Waarom volle melk en yoghurt gezonder zijn dan je denkt
Jarenlang werd er aangeraden door experten om zuivelproducten met een laag vetgehalte te kiezen. Volle producten kon je best vermijden omdat ze veel calorieën en verzadigde vetten bevatten. Uit recent onderzoek blijkt nu dat volle producten misschien wel gezonder zijn dan hun repetatie aangeeft, én dat mensen die volle zuivelproducten kiezen helemaal niet meer kans hebben om hartproblemen of diabetes type 2 te ontwikkelen. Bovendien zouden ze zelfs minder kans hebben om bij te komen.
Onderzoek gepubliceerd in vakblad The Lancet, zegt dat zuivelproducten eten, de kans op vroegtijdig overlijden en hartfalen verkleint. “Zo’n drie porties zuivel per dag verkleinen de risico’s”, zegt Mahshid Dehghan, een van de onderzoekers. “Zuivel is gezond en mensen zouden het vaker moeten eten”, klinkt het in Time. Ook de WHO raadt zuivel aan, maar zegt best voor de opties te kiezen die arm zijn aan vet. Opvallend: deze nieuwe studie geeft aan dat vette zuivel deel kan uitmaken van een gezond dieet.
Melk & kaas tegen hartfalen
Voor het onderzoek werden data verzameld van 136.000 volwassenen uit 21 verschillende land. Geen ekele van de mensen had ooit hartporblemen gehad. Ze moesten allemaal een uitgebreide survey over hun voedingsgewoontes invullen. Vervolgens werden ze negen jaar opgevolgd. Ongeveer 10.500 overleden of kregen een zware hartaandoeding zoals een hartaanval.
“Volle zuivelproducten hadden jarenlang een slechte reputatie. Maar je moet naar het totale plaatje kijken. Iemand die nooit vetrijke zuivel eet, maar wel grote hoeveelheden koolhydraten eet, is daarom zeker niet beter bezig”
Wat bleek? Zuivel werd gelinkt aan een lager risico op overlijden of hartproblemen. Degenen die twee à drie keer per dag kozen voor vetrijke zuivel, hadden minder kans op vroegtijdig overlijden dan degenen die minder dan een halve portie zuivel per dag aten. (3,3 tegenover 4,4%).
“Dat wil dus zeggen dat vetrijke yoghurt of kaas helemaal niet zo slecht is als gedacht”, zegt de onderzoeker. “Vaak wordt gefocust op weinig verzadigde vetten omdat dat de slechte cholesterol kan verhogen. Maar zuivel bevat heel wat andere gezonde componenten, denk maar aan aminozuren, vitamine K, calcium en magnesium. Bovendien bevatten ze probiotica die goed zijn voor de darmen. We zouden eigenlijk niet mogen focussen op één voedingsmiddel. Bovendien moet je het totale plaatje bekijken: geen vette zuivel eten, maar veel koolhydraten in de plaats eten, is niet perse beter. (Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose of suiker.)
Meer over gezonde voeding:
- Zo werkt de basisregel van Pascale Naessens
- Afvallen? Deze Deense diëtiste deelt haar geheim
- De beste voedingsmiddelen als je maagklachten hebt
- De beste voedingsmiddelen voor een gezond hart
(Bron: Time)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier