Slaapmythes onder de loep: “Vecht niet tegen slaap: kruip bij een dipje meteen in bed”
Een deugddoende nachtrust blijkt voorĀ een op de drie mensenĀ een ware nachtmerrie. Naast te veel stress en eenĀ overprikkeld brein, blijkt vooral slechte kennis over gezonde slaapgewoontes een grote boosdoener. Om die de wereld uit te helpen, legden wij vijf hardnekkige slaapmythes voor aan een panel van experten. Vandaag: “Word je ’s avonds moe, dan kan je maar beter niet vechten tegen je slaap. Meteen je bed inkruipen is de boodschap.”
Slaapmythe: “Vechten tegen je slaap is nefast voor je nachtrust. Word je moe: kruip dan je bed in”
Annelies Smolders: “Bij het eerste het beste āklopjeā ās avonds meteen je bed inkruipen, is meestal geen goed idee. Het kan wel een keer gebeuren dat je na een zware dag met veel fysieke arbeid of veel beweging in de buitenlucht ās avonds wat sneller slaperig wordt. Al die intense activiteit maakt immers dat je slaapnood en -drukĀ (*) hoger liggen dan anders: je hebt je lichaam en geest uitgeput en kunt daardoor ās nachts net iets meer herstellende slaap dan anders gebruiken om ās ochtends weer fris te zijn. Op zulke dagen een keer vroeger aan die slaap toegeven, kan geen kwaad.”
“Na een vermoeiende dag een keer wat vroeger je bed inkruipen kan geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van” (Annelies Smolders, slaappsycholoog)
“Destructiever voor je nachtrust wordt het wanneer je van vroeg je bed inkruipen een gewoonte maakt. Net daaraan durven slecht slapende ochtendtypes zich al eens te bezondigen. Het bioritme van een ochtendtype zorgt ervoor dat zān lichaam vrij vroeg op de avond al in āslaapstandā schiet. Wie dan al toegeeft aan dat eerste klopje, riskeert heel vroeg wakker te worden of niet door te slapen. Ben je zoān ochtendtype dat het in de vroege vooravond al eens moeilijk durft te krijgen voor tv, dan doe je er goed aan toch nog even tegen die slaap te vechten. Iets doen wat je wakker houdt, maar je ook
niet al te alert maakt, is een goede oplossing: een paar heel lichte klusjes of een blokje om wandelen. Eens je dip voorbij is, kun je vaak nog even extra volhouden.”
“Dat je elke avond op hetzelfde uur moet gaan slapen, is trouwens ook een mythe. Elke dag is anders, hoeveel slaapdruk je door die dag heen precies hebt opgebouwd dus ook. Elke dag op hetzelfde uur opstaan is dan weer wel een goed idee. Zo begin je elke dag op hetzelfde moment met het sparen van slaapschulden (*).”
De experten:
- Inge Declercq is neurologe en gecertificeerd slaapexpert verbonden aan het UZA. Ze ontwikkelde het slaapprogramma SleepWell&StressLess en is auteur van ‘De kracht van slapen. Een goede nachtrust start overdag’, voor ā¬ 22,50 verkrijgbaar bij Pelckmans uitgeverij.
- Annelies Smolders is gecertificeerd slaappsycholoog en psychotherapeute gespecialiseerd in slaapproblematiek. Op basis van cognitieve gedragstherapie en ATC ontwikkelde ze Start to Sleep, een online slaaptraining die mensen in zes weken beter leert slapen.
De vaktermen: een klein slaaplexicon
- Slaapnood/slaapdruk: De nood die je hebt aan slaap om te kunnen recupereren en te functioneren overdag. Je slaapnood wordt het meest bepaald door jouw activiteiten overdag en door hoelang je wakker bent.
- Slaapschuld: Slaapschuld bouw je op door steeds weer te weinig te slapen. Hoe minder je slaapt, hoe groter je slaapschuld en je slaapnood.
Meer slaaptips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier