Waarom calorieën tellen géén goed idee is
Wil jij ook graag een paar kilootjes kwijt? Gezond eten en voldoende bewegen is dé sleutel. Calorieën tellen blijkt dan weer geen goed idee, want de ene calorie is helemaal de andere niet.
Het internet staat bol van diëten die zeggen dat je maar best telt hoeveel calorieën je eet, en niet over een bepaald aantal gaat. “Maar dat is geen goed idee, ga liever voor een gezonde levensstijl met verse en natuurlijke voeding. Dat is de enige manier om blijvend van overgewicht en vetzucht af te komen”, vertelt William Cortvriendt, arts en onderzoeker, in HP De Tijd.
Calorieën berekenen
Het aantal calorieën dat je op de achterkant van verpakkingen vindt, wordt met een eenvoudige formule berekend. “1 gram koolhydraten of eiwitten staat gelijk aan 4 calorieën. 1 gram vet is 9 calorieën.” Aan de hand van die calorieën zou je gemakkelijk kunnen tellen of je niet te veel eet. Maar volgens Cortvriendt mogen die getallen helemaal niet zomaar bij elkaar opgeteld worden. Alles heeft te maken met de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft om de voeding te verbranden.
De verbranding van voeding
Koolhydraten en eiwitten worden gezien als dezelfde hoeveelheid calorieën dus, 4 calorieën per 1 gram. Maar de verbranding loopt anders. “Koolhydraten worden doorgaans heel efficiënt verteerd en in bruikbare energie omgezet zonder al te veel verlies.” Met andere woorden: er is meer energie over die wordt omgezet, je lichaam loopt dus meer kans om te verdikken. Kies je voor vezelrijke koolhydraten (denk aan bruine pasta of rijst), dan is dat proces al minder energie-efficiënt. De vertering van een gram eiwit kost nog veel meer energie, tijdens het afbraakproces gaat al snel 30% van de oorspronkelijke energiewaarde verloren. Wilt het lichaam de overgebleven energie opnemen, dan moet het eerst nog eens omgezet worden in gluconeogenese, en dat kost opnieuw veel energie. Gevolg: eiwit levert eigenlijk slechts 2 calorieën op per gram, in plaats van 4.
Extra voordeel
“Eiwitten en vetten worden in tegenstelling tot koolhydraten meestal niet rechtstreeks aangewend voor energie, maar doorgaans eerst gebruikt als bouwstof voor hersenweefsel, celmembranen en spieren, en voor de synthese van allerlei biologisch actieve stoffen zoals enzymen, afweerstoffen en hormonen. Deze voortdurende opbouw en afbraak van weefsels, celmembranen en biologisch actieve stoffen kost ons lichaam energie. De eiwitten en vetten die we tot ons nemen, ondergaan dus vaak een zodanig lange stofwisseling in ons lichaam, dat uiteindelijk slechts een zeer klein deel als netto energie beschikbaar komt. Meer zelfs: Soms zullen de uit onze voeding afkomstige eiwitten en vetten uiteindelijk geen positieve, maar een negatieve bijdrage aan onze energiehuishouding leveren.” En dat is nog niet alles. “Calorieën in natuurlijke vetten en eiwitten blijken namelijk te zorgen voor een gevoel van verzadiging, waardoor we vanzelf tijdig ophouden met eten.”
De ene koolhydraat is de andere niet
Bovendien is er ook nog eens een verschil tussen de koolhydraten onderling. Snel verteerbare koolhydraten (denk aan witte pasta) dragen meer bij aan overgewicht dan langzaam verteerbare koolhydraten. Bovendien zorgen langzaam verteerbare koolhydraten voor glucosepieken in het bloed, gevolgd door een sterke daling. Hierdoor rammel je na een paar uur terug van de honger.
Wat dan wel?
Maar wat moeten we dan wel doen als we beter geen calorieën tellen? “Onderzoeken laten zien dat het omschakelen van industriële naar verse en natuurlijke voeding de enige manier is om blijvend van overgewicht en vetzucht af te komen.” Bovendien maakt dit duidelijk dat overgewicht niet zozeer een gevolg is van een gebrek aan zelfbeheersing, maar door het maken van verkeerde keuzes.
En dr. William Cortvriendt is niet de enige die vindt dat vet zeker een plaats verdient op je menu. Pascale Naessens interviewde speciaal voor Feeling de meest gerenommeerde artsen. Lees hier alvast de highlights van haar interview met David Ludwig.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier