Snel nog fit worden voor je vakantie, maar niet veel tijd? Probeer dan de fit20 workout eens!
Zo veel te doen, zo weinig tijd. Dan klinkt een wekelijkse work-out van 20 min als muziek in de oren. Maar heeft dat effect? Op zoek naar de zin en onzin van kort sporten.
Erika is 51 en zit zoals velen van ons dag in dag uit naar een computerscherm te staren. Sinds december vorig jaar gaat ze elke week twintig minuten naar een fitnesscentrum tegenover haar kantoor, waar ze er prat op gaan dat je er zelfs op hakken mag binnenlopen.
Erika sport er in een gekoelde ruimte van 17°, waardoor ze niet zweet en achteraf ook niet moet douchen. “Zo zijn die twintig minuten ook écht twintig minuten”, legt ze uit. “Er wordt niet gelummeld. Je gebruikt spieren die je anders niet gebruikt, en na afloop ben je echt moe. Tijdens de oefeningen kun je ook niet anders dan je volledig geven, en daarmee bereik je wel resultaat”, zegt ze.
“Ik merk dat ik sterker ben geworden, dat mijn benen en armen beter gevormd zijn en dat mijn buikje weg is. Je ziet ook elke keer welke fysieke vooruitgang je boekt dankzij een app die alles voor je bijhoudt, wat mij erg motiveert om ermee door te gaan. Ook niet onbelangrijk: na elke work-out heb ik het gevoel dat ik de wereld aankan. Dat mentale voordeel van beweging bereik je dus ook als je maar kort sport.”
Even spieken bij de oermens
Erika is klant bij fit20, dat er niet meteen uitziet als een doorsnee fitnesscentrum: geen luide muziek, geen spiegels, geen tv’s om tijdens het crossfitten naar Dagelijkse Kost te kijken, geen met hun spierballen rollende patsers die je in de gaten houden. Wel: een cleane, rustige ruimte waar een personal trainer je elke week op hetzelfde tijdstip twintig minuten lang tot het uiterste drijft. Op dat moment ben je daar alleen, of met een vriend naar keuze, want trainen kun je ook doen met twee.
‘Na elke work-out heb ik het gevoel dat ik de wereld
aankan. Die boost bereik je
dus ook als je maar heel
kort sport’
In die twintig minuten werk je door middel van zes begeleide oefeningen aan al je grote spiergroepen. “Dat werken mag je letterlijk nemen”, zegt Pascale Verlinde, die samen met haar man Luc Saeys een vestiging van fit20 uitbaat in Gent. “De oefeningen gebeuren in slow motion, maar volgen elkaar snel op, waardoor je geen tijd hebt om te praten. Als je het goed doet, kun je ook niet meer praten. Het is de bedoeling dat je fysiek over een grens gaat.” En die twintig minuten per week zouden dan moeten volstaan voor een betere conditie?
Ook Pascale dacht dat het te mooi was om waar te zijn, maar raakte naar eigen zeggen van een paar blessures in rug en knieën af die haar verhinderden om nog pijnloos te tennissen of lopen. “Fit20 bleek versterkend te werken voor mijn buik- en rugspieren, waardoor heel wat kwaaltjes geleidelijk aan verdwenen”, zegt ze. Of je er ook mee afvalt? “Je wordt vooral sterker en strakker, en als je je voeding aanpast, kun je inderdaad gewicht verliezen”, zegt Pascale.
Meer dan één keer per week komen mag niet bij fit20. “Als je niet rust, kun je ook geen verbetering zien. Mensen moeten het ook de nodige tijd geven. Fit20 is eigenlijk gebaseerd op principes uit de oertijd. Toen gingen mensen één keer per week jagen, waarbij ze alles gaven. In de periode daarna gingen ze bessen plukken, en kwam het lichaam aan rust toe.” In Nederland telt de keten ondertussen al honderddertig vestigingen, in België zijn het er op dit moment negen.
De mond-tot-mondreclame doet zijn werk, en het publiek van fit20 bestaat onder meer uit
zakenmensen met weinig tijd, of klanten die niet graag sporten: “Die hoeven niet veel tijd
te verliezen aan sport”, zegt Pascale, “en dat kan een geldige motivatie zijn. We hebben ook sporters die extra fit20-training doen om op een zo kort mogelijke maar efficiënte manier hun core stability te verbeteren. Voor hen is het een aanvulling op de rest van de training.” Een solotraining bij fit20 kan vanaf 30 euro per week, een duotraining vanaf 20 euro per persoon.
Tekst door: Kelly Deriemaeker
Meer over gezond zijn:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier