plantaardige voeding: groenten en fruit spelen een grote rol. De helft van iedere maaltijd die we eten, zou moeten bestaan uit groenten of fruit. Vlees is oké, maar we moeten er een pak minder van eten, en dan vooral het rode vlees, denk maar aan runds-, varkens- of lamsvlees. Het dieet voorziet één stuk rundvlees en twee porties vis per week. Hoewel we kip en vis regelmatiger kunnen eten, vormen planten de belangrijkste bron van proteïnen. Noten zijn een goede aanvulling. Heel concreet komt het op het volgende neer:
Dagelijkse porties
- Noten: 50 gram per dag
- Bonen, kikkererwten, linzen: 75 gram per dag
- Vis: 28 gram per dag
- Eieren: 13 gram per dag (dat komt overeen met ongeveer eentje per week)
- Vlees: 14 gram rood vlees en 29 gram kip per dag
- Koolhydraten: 232 g donker brood of rijst per dag, 50 gram koolhydraatrijke groenten per dag (Denk aan zoete aardappel, maïs, pompoen...)
- Zuivel: 250 gram per dag (komt overeen met een glas melk)
- Groenten: 300 gram per dag
- Fruit: 200 gram per dag
(Er is ruimte voor 31 gram suiker en zo’n 50 gram olie per dag)
Wat moeten we veranderen?
Veel minder vlees eten, is de grootste verandering die we moeten maken. Europeanen moeten maar liefst 77% minder rood vlees eten en 15 keer meer noten en zaden volgens de richtlijnen. Al moeten er wereldwijd veranderingen komen: in Azië zal men minder vis moeten eten, Amerikanen wordt aangeraden om 6 keer meer bonen en linzen op het menu te zetten.
Honger
Zal zo’n dieet voldoende zijn om onze honger te stillen? “Zeker wel”, vertelde Professor Willett aan BBC. “Het dieet staat gemiddeld 2.500 calorieën toe en er is veel variatie mogelijk. Je kunt die voedingsmiddelen op 1000 verschillende manieren bereiden. Het is zeker geen saai of moeilijk dieet, maar een gezonde manier van eten die gevarieerd en leuk is.” Volgens hem is een strikt veganistisch dieet niet nodig. Het draait allemaal om de juiste balans.
De wereld redden
Kunnen we met zo’n dieet de wereld redden? “Er zouden jaarlijks 11 miljoen minder overlijdens zijn ten gevolge van een ongezonde levensstijl, want die kan hartaandoeningen en sommige kankers veroorzaken. Bovendien zal het heel grote volgen hebben voor het milieu, zo zullen er minder broeikasgassen worden uitgestoten en zal er minder water verbruikt worden.” En voor wie echt nog een extra excuus nodig heeft: het is nog eens goed voor de lijn ook. Vanaf nu meer groenten en minder vlees op het menu dus!
Recepten die je op weg helpen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier