Waarom dé tip om af te vallen niets met eten of beweging te maken heeft
Van brood word je dik, je moet dagelijks chia zaadjes eten, detoxen is een must, vlees is een no go en begin alstublieft niet over een goed pak frieten want het is hapklare kanker. “Het is wel eventjes genoeg geweest met al die dieetboeken, personal trainers, bootcampen en de activewear trend. Kunnen we niet gewoon normaal doen?”, dat is de boodschap van Dr. Luc Evenepoel. In zijn boek ‘Van diëten word je dik’ geeft hij tips die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Vandaag heeft hij het over hoe routine dé sleutel is tot een slank lichaam.
Breng routine in je dag
“Maaltijden overslaan is geen goed idee. Je lichaam interpreteert dat alsof je in een omgeving leeft waar er een voedseltekort is. Het neemt zijn voorzorgen door je meer te doen eten als er wel voedsel voorhanden is. Een routine is eigenlijk een behandeling op zich. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het je risico op overgewicht met een derde vermindert!”, zegt Luc Evenepoel. Deze tip heeft niets met diëten te maken, maar is essentieel voor een slank lichaam.
1. Kies een slim tussendoortje
Kweek een routine aan van drie maaltijden per dag op vaste tijdstippen. “Als je lang voor je volgende maaltijd echt honger hebt, eet dan gerust een tussendoortje. Maar een tussendoortje, niet een extra maaltijd. Een appel is een goede keuze, tachtig calorieën en hij vult je maag. Zeven schijfjes chips of een vierde van een chocoladereep zijn ook tachtig calorieën. Maar aan de honger doen ze drie keer niks”, vertelt Evenepoel.
2. Alles start bij een goede planning
Plan je dag. Je lunchpauze zou even belangrijk moeten zijn in je agenda als die ene vergadering. Plan die dan ook effectief in en laat daar niks tussenkomen. Je werkt letterlijk om je boterham te verdienen!
3. Skip nooit je ontbijt
Ontbijt! Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, is dat nu echt zo of is dat puur volksgeloof? ’s Ochtends eten is meer verzadigend dan ’s avonds. Dat wil dus zeggen dat mensen die ontbijten overdag minder calorieën eten dan zij die niet ontbijten. “Ontbijten zou het risico op overgewicht zelfs vijfvoudig verminderen!”, zegt dr. Evenepoel.
4. Neem je tijd
Een maaltijd is een rustpauze. Als je aan het eten bent, ben je aan het eten en niks anders. Leg die krant of smartphone dus maar weg. Eet traag, zodat je maaltijd zéker vijftien à twintig minuten duurt, want dat is de tijd die je lichaam nodig heeft om een verzadigingssignaal nodig heeft te voelen.
5. Liefste dagboek
Hou een voedseldagboek bij. Noteer een paar dagen lang in detail alles wat je eet en drinkt. Dat betekent letterlijk in detail en alles of dat nu een hele plak chocolade is of een glas water. Wel eerlijk zijn natuurlijk! Op het einde van die dagen zal je zwart op wit zien dat je maaltijden uit meer bestaan dan je denkt en dat je tussendoortjes niet zo onschuldig zijn als ze lijken.