9 stappen die je kunnen helpen om te stoppen met stresseten
Het is je vast al overkomen. Als vieruurtje neem je een handjevol nootjes, tien minuten later merk je dat de hele inhoud van de zak nootjes plots verdwenen is. De noten zijn niet gevallen, niet gestolen, hebben geen pootjes gegeten, nee. Jij hebt ze allemaal opgeslokt. Oepsie! Geen paniek, er heeft geen ramp plaatsgevonden. Maar kan het zijn dat je aan het stresseten was?
Stresseten doe je als je om het even wat binnen schrokt naar aanleiding van stressvolle situaties. Je wilt je overweldigende emoties met iets lekkers sussen. Meestal graai je dan niet naar de meest voedzame tussendoortjes, maar kies je een snelle, comforting hap. Misschien ga je best op zoek naar andere coping-mechanismen, want jezelf volproppen tot op het punt van ongemak, is niet the way to go. Lees verder voor enkele tips tegen stresseten.
1. Patronen ontdekken
Vergeet niet dat ieder lichaam een andere aanpak nodig heeft. Dus begin bij het begin: ga na wanneer je eetbuien zich voordoen en naar wat je dan juist gaat hunkeren. Probeer te achterhalen welke emoties je op deze momenten voelt en of je ook met stress te maken krijgt. Hou dit allemaal bij in een schriftje of schrijf een notitie in je smartphone. Op deze manier komen er misschien patronen bovendrijven waar je mee aan de slag kan. Kan je je patronen herkennen, dan kan je ze in de toekomst ook te slim af zijn.
2. Plan je maaltijden
Het staat mooi op papier: plan je ontbijt, lunch, avondeten en snackmomentje dagelijks in. In de praktijk kan dit echter heel wat moeilijker blijken. Probeer toch zo goed en zo kwaad mogelijk een zeker schema voor jezelf op te stellen en je eraan te houden. Als je telkens rond dezelfde uren eet, ga je minder snel hersenloos beginnen snacken. Doe je dit niet en de stress steekt de kop op wanner je honger hebt, is je koekjeskast waarschijnlijk niet langer veilig meer.
3. Sta stil bij je hongergevoel
Om meer intuïtief te eten, is het belangrijk dat je even stilstaat bij je hongergevoel. Dit kan je doen door een mini body-scan uit te voeren. Begin met jezelf te vragen welke gedachten er in je hoofd omgaan. Wil je niet eten omdat het je schuldgevoelens geeft? Vervolgens vraag je je af wat voor gevoelens je voelt en in wat voor stemming je bent. Voel je stress, geluk, verdriet? Deze emoties kunnen allemaal een invloed hebben op je hongergevoel. Is je keel droog, dan is het tijd om te drinken in plaats van te eten. En ten slotte, luister naar je maag. Wanneer at je voor het laatst? Is het mogelijk dat je honger hebt? Of heeft je vorige maaltijd je niet kunnen bekoren en bleef je daarom op je honger zitten?
4. Zoek afleiding
Als je je in een stressvolle omgeving bevindt, kan het altijd helpen om je even uit die situatie te verwijderen. Ga een wandeling maken of doe enkele ademhalingsoefeningen. In plaats van je meteen op eten te storten, verlaag je op deze manier je stressniveau. Als ook een blokje om je honger niet kan stillen, kies dan voor een voedzame maaltijd of gezond tussendoortje.
5. Hou je mond in beweging
Heb je niet echt honger, hielpen de ademhalingsoefeningen niet maar blijf je toch een goestingske koesteren? Soms helpt het al gewoon om je mond bezig te houden. Drink een theetje of kauw op een kauwgom. Het gevoel en de handeling van iets in je mond te steken, is soms genoeg om je brein af te leiden van het zogezegde hongergevoel dat het uitzendt.
6. H2O
Het gevoel van honger hebben wordt wel vaker verward met dat van dorst hebben aangezien het zich op dezelfde manieren manifesteert. Drink dus eerst een groot glas water voor je begint te eten, wie weet verdwijnt dat hongergevoel als sneeuw voor de zon.
7. Kruip je bed in
Ook als je te weinig hebt geslapen, snakt je lichaam naar suikerrijk voedsel. Een goede nachtrust kan dus eveneens helpen in de strijd tegen binge eating-momentjes.
8. Neem je moment
Ga je dan toch snacken – en geloof ons, dat is echt heel okay! – neem je er best een welverdiend moment voor. Neem je favoriete kommetje van het schap, schep er een bolletje heerlijk roomijs in, installeer je op je terras en genieten maar. Bewust genieten van een snack zorgt ervoor dat je bewuster gaat eten en dus ook geen onnodige hoeveelheden gaat binnenschrokken. Door een tussendoortje te kiezen dat je écht graag lust – en dus niet de “gezondere variant” te eten – ben je erna helemaal voldaan en kan je weer even verder.
9. Pak de stress aan
En natuurlijk: probeer je systematisch je stress weg te eten? Tracht dan eens te kijken hoe die stress te verminderen of zelfs compleet te elimineren. Bezorgt je schoonmoeder je stress? Ga de confrontatie met haar dan aan. Leveren die deadlines te veel stress op? Bekijk eens of je je workload kan verminderen. En vergeet niet dat experten hulp kunnen bieden bij aanhoudende problemen.
Meer gezonde tips:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier