Van ‘core stability’ tot minder stress: 8 x pilateswork-outs om thuis te volgen
Een degelijke core stability en voldoende spierkracht zijn het begin van een gezonde work-outroutine. En laat pilates nu net een van de (weinige) sporten zijn die inzet op beide. Met deze online klassen verruim je thuis makkelijk lichaam en geest.
Pilates: wat je moet weten voor je begint
1. Wat is pilates?
Deze work-out legt de nadruk op diepe spieren, de core, evenwicht en een goede houding. Josh Pilates ontwikkelde de oefeningen voor gewonde soldaten. Je kunt de oefeningen in een les volgen op een reformer of wunda chair, maar kunt ze ook perfect op een matje uitvoeren. Je start met een goede houding – je maakt jezelf lang en trekt je buik in – en vordert zo steeds verder in de oefeningen.
2. Is pilates iets voor mij?
Ja! Pilates is voor iedereen. Je kunt lessen volgen op zo goed als alle niveaus. Daarnaast is pilates ook een ideale sport om in je eigen tuin of living te beoefenen. Het enige dat je nodig hebt is een degelijke internetaansluiting én een yogamatje. Op videokanalen als YouTube vind je inmiddels lessen op elk niveau en rond zowat elk type oefening. Voor ieder wat wils is hier een waarheid als een koe.
3. Wat zijn de voordelen?
Heb je even? Pilates biedt heel wat voordelen. Naast het feit dat je jouw houding en core traint, werk je ook aan je evenwicht, lenigheid en ademhaling. Het is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Bovendien is deze training geschikt voor wie eerder blessures opliep. Vergis je echter niet, je verbrandt er ook wat calorieën mee en werkt je zeker in het zweet (afhankelijk van hoe hard je wilt trainen.)
4. Hoe haal ik het meeste voordeel uit mijn training?
Je combineert de spieroefeningen van pilates best met een andere work-out. Wandelen, lopen, zwemmen of fietsen zijn prima opties.
5. Wat heb je nodig voor pilates?
- Voldoende open ruimte om je lichaam – met alle bijbehorende uitstekende ledematen – helemaal te kunnen uitstrekken
- ‘Semi-professioneel’ materiaal: een yogamatje. FYI: een dikker exemplaar zal je ruggengraat beter en zachter ondersteunen dan een goedkoper, dunner variantje, dus misschien is het die extra investering toch wel waard
- Rubber: fitness elastieken of therabanden zijn prima hulpstukken om je spieren te verstevigen
- Kussentjes: voor wie na verloop van tijd geen pijn aan het staartbeen wil krijgen, kan een kussentje hier en daar geen kwaad
- Ook belangrijk: let op je ademhaling! Probeer vooral je adem niet in te houden, je zal de verkeerde spieren aanspannen en bovendien je borstkas onder onnodige druk zetten
- Investeer in een pilatesbal: het gebruik van een pilatesbal zal een workout extra uitdagend – en dus effectief – voor je bovenlichaam maken
Aan de slag: de 8 leukste pilateswork-outs om thuis te doen
WORK-OUT #1: Pilates voor beginners
Ook dat type persoon dat zo graag eens een pilatesklas zou volgen, maar panisch as hell om weer die ene awkward vormeloze, absoluut onbuigbare stumperd (lees: ik kan niet aan mijn tenen, maar de vrouw van minstens 40 jaar ouder naast buigt zich dubbel dat het een lieve lust is) in de ruimte te zijn? Dan is het misschien een oplossing om je gewoon lekker thuis in de basisbeginselen van de pilateskunsten te verdiepen. Ideaal daarvoor is de 20 minute Total Body Pilates van Psyche Truth.
WORK-OUT #2: full body work-out van Blogilates
Niet veel tijd? Geen probleem, de meisjes van Blogilates’ Pop-inspired Pilates proppen een full body workout in amper 10 minuutjes tijd. Geen excuus meer om die spieren niet eens flink te laten branden dus.
WORK-OUT #3: meer balans voor lichaam en geest
Ook deze work-out is specifiek ontworpen voor drukbezette vrouwen. Het doel van lesgeefster Robin Long is om vrouwen een plezierige en ontspannende manier aan te rijken om hun lichaam én geest gezond te houden. Niet alleen het fysieke van de oefeningen is daarbij belangrijk, maar zeker ook de meditatieve, relaxerende component. Namasté.
WORK-OUT #4: avontuurlijk met een fitness bal
Voor de iets beter geoefende pilates lover, mag het misschien net een tikje ingewikkelder. In deze 30 minuten durende work-out train je niet alleen je core stability, maar worden ook je abs en andere spiergroepen aan een stevige training onderworpen. Dat doe je niet alleen met een matje als hulpmiddel, maar ook met een fitness bal. Ready, set, go!
WORK-OUT #5: Flow work-out voor minder stress
Healthy lifestyle blogster en pilateslerares Lottie Murphy heeft tal van work-outs in de aanbieding: ballerina-pilates, pilates voor minder stress of een pilateswork-out voor een frisse ochtendstart. Haar geheim: wees vooral ‘aanwezig in het hier en nu’ – ook tijdens je work-out – en doe vooral de dingen die je graag doet.
WORK-OUT #6: Pilates voor strakke abs en billen
Ook interessant voor zij die niet alleen hun lichaamsbalans (en geestelijk welzijn) op orde willen brengen, maar ook hun core body en benen willen verstevigen, is een fitness pilateswork-out van eFit30. De duur van de work-out is zelf te kiezen: van 18 tot 40 minuten gemiddeld en de sessies zijn geschikt voor beoefenaars van zowat elk niveau.
WORK-OUT #7: voor joggers en marathonlopers
Joggers en marathonlopers, opgelet: want het is niet alleen je looptraining die je uiteindelijke tot een goede loper zullen doen uitgroeien, ook ondersteunende en spierverstevigende work-outs zijn van essentieel belang. Regelmatig die door een ellenlange loopsessie verzuurde benen even stretchen en een voldoende gesteund bovenlichaam uitbouwen, zullen je loopprestaties zeker ten goede komen.
WORK-OUT #8: Prenataalproof pilates
Tot slot is het ook voor vrouwen met een kind op komst belangrijk die draagspieren even te verstevigen. Wie zijn lichaam, en ook zijn geest, in balans heeft, zal niet alleen de negen maanden vooraf iets draaglijker maken, maar zou ook de uiteindelijke delivery weleens kunnen vergemakkelijken. Deze prenataalproof HIT-work-out van danseres Tory Riviera zou uiteindelijk weleens je beschermengel kunnen blijken.
Meer sport en gezondheid:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier