Recepten met quinoa: 10 x gezonde alternatieven voor pasta of rijst
De hippe ‘superfood’ quinoa is niet alleen lekker, het is nog eens erg gezond ook. Het graan, afkomstig uit Zuid-Amerika, heeft een bijzonder hoge voedingswaarde en is bovendien glutenvrij. Dat maakt recepten met quinoa een welkome afwisseling voor mensen op een glutenvrij dieet.
Maar ook voor wie gluten wél perfect verteert, is het pseudo-graan een goed idee. Het graan bevat immers uitzonderlijk veel eiwitten: zoveel zelfs dat de eiwitsamenstelling van quinoa bijna zo volledig is als die van vlees of van een ei. Daarnaast omvat het ook meer voedingsvezels dan de gemiddelde side-dish op basis van pasta, rijst of aardappelen, iets dat je spijsvertering dan weer aardig ten goede komt.
Tot slot is quinoa ook rijker aan vitaminen en mineralen dan de meeste andere graansoorten. Onder andere ijzer, calcium, fosfor, vitamine E en vitamine B zijn er rijkelijk in aanwezig.
10 x lekkere en gezonde recepten met quinoa
Nog geen reden genoeg om quinoa wekelijks op je menu te zetten? Dan kunnen deze overheerlijke recepten met quinoa je misschien overhalen!
1. Quinoa met een Mexicaanse toets
Een eerste topper uit ons rijtje ‘recepten met quinoa’? Dit lekkere, Mexicaanse gerecht met jalapeño en chili! Dankzij de simpele bereidingswijze maak je het in slechts een halfuur klaar. Bovendien is dit recept met quinoa niet enkel glutenvrij, maar ook veganistisch.
Ingrediënten:
- 1 avocado
- 400 g zwarte bonen
- 2 el koriander
- 175 g maïs
- 2 teentjes look
- 1 jalapeño
- sap van 1 citroen
- 200 g geroosterde tomaten
- 1 blokje groentebouillon
- 190 g quinoa
- 1 tl chilipoeder
- 1 el olijfolie
- ½ tl komijn
- peper
- zout
Bereiding:
- Snij de jalapeño, de avocado en de tomaten in stukjes. Daarna plet je de look.
- De look doe je in een pan waar je al olie in hebt verhit. Daarbij doe je de jalapeño. Blijf zeker 1 minuut roeren.
- Dan doe je er de quinoa, de groentebouillon, de bonen, de tomaten, de maïs, de chilipoeder en het komijn.
- Laat dan alles 20 minuten koken met deksel op een klein vuurtje. Ga niet verder zonder dat de quinoa volledig gekookt is.
- Eenmaal dat is gebeurd, doe je er nog de avocado bij en breng je alles op smaak met het citroensap en de koriander.
2. Slalade van boerenkool en quinoa
Om je de hele dag op de been te houden, is een stevige én gezonde lunch nooit een slecht idee! Met deze topper uit ons lijstje van recepten met quinoa heb je geen alledaagse combinatie op je bord liggen maar wel ééntje boordevol smaak én met gezonde ingrediënten!
Ingrediënten:
- 400 gr boerenkoolbladeren (zonder harde stelen, in stukjes gescheurd)
- 1 el limoensap
- 2 avocado’s (stevig maar rijp, geschild en ontpit)
- 20 gr koriander (grof gehakt)
- 2 el geroosterd sesamzaad
- 2 el pompoenpitten
- 300 gr quinoa
- 2 eieren
Voor de boerenkooldressing:
- 2 el olijfolie
- 1 el geroosterde sesamolie
- 2 el limoensap
- 1 el esdoornsiroop
- 1 tl sojasaus
Voor de yoghurtdressing:
- 100 ml yoghurt
- 1/2 bosje koriander
- 1/2 teen knoflook
- 1 limoen (enkel sap van de limoen)
- peper en zout
Bereiding:
- Doe de boerenkool in een grote kom met het limoensap en een flinke mespunt zout.
- Masseer de bladeren 5 minuten en schep er dan de koriander door. Kook de quinoa gaar
en laat afkoelen. - Kook de eieren tot ze hard zijn. Spoel onder koud water, pel en laat verder afkoelen.
- Rooster de pompoenpitten in een pan tot ze beginnen te ploffen.
- Maak dan de dressing:doe de olijf- en sesamolie, het limoensap, de esdoornsiroop en de sojasaus in een kommetje en klop er met zout en peper een lekkere vinaigrette van.
- Doe de salade bij de quinoa, pompoenpitten en sesamzaad en besprenkel met de dressing.
- Maak ten slotte de yoghurtdressing door alle ingrediënten te mixen (met de mixer of in de blender).
- Serveer de salade met een halve avocado en een gekookt eitje. Lepel wat van de yoghurtdressing over de avocado.
3. Quinoa muffins
Quinoa hoeft niet altijd gecombineerd te worden met groenten. Probeer deze variant uit onze recepten met quinoa eens: de muffin met chocolade als dessert. Een gegarandeerde winnaar bij je gasten!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ingrediënten:
- 1 ei
- 270 g gekookte quinoa
- 120 g patisseriebloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- 150 g bruine suiker
- 85 g chocoladestukjes
- 1 tl zout
- 1 tl vanille extract
- 150 g volkoren tarwemeel
- 240 ml koolzaadolie
- 240 ml karnemelk
- 62 g Griekse yoghurt
Bereiding:
- Warm de oven voor op 180°C. Ondertussen doe je de bloem, suiker, bakpoeder, zout, chocolade en quinoa en een kom. Roer alles goed door elkaar.
- In een andere kom meng je ondertussen de koolzaadolie, het ei, de yoghurt en het vanille extract. Deze mengeling doe je samen in de kom van de bloem en de quinoa.
- De deeg van de muffins is nu klaar en die verdeel je over de bakplaat voor muffins, die je hebt ingesmeerd met boter.
- Steek het deeg voor 25 minuten in de oven en laat nadien zeker 5 minuten rusten.
4. Guilt-free quinoa pizza
Met deze comfort-food topper uit ons arsenaal van recepten met quinoa sla je twee vliegen – of moeten we zeggen twee foodtrends – in een klap: quinoa én glutenvrij. Deze pizza is de perfecte optie voor mensen die graag lekker en gezond eten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- radicchio (rode sla) 16 blaadjes
- extra vergine olijfolie 2 el
- zout een mespunt
- rode ui 1, in dunne ringen
- olijfolie 1 tl
- rietsuiker 1 tl
- azijn 1/2 tl
- quinoa 200 g (liefst enkele uren geweekt)
- water 50 à 100 ml
- kokosolie 2 el
- zout 1 el
- knoflook 2 tenen
- oregano 1 el
- bakpoeder 1 tl
- mascarpone 200 gram
- olijven 80 gram
- mozzarella een bolletje
- geraspte parmezaam 8 el
- pikante olie 4 tl
- basilicumblaadjes
Bereiding:
- Meng de radicchio met de extra vergine olijfolie en het mespuntje zout, zet apart.
- Karamelliseer de rode ui in olijfolie en voeg na 25 min zachtjes fruiten de suiker en azijn toe. Laat nog 10 min verder karamelliseren.
- Maak nu de bodem van de pizza. Spoel de geweekte quinoa voor gebruik en meng hem met het water, zout, de knoflook, de oregano en het bakpoeder. Mix tot een glad beslag (zoals voor pannenkoeken). Verhit telkens een beetje kokosolie in een pan en bak na elkaar de 4 pizzabodems tot ze gaar zijn (draai halverwege om).
- Bestrijk elke bodem vervolgens met mascarpone en beleg dan met rode sla, gekaramelliseerde ui, olijven, plakjes mozzarella en telkens een eetlepel parmezaan. Zet elke pizza nog 5 min onder de grill en bestrooi dan met de rest van de parmezaan, enkele druppels pikante olie en enkele basilicumblaadjes.
5. Kippenhapje met quinoa
Dit kippenhapje is lekker als een aperitiefhapje als je vriendinnen een glas wijn komen drinken. En nog altijd gezond want dit hapje uit onze recepten met quinoa doe je niet in het frituur, maar in de oven.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ingrediënten :
- 3 kippenfilets
- 3 eieren
- 270 g gekookte quinoa
- 100 g bloem
- 1 tl zout
- ¼ tl peper
Bereiding:
- Warm de oven voor op 220°C. In een kom meng je de bloem, het zout en de peper. In een tweede kom meng je de eieren en het water.
- De gekookte quinoa doe je in een derde kommetje. De kip, die je in kleine stukjes hebt gesneden, doe je eerst in het kommetje van de bloem, dan die van de eieren en als laatste in de kom van de quinoa.
- De chicken nuggets leg je verspreid op een bakplaat met bakpapier. Steek de nuggets een kwartier tot 20 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn.
- Serveer met je favoriete dipsaus zoals ketchup of barbecuesaus.
6. Rijkgevulde tomaten
Om de mogelijkheden van quinoa in de verf te zetten, stelden ook Chef-kok Eric van Veluwen en meester-patissier Robèrt van Beckhoven een kookboek met 75 overheerlijke recepten met quinoa samen. Uit dat interessante boek – ‘Quinoa, nummer 1 superfood’ – mochten wij één overheerlijk receptje delen: rijkgevulde tomaten met quinoa.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 g quinoa
- 2 dl groentebouillon
- 1 el olijfolie
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 50 g paddenstoelenmix, schoongeborsteld en in stukjes
- ½ tl komijnzaad
- 25 g pijnboompitten, geroosterd
- 4 vleestomaten
- 50 g extra belegen kaas, geraspt
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 180 ˚C.
- Breng de quinoa met de groentebouillon aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en fruit de rode ui 2-3 minuten. Voeg de paddenstoelenmix en het komijnzaad toe. Bak dit geheel nog 2-3 minuten en voeg de geroosterde pijnboompitten toe.
- Giet de quinoa af, doe het terug in de pan het schep het paddenstoelenmengsel erdoor.
- Snijd de dakjes van de tomaten en lepel ze uit. Meng het vruchtvlees samen met de geraspte kaas door het quinoamengsel. Schep dit mengsel in de tomaten en druk stevig aan met de bolle kant van de lepel.
- Leg de dakjes weer op de tomaten, zo drogen ze niet uit en worden ook de dakjes mooi gaar.
- Zet de gevulde tomaten in een ovenschaal circa 20-25 minuten in de oven. Serveer direct.
7. Fruity overnight oats met quinoa
Ook voor het ontbijt kunnen recepten met quinoa wel degelijk een prima optie zijn! Ga eens voor veganistisch, met deze fruity overnight oats van Abbot Kinney’s. Ook niet-veganisten zullen er dol op zijn! Een perfect ontbijt voor drukke weekdagen. ‘s Avonds klaarzetten, ‘s morgens enkel opwarmen. Smakelijk!
Ingrediënten:
- 25 gram quinoa, gekookt
- 1 el kokosolie
- 2-3 el havermout
- 1 tl kaneel
- zeezout
- ½ sinaasappel, schil
- 4 el Abbot Kinney’s Almond Start*
- ½ vijg, in stukjes
- 2 pruimen, door de helft
- 1 el hennepzaad
Zo maak je het:
- Kook de quinoa zoals aangegeven staat op de verpakking. Laat het compleet afkoelen.
- Smelt de kokosolie in een kookpan op laag vuur en voeg de havermout, kaneel en een snufje zeezout toe.
- Rooster dit mengsel voor 3 minuten, roer het regelmatig door
- Pak een klein kommetje en mix dit samen: geroosterde havermout, gekookte quinoa, schil van de sinaasappel en de Almond Start.
- Voeg het mengsel tot aan een pot (lucht dicht) en plaats het in de koelkast voor ten minste 2 uur.
- Pak een kookpan, plaats het op laag vuur en voeg twee theelepels water toe. Daarna voeg je de vijg, pruimen toe en laat het koken voor 10-12 minuten. Het is goed wanneer het fruit zacht is, maar niet uit elkaar valt.
- Pak een diep bord en voeg de overnight oats toe. Maak het af met het fruit en wat hennepzaadjes.
*Onder andere hier verkrijgbaar
8. Slaatje met tomaat, mozzarella en quinoa
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Een salade met quinoa is een win-win situatie. Het is lekker, gezond én je hebt een verzadigd gevoel. Enkel maar voordelen dus met dit variantje uit onze recepten met quinoa.
Ingrediënten:
- 270 g quinoa
- 200 g kerstomaten
- 225 g mozzarella
- 15 basilicumblaadjes
- 4 el rijstwijnazijn
- 2 el olijfolie
- peper
- zout
Eventueel toe te voegen:
- 1/2e avocado (in schijfjes)
- zwarte olijven of kalamata-olijven
- artisjokharten
- rode ui (in halve ringen)
Bereiding:
- Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking.
- De gekookte granen doe je in een grote kom. Snij de mozzarella in stukken en hak de basilicum fijn.
- Doe die in de kom samen met alle andere ingrediënten. Breng alles op smaak met peper en zout.
9. Kreeft met quinoa en frambozencoulis
Kreeft is een typisch feestgerecht. Met deze originele twist – een recept met quinoa en frambozencoulis – wordt het zeker genieten aan tafel. Smakelijk!
Recept: Arabelle Meirlaen. Foto: Duncan De Fey
Ingrediënten (voor 6 personen):
- 3 hele kreeften van 500g (of 6 kreeftenstaarten)
- 240 g quinoa
- Fleur de sel
- Olijfolie
- 1 takje koriander
- 1 takje basilicum
- een scheut arganolie (of goede olijfolie)
Voor de frambozencoulis:
- 1 snuifje espelettepeper
- (eventueel) 1/2 verse espelettepeper
- 100g suiker
- 300g frambozen
- 2el appelazijn of ciderazijn
- 1el olijfolie
- Fleur de sel
Bereiding:
- Maak de frambozencoulis: mix de frambozen, gedroogde en verse espelettepeper, suiker, olijfolie, azijn en een snuifje fleur de sel. Giet de coulis door een zeef.
- Snijd de levende kreeft in de lengte doormidden en verwijder het karkas. Zet het kreeftenvlees koel weg en bak het juist voor het serveren kort aan in een gloeiend hete pan met wat olijfolie en een snuifje fleur de sel.
- Kook de quinoa in ongeveer 8 minuten beetgaar. Breng op smaak met een scheut arganolie en een snuifje fleur de sel en garneer met het gehakte basilicum en de koriander.
- Serveer de kreeft op de quinoa en werk af met de frambozencoulis.
10. Quinoa met melk, mango en munt
Tot slot, zijn recepten met quinoa ook zeker een optie voor wie een semi-gezond dessertje op zijn menu wil zetten. Deze variant van de populaire rijstpudding is ideaal voor zoetekauwen. Niet zo’n fan van mango trouwens? Dan kan je ook voor rode vruchten kiezen als finishing touch, zoals deze Spaanse foodblogster.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
- 200 gram quinoa
- 300 ml melk
- 100 gr bruine suiker
- 400 ml kokosmelk
- 1 geschilde en ontpitte mango in blokjes
- 4 muntblaadjes, fijngescheden
Bereiding:
- Doe de quinoa in een pan met de melk en de suiker en breng aan de kook. Laat het gedurende 10 minuten sudderen.
- Voeg de helft van de kokosmelk toe en laat het sudderen tot de quinoa klaar is. Haal van het vuur en voeg de resterende kokosmelk toe en roer tijdens het afkoelen.
- Het mengsel moet worden als een romige rijstpudding. Als je ziet dat er een beetje te droog uitziet, voeg nog wat melk of kokosmelk toe.
- Schik de blokjes mango erop of meng ze onder en versier met wat munt.
Meer lezen over superfoods, quinoa en gezond eten:
- Superfoods: deze 10 groenten moet je eten als je gewicht wil verliezen
- 5 x desserts met quinoa
- Dit eten en smeren dokters zelf om gezond te blijven
Openingsbeeld: Getty Images.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier