Waarom avondmensen zo’n problemen hebben met opstaan
Geraak jij ’s ochtends nooit uit je bed en stel je het slapengaan ’s avonds zo lang mogelijk uit? Ja hoor, jij bent een avondmens!Â
Voor avondmensen is de ochtend eerder een vloek dan een zegen. VOX toont nu in een video dat het zijn van een ochtend- of avondmens geen voorkeur is of aangeleerd is, maar dat dit genetisch bepaald is.
Ochtendmensen versus avondmensen
De video toont dat iedereen een interne klok heeft, maar dat die interne klok niet bij iedereen op dezelfde manier afgesteld staat. Bij ochtendmensen begint de nucleus suprachiasmaticus (een groep zenuwcellen in de hersenen) rond 21u het hormoon melatonine te produceren, dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt en rond 23u gaat slapen. Op die manier ben je rond 7u ’s morgens weer wakker en ben je om 10u het productiefst.
Het lichaam van avondmensen begint echter pas later het hormoon melatonine te produceren. Hierdoor gaan zij later naar bed en hebben ze dus ook moeite met vroeg opstaan. Een ander gevolg van dit ‘later chronotype’ is dat ochtendmensen zowel in de week als in het weekend ongeveer hetzelfde aantal uren slapen, terwijl dat aantal bij avondmensen veel verder uit elkaar ligt.
Negatieve gevolgen
De levensstijl van avondmensen heeft echter nog een aantal negatieve gevolgen, naast vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zij vaker kampen met overgewicht, schizofrenie, depressie en ook meer geneigd zijn om te roken en om alcohol te drinken. Of dit oorzakelijk met elkaar verbonden is, kon echter niet bewezen worden.
Vat jij moeilijk de slaap? Ontdek hier een trucje dat je helpt binnen de minuut in slaap te vallen. Ontdek hier waarom je best altijd met de deuren dicht slaapt, het zou wel eens je leven kunnen redden!Â
Meer over gezondheid in de slaapkamer:
- Zo vaak was je best je hoofdkussen
- Deze dingen gebeuren met je lichaam als je te weinig slaapt
- Daarom is je bed niet opmaken beter voor je gezondheid
Bron: Standaard
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier