Waarom val ik niet af? 15 verrassende redenen
Is ‘Waarom val ik niet af?’ een vraag die jij je ook regelmatig stelt? Het is zo frustrerend: Je let op je voeding, beweegt, en toch gaan die kilo’s er maar niet af. Tijd om je gewoontes onder de loep te nemen.
Je wilt graag terug van je coronakilo’s af, maar het wil maar niet lukken? Dit zijn misschien de redenen.
Waarom val ik niet af?
Bekijk onderstaande redenen. Houd hierbij in het achterhoofd dat het altijd mogelijk is dat je om gezondheidsredenen niet afvalt. Twijfel je of ben je ongerust? Neem dan zeker contact op met je huisdokter.
1. Je wilt te veel afvallen
Een gezond lichaam is belangrijker dan een laag getal op de weegschaal. Bovendien heeft iedereen een verzadigingspunt: een gewicht waar je heel moeilijk onder raakt, simpelweg omdat je lichaam dit jouw ideale gewicht vindt. Stel je dus even de vraag of je echt (nog) wilt afvallen en of je dat zelf nodig vindt.
2. Je onderschat wat je eet
Dé tip als je wilt afvallen? Houd (zeker een tijdje) een voedingsdagboek bij, en noteer daarin alles wat je op een dag eet en drinkt. Ja, ook dat glas wijn en dat ene stukje chocolade. Pas dan ben je bewust van wat je eet. Al die kleine dingetjes doen vaak meer dan je denkt.
3. Je eet te veel ‘gezonde’ dingen
Heel wat mensen doen aan ‘cherry picking’, een wetenschappelijke term die betekent dat je uit ieder dieet de tips haalt die jou het meest liggen. In dieet A zie je dat vette producten gezonder zijn dan de niet-vette variant, een andere gezondheidsgoeroe zegt dan weer dat koolhydraten écht niet het probleem zijn. Weer iemand anders gelooft dan weer dat je best veel noten op het menu zet. Het gevaar: je combineert veel koolhydraten, met veel vlees vol proteïnen en veel vetten. Niet de beste manier om af te vallen natuurlijk. Ook met gezonde dingen let je trouwens beter op: olijfolie, noten en avocado’s zijn slechts enkele voorbeelden van heel gezonde ingrediënten. Ze bevatten echter wel veel vet, dus er te veel van eten doe je beter niet als je graag kilo’s kwijt wil.
4. Je leest de voedingsetiketten niet goed
In de supermarkt word je om de oren geslagen met ‘gezonde’ gerechten. Van ‘gezonde granola’ tot ‘vetvrije yoghurt’ en ‘koeken met natuurlijke suikers’. Helaas gebruiken marketeers de termen graag om je te doen kopen, maar blijken veel producten helemaal niet zo gezond als je ze van dichtbij bekijkt. Wil je afvallen? Lees dan altijd de voedingsetiketten, of nog beter: koop zoveel mogelijk verse ingrediënten waarbij je geen verpakkingen hoeft te lezen.
5. Je focust enkel op beweging
Uiteraard is bewegen goed, meer zelfs: het is essentieel als je graag wilt afvallen. Toch is je gewichtsverlies voor 80% afhankelijk van voeding en voor 20% van sport. Het is dus geen goed idee om als een bezetene te beginnen sporten om daarna frietjes, chocolade of hamburgers te kunnen eten. Bovendien draait alles om balans: een gezonde levensstijl bestaat uit zoveel meer dan heel hard sporten of diëten.
6. Je beloont jezelf... met eten
Jezelf belonen is altijd een goed idee! Het is echter geen goed idee om jezelf na een stevige sportsessie of na een verloren kilo te belonen met een glas wijn of die reep chocolade. Leg jezelf liever andere beloningen op: wat denk je van een nieuwe handtas, een jurk, een goed boek of wat me-time?
7. Je ontzegt jezelf te veel
De klassieke dieetfout? Je wilt graag zoveel mogelijk resultaat, en als het kan eigenlijk vandaag al. Maar dat is niet realistisch. Jezelf te veel dingen ontzeggen is geen goed idee. Er komt altijd een moment dat je deze dingen terug gaat eten en je – meestal pijlsnel -terug bijkomt. De gouden regel is: kies een voedingspatroon dat bij je past, eet alles met mate en heb geduld.
8. Je drinkt te weinig water
We zeiden het al vaak, maar het blijft essentieel. Als je wilt afvallen, moet je voldoende water drinken. Moeilijk? Maak zelf verse thee of probeer infused water. Vul gerust aan met koffie of andere drankjes.
9. Je eet te grote porties
De porties zijn enorm veranderd in de loop der tijd. Koffies worden groter (en aangevuld met lekkere siroopjes), verpakkingen groeien en op restaurant krijg je veel meer dan je jaren geleden kreeg. En ook dat heeft zijn invloed op je gewicht. Het is daarom belangrijk om je porties te controleren. Enkele tips: eet uit een klein bord, drink uit een klein glas, zet je pannen niet op tafel (dan neem je gemakkelijker een tweede portie) en laat je niet verleiden door grote, relatief goedkopere verpakkingen. Die zak chips eet je immers toch volledig op, of je nu 20% gratis kreeg of niet.
10. Je slaapt te weinig
Het blijkt ondertussen uit verschillende onderzoeken: mensen die chronisch te weinig slapen, hebben meer kans op overgewicht. Dat heeft verschillende redenen, als je vermoeid bent, neig je sneller naar ongezond voedsel. Maar slaap heeft ook een belangrijke invloed op cortisol, het stresshormoon dat onder andere je buikje veroorzaakt. Dus nog een excuus om voldoende te slapen.
11. Je hebt te veel stress
Een beetje stress voor een nieuwe job of een spannend project is gezond, heb je echter chronische stress, dan heeft dat drastische gevolgen. Niet enkel voor je mentale gezondheid, veel mensen met veel stress komen kilo’s bij.
12. Je eet te weinig vezels
Vezels zijn belangrijk voor je, meer zelfs: uit onderzoek blijkt dat wie vezels heeft, kans heeft om langer te leven. Daarnaast zorgen ze ook voor een vlotte transit en gezonde darmbacteriën. Die zorgen dat je spijsvertering goed werkt en dat je afvalt. Vezels haal je onder andere uit groenten en fruit.
13. Je zit te veel
Je hoeft geen topsporter te zijn om een gezond gewicht te hebben, maar té veel zitten is niet goed voor je lijn. Probeer dus regelmatig op te staan en rond te lopen. Wist je trouwens dat je veel meer calorieën verbrandt als je staat dan als je zit. Een investering in een standing desk is dus geen slecht idee.
14. Je drinkt te veel light drankjes
Light drankjes bevatten dan wel weinig (of zelfs geen) calorieën, daarom zijn ze nog niet goed voor je. Door de suikervervangers krijg je extra veel zin in suiker, en dat wil je vermijden. Drink liever water of maak zelf een gezonde ijsthee (zonder suikers).
15. Je eet niet mindful
Mindful eten wil zeggen dat je even tijd neemt om te eten, daar bewust van te genieten en even met niets anders bezig te zijn dan met je eten. Snel eten achter je computer, voor de tv snacken of snel iets naar binnen schrokken in de auto... Allemaal geen goed idee. Je speelt zo veel meer calorieën binnen dan je denkt.
Meer tips om af te vallen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier