Waarom foodies zweren bij bone broth (en hoe je het zelf maakt)
Je grootmoeder wist het al langer: een kom zelfgetrokken bouillon geeft je gezondheid een flinke boost. In 2019 is bottenbouillon opnieuw aan een opmars bezig. Meer zelfs: volgens foodies is het een superfood. Waarom is het zo gezond?
Stevig verkouden of een griepje? Kans is groot dat je moeder je een kippensoepje aanraadt. Volgens voedingsexperten geen slecht idee. Er zitten heel wat vitamines en mineralen in. Het bevat onder andere calcium, fosfor, magnesium, ijzer, glucosamine en omega 3. Wanneer je zelf bouillon trekt uit runder-, lams-, kippenbotten of visgraten, komen de stoffen uit het merg en bindweefsel vrij. En het drankje is erg populair, in Maastricht vind je zelfs de Brothbar, een bar waar je verschillende soorten home made bouillon kunt proeven.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De gezondheidsvoordelen
- De aminozuren zouden je immuunsysteem boosten
- Je zou er sterkere botten en nagels van krijgen
- Het houdt je gewrichten soepel
- Het verstevigt je darmslijmvlies, daarom zouden mensen met prikkelbare darmen er baat bij hebben
- Het heeft een ontstekingsremmende werking
- Het zou je huid doen stralen
- Het zou je beter doen slapen en stress verminderen
Zelf bouillon maken
Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is, noemen velen het een superfood. Proberen is dus de boodschap. Geen weekendje Maastricht op de planning? Dan ga je toch gewoon zelf aan de slag!
Voor 4 liter bottenbouillon
- Gebruik 1 à 2 kilo botten. Dit kunnen runder-, lams- of kippenbotten zijn, maar visgraten kan ook. Je koopt ze bij de slager. Gebruik naast botten met vlees ook schenkel en mergpijp in je bouillon, hier zitten heel wat voedingsstoffen in en ze zorgen voor een goede smaak.
- Vul een pan met ca 4 liter water of totdat de botten flink onder water staan. Voeg hier een scheutje azijn aan toe. De azijn zorgt ervoor dat de vitaminen en mineralen uit de botten worden getrokken. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur laag en laat je het geheel enkele uren sudderen. Tip: als het water kookt, komt er een schuimlaagje op. Dit kan een rare smaak geven, schep het er dus af.
- Vervolgens voeg je de groenten toe. Gebruik de schillen van groenten of restjes. Gebruik zeker uien en look, verder kun je naar hartelust alle groenten toevoegen die je graag eet. Voeg kruiden toe naar smaak.
- Laat daarna sudderen. Gebruik je kip, dan is acht uur sudderen voldoende. Voor vleesbouillon ben je best geduldig, want je laat de bouillon best minstens 12 tot 72 uur op het vuur staan.
- Zeef de bouillon en laat afkoelen. Je kunt hem zo drinken of gebruiken als basis voor gezonde soepen en sauzen.
Ramen
Wist je trouwens dat vleesbouillon de basis is van ramen, de Japanse soep met groenten, sobanoedels en ei. Maak je eigen ramen door een sobanoedels, groenten en een eitje toe te voegen.
Smakelijk!
Meer drankjes die getipt worden door foodies:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier