Een tekort aan vitamine D? Zo herken je de signalen

Vitamine D is belangrijk voor je fysieke én mentale gezondheid. Omdat je de vitamine voornamelijk uit zonlicht haalt, hebben veel mensen tijdens de herfst- en wintermaanden een tekort. Je zit namelijk meer binnen én de zon komt minder vaak door de wolken heen piepen. Aan deze signalen herken je een tekort en dit kan je eraan doen.

Waarom heb je vitamine D nodig?

Je lichaam heeft vitamine D nodig voor de opname van calcium en fosfaat uit voeding. Daardoor zorgt het stofje mee voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden én de werking en het herstel van spieren. Niet onbelangrijk dus. Vanaf ons 35ste levensjaar verliezen we langzaamaan botmassa. Eenmaal in de menopauze gaat het zelfs nog sneller. Gevolg: meer risico op osteoporose of botontkalking.

Daarnaast – en zeker niet minder belangrijk – zijn er nog de mentale factoren. Een tekort aan vitamine D vergroot het risico op een depressie, maar is ook nefast voor je stemming, zelfvertrouwen, libido en nachtrust.

Door weinig zonlicht, loopt iedereen een risico. Maar bepaalde groepen moeten extra opletten:

  • Personen die een gastric bypass ondergingen,
  • Mensen met chronische darmontstekingen, chronisch nierfalen,
  • Gesluierde vrouwen,
  • Bejaarden,
  • Mensen met een donkere huid,
  • Mensen die vaak uv-filters (bijvoorbeeld in dagcrèmes) gebruiken.

Een tekort aan vitamine D: dit zijn de symptomen

1. Je bent vermoeid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van een ernstig tekort aan vitamine D. Voel jij je moe en vermoeid over een langere periode en lijkt rust niet te helpen? Heel wat tekorten en problematieken kunnen aan de oorzaak liggen, net zoals een vitamine D-tekort. Daarbij is slecht slapen een andere uiting van een tekort aan de belangrijke vitamine, wat eveneens niet zal helpen bij jou vermoeidheidsgevoel.

2. Je zweet overmatig

Zweet je zonder dat je een noemenswaardige inspanning hebt geleverd, dan is het nuttig te laten controleren of je geen tekort hebt.

3. Je spieren voelen zwak

Naast ijzer is vitamine D belangrijk een belangrijk stofje voor je spieren. Een tekort aan vitamine D maakt dat je je vermoeid en slap voelt. Last van spierzwakte, spiertrillingen of -krampen? Misschien is een tekort aan vitamine D wel de boosdoener.

4. Je hebt chronische pijn

Heb je last van (subtiele) chronische pijn, dan is het nuttig te controleren of je een vitamine D-tekort hebt. Wist je trouwens dat spierpijn na een work-out vermindert door vitamine D? Je spieren herstellen immers sneller.

5. Je voelt je somber

Voel jij je de laatste tijd wat neerslachtig? Een tekort aan vitamine D zou de oorzaak kunnen zijn. Meteen de reden waarom we ons op koude, donkere dagen wat down voelen. Je begint dus best al vroeg in het najaar met Vitamine D-supplementen. Vraag raad aan je dokter.

6. Je haar valt uit

Wil je gezond haar, dan moet je opletten voor vitamine D-onvoldoendes. Als je aan een tekort lijdt, kan het zijn dat je haar trager groeit of zelfs uitvalt. Een tekort heeft namelijk invloed op de levenscyclus van een follikel. Alopecia zou eveneens veroorzaakt kunnen worden (of erger kunnen worden) door een tekort aan vitamine D.

7. Je bent vaak ziek

Een zwak immuunsysteem en een tekort aan vitamine D kunnen wat met elkaar te maken hebben. Ben je dus vaak ziek, kan je best eens om een bloedonderzoek vragen bij je dokter.

8. Je tandvlees bloedt

Bloedend tandvlees of cariës (gaatjes)? Ofwel is het tijd te investeren in een betere tandverzorging, óf het zou wel eens kunnen zijn dat jij een tekort aan vitamine D hebt.

Tips om je vitamine D-gehalte op te krikken

Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan, door de blootstelling aan zonlicht. Maar tijdens de wintermaanden kan het zijn dat dit niet voldoende is. Hoe zorg je voor een gezond vitamine D-gehalte?

1. Wandel dagelijks

Door dagelijks minstens 10 minuten buiten te wandelen, zou je lichaam 200 keer meer vitamine D aanmaken dan door voedingsmiddelen. Trek dus die wandelschoenen aan en ga naar buiten. Geniet van de zon (als die er is).

2. Pas je voeding aan

Toch hebben ook bepaalde voedingsmiddelen effect. Boter en eieren bevatten vitamine D, maar hier geldt natuurlijk: eet met mate. Ook vissoorten als zalm, tonijn of forel dragen bij aan je vitamine-D-gehalte. Je dieet aanvullen met bovenstaande ingrediënten is goed, maar zal er niet voor zorgen dat je vitamine D-peil te hoogte in schiet.

3. Neem een supplement

Toch nog een tekort? Dan ben je één van de zovelen in België. Een supplement kan je reddende engel zijn, maar let wel op de verschillende dosissen. Bespreek met je arts welk supplement het beste voor jou is.

Meer gezonde tips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content