Welcome to the future: Wetenschappers vinden mogelijks manier om verouderingsproces te vertragen
Nee, wij houden je niet voor de gek. Zweedse en Noorse wetenschappers toonden eerder dit jaar aan dat lichaamscellen langer in leven kunnen blijven door geregeld een combinatie van supplementen selenium en co-enzym Q10 aan je vitaminedosis toe te voegen. Are we going to live forever? Wel, zo simpel is het niet. Wij verduidelijken even.
Mensen leven vandaag al een aardig aantal jaren langer dan een decennium geleden. Onze chronologische leeftijd werd alleen maar verlengd door de wetenschap en de gezondheidssector. Maar ouder worden met een leger aan kwaaltjes waardoor je de dag moeilijker doorkomt is niet ideaal. Vandaag ligt meer dan ooit de focus op gezond ouder worden en dus het verlagen van onze biologische leeftijd. Die biologische leeftijd wordt bepaald aan de hand van functionele testen, onze lichaamssamenstelling en enkele biomarkers (laboratoriummetingen).
Telomeren: DNA-helmen
Eén van zo’n biomarkers is de lengte van onze telomeren en de snelheid waarmee die verkorten. Telo-wat?! Telomeren zijn de uiteinden van onze chromosomen en voorkomen dat deze chromosomen gaan uitrafelen. Denk aan de plastic uiteinden van schoenveters. Sterven de telomeren af, dan raken ook de chromosomen beschadigd. Aangezien die chromosomen de bouwstenen zijn van ons DNA, zijn deze telomeren van grote waarde voor onze gezondheid.
Telomeren worden echter zelf brozer naarmate we ouder worden. Hoe meer lentes we achter de kiezen hebben, hoe korter die chromosoomkapjes gaan worden. Dit noemen wetenschappers “telomeerslijtage“. Naargelang de erosie groter wordt, zal ook het onderliggende DNA aangetast worden waardoor we sneller gaan verouderen. Uiteindelijk zal de slijtage een stokje steken voor de celvernieuwing en krijgen ziektes zo goed als vrij spel in ons lichaam. Roken, obesitas en overmatig alcoholgebruik spelen deze telomeerslijtage in de hand. Ook chronische psychologische stress zou mogelijks telomeren kunnen verkorten.
Selenium en co-enzym Q10: minder slijtage
Waarom deze wetenschappelijke les? Wel, het mineraal selenium en het vitamineachtige co-enzym Q10 zouden volgens bovenstaande Scandinavische studie telomeren beschermen en ervoor zorgen dat ze langer meegaan. De slijtage wordt zodoende uitgesteld. Het jarenlange experiment was een vervolg op eerder onderzoek uit 2013. Hieruit bleek dat de deelnemers die selenium en co-enzym Q10 namen vijftig procent minder kans hadden op hart- en vaatziekten (de belangrijkste doodsoorzaak op oudere leeftijd) dan de placebogroep.
Voor het wetenschappelijk onderzoek dat dit jaar gepubliceerd werd, kregen 118 gezonde mannen en vrouwen op leeftijd drieënhalf jaar lang de combinatie van selenium en co-enzym Q10 of een placebodosis toegediend. En wat bleek? De groep proefpersonen die de werkende stoffen had genomen beschikte over langere telomeren. De supplementen werden eveneens goed verdragen en in de menselijke darmen zonder problemen opgenomen.
De onderzoekers in kwestie zien hier een gelegenheid om mensen langer gezond te houden op latere leeftijd. Want als je oud wordt, doe je dat liefst op een zo kwiek mogelijke manier, niet waar?
Meer over gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier