Slaaptekort? Deze kleine stoorzender in je slaapkamer is de grootste boosdoener

Oh ja hoor: het kwik durft ook nu al eens boven de 20 graden uit te stijgen, en ook onmiddellijk stijgt het irritante gezoem ons weer om de oren. Niet alleen op een zwoel avondlijk terrasje zijn muggen een zeer onwelgekomen extra, ook in de slaapkamer kan je hun aanwezigheid missen als kiespijn. Sterker nog zelfs: volgens de allereerste ‘beestjesbarometer’, een enquête afgenomen door Vapona, specialist in insectenbestrijding, zijn muggen met stip de grootste stoorzenders wanneer het gaat om onze nachtrust – meer nog zelfs dan het irritante gesnurk van je partner of het lawaai van je feestgrage buren.

Maar liefst één op vijf Belgen zou er ’s nachts meer dan een uur slaap door verliezen. We worden met z’n allen dan ook best vaak gebeten door de kleine geniepige zoemers: 11% houdt er dagelijks een muggenbeet op na en 75 % heeft telkens meerdere muggenbeten.

Woon je in de stad, dan ben je zelfs nog slechter af: want daar wordt maar liefst 40% procent van de mensen dagelijks gebeten door een mug. Misschien het ‘kipje’ van dat slaapkamerraam zonder muggenvenster volgende zomer toch maar even dichtlaten..

ZZZZZZ... AAAAAHHH

Want, uiteraard is vooral ’s nachts een mug in huis, niet meteen een aanrader voor je slaapkwaliteit. Maar liefst 90 procent van de Belgen moet in het holst van de nacht geregeld ‘de jacht’ op zo’n zoemend beestje wel eens inzetten. Liefst doen we dat blijkbaar nogal letterlijk door met een vliegenmepper op pad te gaan (44%). Maar ook ‘beschutting zoeken onder de lakens’ (35% – vooral bij vrouwen) en ‘een muggenapparaat het werk vóór je laten doen’ (25%), zijn populaire technieken.

Dat we met z’n allen zoveel moeite doen om beten van het kleine dier te voorkomen, is niet verwonderlijk, want blijkbaar vinden we opgezadeld zitten met een jeukerige beet één van de irritantste kleine dingen die er zijn: op een schaal van 1 tot 10 geven de mensen een muggenbeet gemiddeld een score boven de 8. Bovendien blijken ook veel mensen bang voor ziektes (11%) en eventuele allergische reacties (12%) die uit een beet kunnen voortkomen.

Overdraagbare ziektes

Hoewel we dat om dat laatste niet meteen zorgen moeten maken, is dat eerste misschien toch geen overbodige luxe: “In Zuid-Europa duiker er steeds vaker door muggen overgedragen exotische ziektes op die noordwaarts oprukken”, zegt muggenexpert Bart Knols, prof Entomologie aan de Nederlandse Radboud Universiteit en auteur van het boek ‘Mug: De fascinerende wereld van volksvijand nummer I’. “Voorlopig is het in België niet zover, maar we zullen er voor de toekomst wel rekening mee moeten houden.”

Wat we doen als het helaas dan toch zover is? Veel mensen trachten het jeuken te stelpen met een zalfje (30%), een 16-tal procent brengt speeksel aan op de beet, nog eens 16% azijn. Tien procent maakt er dan weer een kruisje over met de nagel. Het overgrote merendeel echter (40%, en dan nog liefst mannen) doen helemaal niks aan de beet.

Beter voorkomen dan genezen

Wat we kunnen doen om irritant jeukende beten te voorkomen? Ook daarvoor heeft de gemiddelde Belg een waaier aan opties open: bijna de helft van de mensen heeft muggenramen of deuren, 41 % dimt ’s avonds de lichten, 21 % installeert een citronellakaars ergens in de ruimte, 17 % gebruikt een muggenspray of installeert een muggenapparaat in het stopcontact. Vijftien procent, tot slot, zorgt voor luchtcirculatie.

Veel vrouwen geloven bovendien in een pro-actieve fysieke bescherming tegen muggen en bedekken hun hele lichaam in muggenmelk (27%). Mannen hebben dan weer zo hun eigen techniek: zij blijven in de buurt van hun partner die populairder is bij muggen.

Waarom wordt mijn partner NOOIT gebeten en ik altijd?

Over waarom de ene persoon wel een ‘muggenaantrekbastion’ lijkt, en de andere op voortreffelijke wijs altijd van de irritante beetje gespaard blijft, bestaan veel fabeltjes, zo zegt entomoloog Knols. Sommigen denken dat dit komt door ‘zoet bloed’ of het eten van bepaalde stoffen (zoals knoflook), maar niets van dit alles klopt. Waar het dan wel vanaf hangt? Van onze lichaamsgeur en de hoeveelheid koolzuur die we uitademen blijkbaar.

Knols wil mannen met het ludieke ‘ik-blijf-dicht-bij-mijn-partner’-techniekje dan ook waarschuwen: “Dat de één aantrekkelijker is voor muggen dan de ander klopt inderdaad, maar als vrouwen zich beter beschermen tegen muggen zullen mannen juist meer worden gebeten in de buurt van vrouwlief wanneer zij zich niet insmeren”, aldus de entomoloog.

Hoe we ons dan wel best beschermen tegen muggen?

Knols adviseert bescherming op basis van vier verdedigingslinies:

  • Begin met het opruimen van stilstaand water rondom het huis. Dat vormt broedplaatsen voor muggen en de bron van het probleem.
  • Zorg je dat muggen niet binnen kunnen of willen met vliegendeuren en -ramen of een muggenapparaat.
  • Als dat niet volstaat: gebruik eventueel een muskietennet om over je bed te drapperen.
  • Voor alle avonturen buitenshuis: smeer je in met een muggenafwerende melk of spray.

Ziezo, en slaap dan zacht en zoemloos!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content