Tips van een expert: loop 21 dagen bij dageraad
Hoe wordt iemand een betere versie van zichzelf? Dat is een vraag die Pieter Vanderhaegen, auteur van het boek ‘21 dagen, 100 challenges voor een gezonder, wijzer en blijer leven’, sterk bezighoudt. Hij geloof dat gewoonten hierbij een belangrijke rol spelen. De filosoof Aristoteles formuleerde het zo: “We are what we repeatedly do. Excellence then, is not an act, but a habit.” Exclusief voor Feeling geeft Pieter drie dagen lang tips om de beste versie van jezelf te worden.
De notie ‘21 dagen’ startte in de jaren 50 bij de Amerikaanse plastisch chirurg Maxwell Maltz. Die stelde vast dat patiënten drie weken nodig hadden om een ‘geamputeerd lichaamsdeel’ gewoon te worden. Dat inspireerde hem om ook bij andere gewoonten te meten hoelang het aanleren ervan duurde. En weer kwam hij uit op (minstens) 21 dagen. Maltz’ bevindingen inspireerden psychologen, gedragstherapeuten en schrijvers van zelfhulpboeken om het cijfer 21 tot zaligmakend te kronen. Zover wil ik niet gaan, er is geen keihard wetenschappelijk bewijs dat 21 dagen altijd volstaan om je denken een nieuwe koers te geven. Maar het is ook geen onzin: een periode van 21 dagen is wel degelijk realistisch en net lang genoeg om minstens een aanzet te geven tot een nieuwe gewoonte.
Challenge #3: loop 21 dagen bij dageraad
Bruce Springsteen weet het al sinds 1975: baby we were born to run! Lopen blijft de onbetwistbare boss van alle sporttakken. Je kan het overal doen, het kost je haast niks, je overtollige kilo’s blijven plakken op het asfalt en ondertussen worden je lijf strakker, je
botten sterker en je geest scherper. Een nog beter idee dan een dagelijks loopje is een dagelijks ochtendloopje! Waarom? Wel, die avondloopjes worden snel gecanceld. Het verkeer, romantische plannen van je wederhelft of een uit de hand gelopen drink op het werk kunnen je sportieve plannen dwarsbomen. Als je ‘s morgens een half uurtje vroeger opstaat kan enkel de man of vrouw in de spiegel je nog tegenhouden.
Je ochtend kan er 21 dagen als volgt uitzien:
- Je wekker gaat af. Hij ligt meters van je bed. Dit is een foltering maar het werkt. Elke kans op snoozen wordt de kop ingedrukt.
- Je stapt noodgedwongen uit je bed. Het moeilijkste deel is voorbij.
- Je bent nu officieel een ochtendkrijger!
- Je schakelt over op automatische piloot en drinkt een espresso of theetje om wakker te worden.
- Je springt in je loopoutfit (die je de avond ervoor netjes hebt klaargelegd).
- Je start met een korte sessie van pakweg 20 minuten. Zo moet je maar een half uurtje vroeger op te staan. Doe het rustig aan. Je hoeft geen persoonlijk record te verbreken.
- Na het loopje volgt de echte beloning: een heerlijke douche en een lekker ontbijt.
- Je gaat werken (deze stap is optioneel).
- Je spendeert de hele avond guilt-free. Glaasje Chardonnay en Netflix in de zetel? Geen enkel probleem, je hebt het verdiend!
- Herhaal 21 keer
Wil je nog meer tips lezen van Pieter? Check dan hier het eerste artikel van Pieter: eet 21 dagen zoals je grootmoeder en ontdek hier de voordelen van een ijskoude douche.
Meer tips van een expert
Tips van een expert: heb jij een flamingobaas?
Tips van een expert: zo blijf je in touch met je lichaam
Tips van een expert: zo krijg je een goede dosis zelfvertrouwen