Slapen tijdens warme nachten: met deze 16 tips houd je het hoofd koel in de slaapkamer

Nog maar de eerste warme dagen van de zomer en toch is het al moeilijk om de hitte buiten te houden. Slapen tijdens warme nachten is misschien niet evident, maar wij tippen hoe je toch het hoofd koel houdt.

Slapen tijdens warme nachten, het is niet zo evident. De ideale temperatuur om de nacht mee in te zetten, is 18 á 19 graden. Een maximum dat in heel wat slaapkamers de afgelopen dagen toch minstens met een paar graden overschreden zal zijn. Gelukkig zijn er tal van manieren om je lichaam én kamer helpen afkoelen. Met deze tips slaap je binnenkort vast weer als een roosje.

1. Neem een lauwe douche voor het slapengaan

Een vaak gehoord advies om warme nachten te bestrijden, is een koude douche voor het slapengaan. Hoewel die het zweet van je af zal spoelen en een fris gevoel zal geven, zal koud water er ook voor zorgen dat het interne kacheltje van je lichaam aanslaat om de temperatuur weer op peil te krijgen. Met als resultaat: extra zweten en puffen in bed. Beter dan een koude douche, neem je dan ook een lauwe douche: goed voor een evenredig gevoel van frisheid, maar zonder vervelende effecten achteraf.

2. Kies voor los katoen

Dat je tijdens warme zomernachten geen dikke winterse pyjama aanmoet spreekt voor zich. Maar toch loont alle kleding lozen ook niet: slapen zonder kleren zorgt ervoor dat het zweet extra lang aan je huid blijft kleven. Wat niet alleen zorgt voor meer warmte, maar ook voor een onaangenaam gevoel. Ga dus wel voor een pyjama, maar dan eentje in dunne en luchtige katoen. Een los topje en een short doen de truc.

3. Steek je lakens in het vriesvak

Swingen de temperaturen in je kamer echt de pan uit? Steek je lakens – of je pyjama – voor het slapengaan dan eens even in het vriesvak. Heel lang zal de koude uiteraard niet blijven plakken, maar het inslapen zal alvast een pak koeler verlopen. Heerlijk.

4. Slaap alleen

Misschien niet heel romantisch: maar alleen slapen tijdens warme nachten loont wel degelijk. Twee lichamen op een klein oppervlak genereren sowieso meer warmte, bovendien slaapt ’tegen elkaar geplakt’ niet zo handig. Heb je een logeerbed op overschot? Dan kan een beurtrol tijdens de warmste nachten van het jaar een goed idee zijn.

5. IJsblokjes voor de ventilator

Met een ventilator alleen raak je nergens tijdens warme zomernachten: die zullen de warme lucht die er toch al in de kamer hangt enkel verplaatsen. Anders wordt het, als je een grote kom met ijsblokken of een diepgevroren fles water voor de ventilator plaatst. Die luchtstroom zal de koude oppikken, en zorgen voor een heerlijk frisse nevel.

6. Laat die iPhone-lader buiten

Laad ’s nachts geen elektrische apparaten op, want die produceren onnodig extra warmte in de kamer: iPads, smartphones en ander elektronisch gerief laat je dus liever buiten.

7. Verlucht slim

Tussen 2 uur ’s nachts en 6 uur ’s ochtends is het het koelst buiten. Dat zijn dan ook de momenten dat je je raam wil openzetten om de frisse lucht in grote getale naar binnen te laten stromen. Geen goed idee: je ramen de hele dag laten openstaan. Door ze tijdens de warmste momenten goed gesloten te houden, voorkom je dat de hitte binnensluipt. Ventileer alleen op de juiste momenten.

8. Plaats je ventilator doordacht

Aan hete lucht verplaatsen, heb je weinig. Toch kan een goed geplaatste ventilator op het juiste moment, wel helpen om warme lucht die binnen hangt weer naar buiten te versluizen. Richt je ventilator daarom niet rechtstreeks naar jou of naar het bed waarin je slaapt, maar zet hem ’s nachts voor een open raam en richt naar buiten. Op die manier zal de ventilator de warme lucht uit de kamer wegzuigen en de koele lucht uit het raam naar binnen zuigen.

9. Voetjes buiten

Zowel je hoofd als je voeten zijn een belangrijke factor in de temperatuurregeling van je lichaam. Wil je oververhitting vermijden, slaap dan zeker met blote voeten: op die manier kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Of nog beter, doe sokken aan die je in koud water hebt gestoken.

10. Slaap met een koudwaterkruik

Net als een warmwaterkruik in de winter kan helpen opwarmen, helpt een koudwaterkruik je tijdens de heetste nachten van de zomer verkoeling vinden. Vul je waterkruik met koud water, en drop hem daarna een tijdje in het vriesvak voor een extra frisse nacht.

11. Sport niet voor het slapengaan

Sport niet te laat: je bent misschien geneigd om ’s avonds laat (als het al wat is afgekoeld) te gaan joggen, maar dat is geen goed idee. Je lichaamstemperatuur is verhoogd en er komen endorfines vrij die je wakker houden. Vroeger opstaan om een rondje te gaan joggen als het nog niet te heet is, is dan weer wel een goed idee.

12. Laat die cocktails staan

Drink geen alcohol: alcohol zorgt dat de kwaliteit van je slaap drastisch achteruitgaat. Zorg wel dat je voldoende water drinkt om beter te slapen tijdens warme nachten.

13. Eet een pittige curry

Dan weer wel een goed idee om de slaap te vatten op hete nachten: een pikante curry of ander oosters gerecht met een paar pepertjes op de kaart als diner. Van pikant eten ga je immers zweten, en dat proces koelt je lichaam dan weer af. Niet voor niets dat er in tropische landen vooral pittig eten op het menu staat.

14. Verkoel je nek, polsen en ellebogen

Bepaalde plekken op je lichaam zijn vatbaarder voor verkoeling dan andere. Vooral plekken waar de huid gevoelig is en iets dunner dan op andere plekken, zijn geschikt om in sneltempo een fris gevoel te krijgen. Leg een icepack of koelelement in je nek, ijsblokjes op je polsen of een koud kompres aan de binnenkant van je ellebogen. Afkoeling verzekerd.

15. Blijf wat langer op

Het heeft weinig zin om vroeg in je bed te kruipen als je daar toch maar ligt te woelen. Op warme dagen kan het dan ook geen kwaad je slaapritme een beetje te verleggen: geniet van de friste uren van de dag en ga een beetje later slapen. Ook ’s ochtends kun je best vroeg uit de veren: een paar nachtjes met iets minder slaap dan gemiddeld, kunnen niet zo’n kwaad. Als de kwaliteit ’s nachts goed is, doet dat ook al veel.

16. Buiten in de hangmat

Beschik je over een tuin of terras, overweeg dan ook eens een nachtje onder de sterren. De open lucht zorgt voor een optimale luchtcirculatie en met wat geluk staat er af en toe nog een koel briesje ook. Tip voor wie niet om de haverklap wakker gemaakt wil worden door onwelkome bezoekers: voldoende muggenspray of een muskietennet helpt je weer slapen tijdens warme nachten.

Meer tips bij warm weer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content