Experten aan het woord: moet iedereen een vitamine D3-supplement nemen?

We slikken met z’n allen voedingssupplementen om langer mooi en gezond te blijven. Maar hoe dokterproof zijn die pillen? We gingen aan tafel met drie specialisten en gooiden wat stellingen op hun bord. Vandaag leggen we aan onze experten de volgende stelling voor: ‘Is het noodzakelijk dat iedereen een vitamine D3-supplement neemt en wat wat zijn de voordelen?’

Lees ook: probiotica zijn een must voor gezonde darmen.

 

Maak kennis met de experten:

VoedingssupplementenKathleen Van Aken is huisarts in Edegem en specialiseerde zich de laatste tien jaar in voedings- en functionele/integratieve geneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde en klinische psycho-neuro-immunologie. Ze hanteert een holistische, natuurgeneeskundige manier om naar gezondheid te kijken. Ze runt ook een praktijk voor leefstijl-geneeskunde (Sanatura).

 

VoedingssupplementenElisabeth Houben is anti-agingarts en medisch directeur van het gezondheidsbedrijf Health Science & Nutrition in Antwerpen. Ze onderzoekt het effect van actieve stoffen in planten en is gespecialiseerd in epigenetica. Ze is gefascineerd door de invloed van voedingssupplementen op ons DNA en de veroudering van ons lichaam.

 

VoedingssupplementenEric De Maerteleire is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Vorig jaar verscheen zijn bestseller Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering. Dit voorjaar verschijnt een nieuw boek van zijn hand over voedingshypes.

 

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen van goede kwaliteit bevatten vitamines, mineralen en/of spoorelementen, maar het kunnen ook plantenextracten zijn of andere stoffen met een fysiologisch effect. Het verschil tussen vitamines, mineralen en spoorelementen is scheikundig:

Vitamines komen uit de ‘levende’ natuur (planten, dieren) en kunnen in sommige gevallen ook zelf aangemaakt worden. Het zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor mensen. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van ons lichaam.

Mineralen en spoorelementen komen uit de ‘dode’ natuur (delfstoffen uit de aarde of water). We kunnen ze niet zelf aanmaken. Ze worden eerst opgenomen door planten en dieren, waardoor ze via de voeding in ons lichaam terechtkomen. Ze spelen een cruciale rol als bouwstof voor de groei van ons skelet en de lichaamsweefsels. Spoorelementen heb je slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig.

 

Stelling 6: Iedereen zou vitamine D3-supplementen moeten nemen

Van Aken: “Ik heb in heel mijn carrière nog niemand gezien die een ‘overdosis’ vitamine D3-supplement had. Maar je moet natuurlijk wel altijd opgevolgd worden door een arts.”

De Maerteleire: “Als je jong bent en een goede, solide huid hebt, maak je tijdens een kwartiertje in de zon al heel veel vitamine D aan, maar dan moet 40 procent van je huid blootgesteld zijn aan de zon.”

Van Aken: “Dat is enkel in de zomer. In de winter is het zonlicht niet krachtig genoeg.”

De Maerteleire: “Het is belangrijk om in de lente en de zomer een goede voorraad aan te leggen. Als de zon hoog staat en je schaduw korter is dan je lichaamslengte, begin je vitamine D3 aan te maken. Je slaat het op in de lever. Helaas is die voorraad aan het einde van de winter uitgeput. Dan voel je je depressief. En oudere mensen maken sowieso veel minder vitamine D3 aan, omdat de huid dunner wordt.”

Van Aken: “Andere grote risico’s bij een tekort zijn osteoperose, hart- en vaatziekten, immuniteitsproblemen, darmkanker, MS… Heel veel ziektebeelden worden nu in verband gebracht met een tekort aan vitamine D3.”

De Maerteleire: “Daarom neem ik zelf iedere week een dosis vitamine D3.”

Conclusie?

Bijna iedereen heeft een tekort aan vitamine D3, zeker senioren. Laat je bloed testen en volg eventueel een kuur tot de voorraad weer is aangevuld.

 

Lees ook wat de experten zeggen over deze stellingen:

 

Meer over gezondheid en voeding:

Tekst: Evelien Rutten, openingsbeeld: GettyImages.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content