Van ‘holistische yoga’ tot kitesurfen: 8 sporttrends om lichaam en geest in balans te brengen
Een nieuw jaar, een nieuw voornemen om aan onze gezondheid te werken. Deze sporttrends zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor body and mind.
1. Holistisch sporten
Steeds meer mensen beseffen dat niet alleen een fit lichaam belangrijk is voor onze all round gezondheid, maar ook een fitte geest. En dus zetten we massaal in op holistische sporten: vormen van sport die niet alleen onze spieren, maar ook onze mindset en mentale gezondheid trainen. In fitnesscentra betekent dat: meer holistisch geïnspireerde lessen en sporrtrends waarin mindfulness en spiritualiteit aan bod komen, zoals yoga, meditatiesessies of zelfs personal counseling.
Binnen die spiritueel-holistische aanpak, is heel wat aandacht weggelegd voor de sensueel-mystieke kracht van vrouwelijkheid. ‘Release your inner Goddess‘-workouts bijvoorbeeld gaan ervan uit dat vrouwelijkheid gepaard gaat met een heel eigen, bijzondere en krachtige energie. Het doel van een lesje inner goddess-kweken, is dan ook het deelnemende vrouwelijke publiek via oefeningen en tantra’s weer volop voeling laten krijgen met die eigen sensuele kracht. Goed voor een warm badje female power, zelfs voor wie niet zo spiritueel is aangelegd. Een van de sporttrends hoog op onze bucketlist voor 2024.
2. FitTok around the clock
Love it or hate it, maar net zoals dat geldt voor nieuwigheden op vlak van food, beauty en gezondheid, is TikTok anno 2024 ook dé plek om inspiratie op te doen voor je nieuwe favoriete sportieve workout. In oktober 2023 was #FitTok al 61 miljard keer bekeken. Hoewel sommige fitnesstrends misschien een beetje zweverig klinken (#modelwalkchallenge, say what?), kunnen ze je ook helpen om weer wat swung te brengen in je gebruikelijke trainingsschema, waardoor je dit keer misschien langer volhoudt.
Ook leuk: sporten via TikTok maakt al dat zweten minder eenzaam, want het kan interactief. Zo kan je je sportieve inspanning bijvoorbeeld extra laten lonen door je schouders te zetten onder een groepschallenge, of kan je deelnemen aan een ‘sportief duet’.
3. Rhythm spinning
Work hard, play harder: dat is het motto van rhythm spinning, de nieuwste work-outhype waarbij liefhebbers zich een uur lang de ziel uit het lijf trappen op een indoorfiets, terwijl de vette beats je lijf en leden in cadans houden. De donkere kelder met blacklight en een instructeur die je conditie consequent naar ongekende hoogtes pusht, krijg je er gratis bij. Lessen volg je in ons land op drie locaties: bij Rite Studios in Antwerpen, Animo Studios in Brussel en Spinning Jenny in Gent.
Meer info via rite-studios.com, animo-studios.com en jenny.be.
4. Cozy cardio
Geen zin om een rondje te gaan hardlopen in de vrieskou of na het werk nog door de regen naar de fitness te fietsen? Dan is de cozy workout trend misschien wél jouw ding. Bij deze gezellige workout, in het leven geroepen door jonge dertigers die buiten hun drukke carrière en allerlei sociale en huishoudelijke activiteiten om, de fut noch goesting meer vonden voor een sessie hardcore sporten, gaat het niet alleen om spieren trainen, maar vooral ook om het creëren van een relaxte atmosfeer. Want ook dat is goed voor geest en gezondheid.
Hardlopen: dat gebeurt op een loopband terwijl je naar je favoriete serie op tv kijkt. Een lesje power yoga kan ook al in je eigen living, met je favoriete muziek en een paar helende geurkaarsen op de achtergrond en pilates terwijl je baby vanuit de wieg meeluistert naar de zacht prevelende stem van een podcastinstructeur.
5. Hardloopclubs en groepssporten
Iedereen die ooit probeerde in z’n eentje een gezonde sportieve routine op te bouwen zal beamen: sportieve voornemens ook volhouden, gaat beter in goed gezelschap. En dus winnen groepslessen, zoals pilates, club power, bodyshape en yoga, samen met community concepten – zoals stedelijke hardloopclubs die drie keer per week samen door straten en bossen trekken, aan terrein. Sporten in groep zet niet alleen nét iets meer sociale druk om je vanuit die luie zetel toch maar in die sportoutfit te heisen, maar geeft ook letterlijk een goed gevoel.
Gezellig samenzijn, nieuwe mensen leren kennen en deel uitmaken van een groep, zijn namelijk belangrijke boosters voor ons mentaal welzijn: we worden er letterlijk gelukkig van. Bovendien nodigen sociale sporten – zoals badminton, tennis, squash of padel – ook uit om wedstrijdjes te organiseren, wat alweer een extra fijn spelelement toevoegt.
6. Kiten, surfen en wakeboarden
Ook goed voor meer fysieke én mentale balans: avontuurlijke buitensporten op het water. Zowel kitesurfen – een vorm van surfen waarbij de kiter zich voort laat trekken door een grote parachute in de lucht, als wakeboarden en ‘regular’ surfing helpen je hoofd leegmaken. De deining van golven, de aanwezigheid van water – en die van een natuurlijk groen landschap om je heen, zorgen letterlijk én figuurlijk voor extra zuurstof. Absoluut een van de sporttrends om je aan te wagen voor mensen die vaak vastzitten in hun hoofd: je rechthouden op een surf- of wakeboard vraagt immers best wat focus en techniek. Voor piekeren of zorgen maken, heb je dus letterlijk geen tijd.
De allerbeste manier om surfen of kiten onder de knie te krijgen, is uiteraard een week lang golven vangen in Biarritz in Frankrijk, Ericeira in Portugal, Bali of Costa Rica. Maar ook dichter bij huis zijn er heel wat plekken waar je terecht kan voor een eerste initiatie. Aan onze kust volg je bijvoorbeeld lessen in Knokke-Heist of Blankenberge. Vlak over de Nederlandse grens zijn Zeeland en Scheveningen gegeerde adressen waar de golven vaak goed vallen.
Interesse in een surfvakantie in groep, alleen of met vrienden? Houd dan zeker het aanbod van The Fieldwork in de gaten.
7. Flying yoga
Hebben Yin of Hatha yoga voor jou nog maar weinig geheimen, laat staan uitdagingen, meer? Probeer dit jaar dan eens een lesje Flying Yoga, een relatief nieuwe yoga-discipline waarbij je oefeningen niet voornamelijk op de grond uitvoert, maar wel in een hangmat met flexibel doek, zo’n kleine meter boven de grond. Naast klassieke yogaposes als de warrior of een downward facing dog, focust flying yoga zich vooral op bijzondere poses in het doek. De wrijving van het doek in combinatie met je relatieve gewichtloosheid bij de juiste poses, zorgt voor extra stretch van de spieren.
Omdat je soms ook helemaal ondersteboven in het doek hangt, zorgt dat voor een bijzondere stimulans van je bloedsomloop, waardoor er extra energie vrijkomt. Het heerlijke zenmomentje waarbij je lekker lui in de cocon van het doek mag nestelen om af te sluiten, maakt je ervaring compleet. Zelf eens een lesje proberen? Dat kan bij Antwerp Aerial Yoga of bij Flying Yoga Antwerp in Wijnegem.
Voor meer info en reservaties neem een kijkje bij Antwerp Aerial of bij Ugo Relax, Flying Yoga by Lise.
8. Boulderen in openlucht
Tot slot zijn ook actieve buitensporten weer in opmars. Heel wat mensen reizen tegenwoordig naar het buitenland om daar te kunnen sporten op de meest adembenemende locaties. Van marathonlopen in de woestijn tot oriëntatiezoektochten in de Franse Ardeche of de Spaanse Pyrineeën: hoe spectaculairder het uitzicht en de natuur, hoe groter de aantrekkingskracht.
Een van de sporttrends die op dat gebied specifiek aan publiek wint, is boulderen – oftewel; klimmen zonder bescherming in openlucht. Voor de veiligheid boulderen mensen meestal maximaal tot op een hoogte van vierenhalve meter en liggen er valmatten ter bescherming.
Topbestemmingen voor outdoor bouldering binnen Europa, zijn Fontainebleau in Frankrijk, Albarracin in Spanje en Kjugekull in Zweden. Niet zo’n fan van klimmen in openlucht, dan kan je in ons land ook op verschillende plekken voor indoor bouldering terecht.
Meer sport en gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier