Geen last meer van pollen: 18 tips tegen hooikoorts
Voel je het kriebelen en moet je vaker niezen? Het hooikoortsseizoen is weer in het land. Zelf last? Lees dan even deze tips.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel dat zich door de lucht verspreidt. Je kunt allergisch zijn voor verschillende soorten pollen, daarom dat de een nu al last heeft, terwijl de ander pas op het einde van de zomer kwaaltjes krijgt.
De symptomen
Er zijn heel wat symptomen. Zo kun je last krijgen van een loopneus of net een verstopte neus, moet je misschien vaker niezen of krijg je jeuk (onder andere aan je ogen, neus en handen). Verder krijgen sommige mensen last van een kriebelhoest, astmaklachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, keelpijn, hoofdpijn of een slechte nachtrust.
Plots allergisch?
Nooit last gehad maar nu opeens wel? Dat kan perfect. Dat wil zeggen dat je voor het eerst in aanraking komt met een type stuifmeel waarvoor je allergisch bent. Daarom is het niet zo vreemd dat je bijvoorbeeld na een verhuis opeens last hebt van hooikoorts.
De remedie: 18 tips tegen hooikoorts
Last van hooikoorts? Eerste, belangrijke regel: krab of wrijf niet in je ogen. Onderstaande tips kunnen wel helpen.
1. Neem een douche
Pollen kunnen op je gezicht, haren en huid terechtkomen. Douche daarom regelmatig om de pollen van je lijf te spoelen. Zeker nadat je in de tuin geweest bent of een stevige wandeling gemaakt hebt. Zo maakt hooikoorts minder kans. Ook douchen voor je gaat slapen kan helpen en zo hou je gelijk ook je slaapkamer zo pollenvrij als mogelijk. Kam na het douchen je haar goed door om de laatste hardnekkige pollen te verwijderen.
2. Was je kleding regelmatig
Pollen komen ook terecht op je kledij. Kleed je daarom uit in een andere kamer dan je slaapkamer, en was je kledingstukken regelmatig. Stop je was in de droogkast, zodat deze niet buiten hoeft te drogen.
3. Stop met stressen
Er is een verband tussen stress en symptomen van allergie. Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden. We know, gemakkelijker gezegd dan gedaan op dit moment.
4. Smeer vaseline
Ook een vette zalf zoals vaseline kan hulp bieden. Smeer regelmatig een dunne laag in en rond je neusgaten en op je wimpers. De pollen zullen aan de vaseline blijven kleven en daardoor minder kriebelen.
5. Draag een bril
Zin in een wandeling? Draag dan een zonnebril. Die vermindert het rechtstreekse contact tussen pollen en je ogen. Jeukende ogen? Probeer zeker niet te wrijven of te krabben. Kies liever voor een nat washandje om te verzachten.
6. Sport binnen
Buiten joggen houd je beter voor de maanden wanneer er minder pollen in de lucht hangen. Na een regenbui kan het eventueel wel. Ga je toch naar buiten, draag dan een zonnebril, die kan als barrière tussen de pollen en je ogen werken.
7. Let op je voeding
Bepaalde voeding kan helpen tegen de vervelende symptomen van hooikoorts. Het gaat om producten die een grote hoeveelheid quercetine bevatten, een stof die een allergische reactie op pollen blokkeert en ontstekingsreacties in de luchtwegen vermindert. Zet daarom rode ui, appels, knoflook, en groene thee op het menu. Ook de bestanddelen in honing kunnen je lichaam minder vatbaar maken voor pollen. Je kiest dan wel best voor lokale honing, gemaakt van bijen die in dezelfde omgeving leven als jij.
8. De stofzuiger is je vriend
Stofzuig je huis regelmatig om pollen te verwijderen. Ook swifferen is een goed idee.
9. Leg nieuwe lakens op
We weten het,het is geen leuk werkje, maar je lakens regelmatig (en vaker dan gewoonlijk) vervangen kan een groot verschil maken. Zeker wanneer je met het raam open hebt geslapen.
10. Maai het gras niet zelf
Je blijft best weg van plekken waar iemand het gras maait. Laat het tuinieren aan je partner of huisgenoot over. Handig!
11. Rijd niet met de ramen open
Probeer de ramen van je auto gesloten te houden, ook als het erg warm is.
12. Gebruik indien nodig medicijnen
Heb je veel last? Dan kunnen medicijnen helpen. Ga daarvoor langs bij je huisarts, die zal bepalen of je symptomen effectief veroorzaakt worden door hooikoorts en welke medicatie je best neemt.
13. Zoek uit door welke planten of bomen jij het meeste last hebt
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Meestal ben je meer of minder allergisch aan bepaalde planten en bomen. Zoek uit welke boosdoeners jouw klachten veroorzaken, zo kan je ze eventueel ook proberen vermijden. Ga met notitieboekje aan de slag, of ga ten rade bij je huisarts voor een bloedonderzoek of meer informatie.
14. Vermijd sterk prikkelende stoffen
Sterk geurende stoffen kunnen je hooikoorts erger maken. Denk aan sigarettenrook, haarproducten, chloor, uitlaatgassen en parfums. Zelf een boeket bloemen met een sterke geur kan je neus al te erg prikkelen.
15. Raadpleeg een pollenradar
Pollenradars en -kalenders geven je het hele jaar door informatie over de concentraties van stuifmeel in de lucht. Zo ben je goed voorbereid op de volgende piek.
16. Gebruik oogdruppels
Oogdruppels helpen om symptomen van hooikoorts te verzachten, zoals jeukende of geïrriteerde ogen.
17. Doe een ‘nasal cleanse’
Toegegeven: een nasal cleanse klinkt niet heel aantrekkelijk, maar het helpt wel om je neusslijmvliezen te reinigen en pollen die zich vastzetten op de haartjes in je neusholte te verwijderen. Gebruik daarom één à twee keer per dag een zoutwateroplossing om je neus te spoelen.
18. Verlucht je huis, maar niet overdag
Tot slot is het erg belangrijk om je huis goed te verluchten. Doe dit niet overdag, maar eerder als de lucht vochtig is, ’s ochtends of ’s avonds dus. Is het droog en winderig? Houd de ramen dan gesloten. Bovendien kunnen verse bloemen de symptomen verergeren. Kamerplanten vormen geen probleem.
Meer gezondheidstips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier