Te veel stress of slecht slapen? Deze vitamines helpen volgens een expert

Er zijn heel wat vitamines en voedingssupplementen op de markt. Maar welke hebben echt bewezen nut en welke laat je liever achterwege? Wij vroegen het aan expert Damien Pauquet.

Wie is Damien Pauquet? 

  • Belgische voedingsdeskundige
  • Werkt onder andere voor voetbalclubs in eerste klasse en een wielerploeg
  • Geeft advies rond voeding, supplementen, sport en andere gezondheidsthema’s

Hebben we er baat bij om supplementen te slikken? 

“Ze hebben zeker een meerwaarde, maar vormen niet de basis. Als je ongezond eet en niet of te weinig beweegt, werken supplementen niet als een lapmiddeltje. Dat gezegd zijnde, hebben ze zeker effect.”

“Naast een gevarieerd dieet met veel groenten en weinig suiker, raad ik aan om vitamine d en magnesium te nemen.  Daarnaast kunnen multivitaminen een optie zijn, maar alles hangt af van je situatie, klachten en een eventuele bloedanalyse. Zo kunnen bepaalde supplementen helpen tegen stress of je beter doen slapen. Er zijn zoveel soorten en vormen. Van een tabletje slikken tot een vloeibaar supplement: je vraagt best raad aan je apotheker of arts.”

“Supplementen hebben zeker een effect, maar ze zijn geen lapmiddel. Leef je ongezond, dan gaat een pilletje je niet redden”

Wat kun je dan nemen tegen stress of wat slik je best als je slecht slaapt? 

Magnesium is goed voor je brein. Daarnaast neem je best vitamine B6, 9 en 12 als je veel last hebt van stress.”

“Wil je goed slapen, dan raad ik een supplement met valeriaan aan, een plant die helpt om beter in te slapen, zonder verslavend effect. Daarnaast kan een supplement met het gelukshormoon serotonine een goede nachtrust bevorderen.”

“Deze middeltjes werken echt, maar het is natuurlijk ook belangrijk om de oorzaak van je stress aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk dat je supplementen juist neemt, veel mensen doen maar iets, en hebben dan geen gewenst effect.”

Hoe neem je ze juist?

“Eerst en vooral is het belangrijk dat je ze dagelijks neemt, en liefst ongeveer op hetzelfde tijdstip. Supplementen hebben een bepaalde concentratie en hebben daarom weinig zin als je ze maar af en toe neemt. Voor een optimaal resultaat neem je ze twee maanden lang. Vervolgens las je een pauze in van twee maanden. Te veel heeft geen zin en kan zelfs belastend zijn. Te lang of te veel ijzer nemen is bijvoorbeeld belastend voor je lever.”

“Daarnaast moet je zeker de kwaliteit van de supplementen onderzoeken. Je kunt bij de drogisterij supplementen vinden voor een heel lage prijs, dat is verleidelijk, maar heeft weinig zin. Van een te laag geconcentreerde dosis zul je waarschijnlijk geen neveneffecten ondervinden, maar ze doen ook niets voor je. Als je ergens vier euro betaalt voor een magnesiumkuur, betaal je net zo goed niets.”

Kies je best voor multivitaminen in een mix of net verschillende soorten? 

“Met een goede mix sla je meerdere vliegen in één klap. Daarom is de verhouding en kwaliteit wel erg belangrijk. Begin niet halsoverkop aan een kuur, maar laat je bijstaan door een kenner, en kies voor veilige en natuurlijke middelen. Zelf ben ik fan van de vloeibare formules van Incara. De vloeibare vitamines hebben een goede samenstelling en ze geven duidelijk aan welk effect ze hebben. Maar bespreek altijd eerst even met je apotheker of arts.”

Meer tips van experten

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content