Zoveel cafeïne mag je drinken om toch nog goed te slapen
Slapeloosheid is een van de meest voorkomende slaapproblemen, maar de kans is groot dat je er zelf voor een deel tussen zit. Psychologe Annelies Smolders ontwikkelde een slaaptherapie waarvan ze de lightversie deelt in haar nieuwe boek ‘Start to sleep‘. Speciaal voor Feeling verklapt ze de komende drie dagen enkele tips voor een goede nachtrust. Vandaag verklapt ze ons hoeveel cafeïne je mag drinken om toch nog goed te slapen.
Geniet je ook zo van een lekkere kop koffie na de maaltijd? Je bent zeker niet alleen. Toch kan het je nachtrust serieus beïnvloeden. Annelies tipt hoeveel koffie je best drinkt en vooral: wat je zeker niet mag doen, wil je goed slapen. Ze verklapt de regel van drie.
Cafeïne: regel van drie
Cafeïne is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Je denkt bij cafeïne misschien meteen aan koffie, maar het zit in ook heel wat andere drankjes en voedingsmiddelen. Denk maar aan thee, chocolade, frisdranken (cola) en sommige geneesmiddelen. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, het activeert dus en maakt je wakker. Dat maakt dat je weleens wakker ligt als je te veel of te laat koffie hebt gedronken.
Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met het tijdstip waarop je koffie drinkt. Cafeïne werkt maximaal op je in na twintig minuten tot vier uur. Koffie die je in de namiddag drinkt, kan dus effect hebben op je slaap. Cafeïnegebruik vlak tegen bedtijd geeft gemiddeld een uur minder slaap.
Daarom de heel eenvoudige regel: drink maximum drie koppen koffie per dag en drink nooit koffie na drie uur ’s middags.
Wil je meer weten over een goede nachtrust en ontdekken waarom slaap zo’n grote invloed heeft op ons gewicht? Kom dan zeker naar Pascale & Guests van 14 t.e.m 16 juni. Pascale Naessens doet het geheim van haar gezonde levensstijl uit de doeken en tal val gastsprekers – waaronder slaapexperte Annelies Smolders – vertellen alles wat je wilt weten over gezond leven. Bekijk hier het programma en bestel je tickets.
Meer tips van experts:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier