Voor wie weinig tijd heeft: fit dankzij de 7 minute-work-out
Over de voor- en nadelen van een app op je telefoon. Ze groeien als paddenstoelen uit de grond, de seven-minute work-outs. Is het even effectief als de meeste versies ervan beweren? Barbara en Sara geven hun eerlijke mening.
Wie snel en goedkoop fit wil worden, maar niet weet wanneer dat in godsnaam nog in te plannen, neemt vaak haar toevlucht tot een app op de telefoon. Zo blijkt althans bij de jonge moeders uit mijn omgeving, die vaak al blij zijn dat ze een gaatje vinden om te douchen, laat staan dat ze nog de tijd vinden om buitenshuis te gaan fitnessen.
BARBARA (42) ‘De resultaten
kunnen tegenvallen als je geen werk maakt van de rest van je levensstijl: ik let ook op mijn eten’
Fit in zeven minuten
Een van de fenomenen binnen die context is de 7 minute work-out, een training waarmee je in 7 minuten per dag 12 oefeningen uitvoert op je volle vermogen. Klinkt als een eitje? Ondergetekende testte dat enkele jaren geleden een week of twee uit, en kan je verzekeren: na afloop klopt je hart zodanig in je keel dat een eitje het laatste is waar je zin in hebt. De 7 minute work-out is niet voor watjes. Toch ken ik best wat mensen die er enthousiast over zijn.
Barbara (42) bijvoorbeeld: “Ik ben er in oktober mee gestart, en hoewel ik er niet dagelijks in slaag om het te doen, zie ik toch behoorlijk resultaat. Mijn buik is strakker, mijn billen lijken hoger te komen. Ik denk wel dat je resultaten kunnen tegenvallen als je geen werk maakt van de rest van je levensstijl: ik probeer ook op mijn eten te letten.”
SARA (33): ‘Zo’n app controleert natuurlijk niet of je de oefeningen wel correct uitvoert. Ik hield er schouderpijn aan over’
Ook Sara (33) is fan, al heeft ze wel wat bedenkingen: “Ik leerde het concept kennen dankzij een vriend die het een jaar lang elke dag deed, en zichtbaar resultaat had. Op weekend met hem heb ik eens zeven minuten meegedaan, en dat was nogal confronterend (lacht). Zeven minuten sporten lijkt niks, en toch lukte het voor geen meter. Meteen dé motivatie om ermee van start te gaan.”
Ook Sara werd beloond, in de vorm van strakkere arm- en buikspieren. Alleen kreeg ze ook last van schouderpijn: “Je weet niet altijd of je de oefeningen wel correct uitvoert, omdat dat op geen enkel moment wordt gecontroleerd. Ik had telkens schouderpijn, waardoor ik begon te vermoeden dat ik mijn lichaam wat kapot aan het maken was door één oefening die ik niet onder de knie kreeg. Toen ik zwanger was, ben ik gestopt met de work-outs, maar ik heb wel plannen om opnieuw te beginnen. En om die ene oefening die voor pijn zorgt te vervangen door een extra rondje planking of zo.”
Meer informatie vind je op play.google.com of itunes.apple.com
Tekst door: Kelly Deriemaeker
Lees meer over sporten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier