Periodiek vasten? Deze veelgemaakte fouten vermijd je best

Heb jij beslist je te wagen aan een intermittent fasting (of periodiek vasten)-schema? Pas dan op voor deze veelgemaakte fouten die je inspanningen tenietdoen.

Intermittent fasting, ja maar...

Periodiek vasten wint steeds meer aan populariteit, ook in België. Deze manier van eten houdt in dat je enkel tijdens een bepaald tijdsbestek voeding mag consumeren. Het draait meer om wanneer je eet dan om wat je eet dus. De meest voorkomende vorm van intermittent fasting is 16-8, wat inhoudt dat je 16 uur vast en 8 uur mag eten. Zo stop je bijvoorbeeld om 18u met eten en start je opnieuw om 10u ’s ochtends de volgende dag. Dit schema hou je een of meerdere keren per week vol. Hoewel deze eetpraktijk voedingsdeskundigen verdeelt, zou de afwisseling tussen vasten en eten je in staat stellen opnieuw beter naar je lichaam te luisteren en bijgevolg te kunnen voelen wanneer je écht honger hebt. Ook zou je een betere controle over je bloedsuikerspiegel krijgen, het schema zou celvernieuwing bevorderen, ontstekingen beperken en obesitas bestrijden.

Als je het echter verkeerd aanpakt, kan periodiek vasten bijwerkingen hebben zoals migraine, misselijkheid of ernstige vermoeidheid. Dus, vooraleer je je waagt aan intermittant fasting, is het van groot belang je te informeren bij je arts en je eventueel te laten opvolgen door een voedingsdeskundige. Belangrijk: periodiek vasten is niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of voor kinderen. Ben je met je arts gaan praten en beslis je om de sprong te wagen, dan zijn hier vier fouten die je absoluut niet mag maken.

Deze fouten wil je liever niet maken

1. Niet voldoende hydrateren

Tijdens de vastenperiode is het essentieel goed gehydrateerd te blijven zodat je lichaam goed kan blijven functioneren. Experts raden aan tussen 1,5 en 2 liter water per dag te drinken om zo de afvalstoffen uit je lichaam weg te werken. Let wel op: door minder de eten tijdens het vasten, heb je automatisch minder dorst.

2. De “foute” drankjes drinken

Ok, dus je weet dat hydrateren essentieel is. Dat brengt ons bij de volgende vraag: waarmee hydrateer je jezelf? Suikerhoudende dranken zoals fruitsapjes (zelfs natuurlijke sappen), frisdrank en industriële thee moet je vermijden want deze dranken zetten de aanmaak van insuline in gang. Koffie mag, mits je geen melk of suiker toevoegt en je het – zoals altijd – met mate drinkt. Idem voor thee. Groene thee zou zelfs uitstekend zijn voor het afvoeren van afvalstoffen.

3. Honing: goed idee, of toch niet?

Je hebt het begrepen: suiker wordt best gebannen tijdens je vastenperiode. Maar wat met honing en zoetstoffen zoals stevia? Aangezien honing glucose en fructose bevat, mag het gouden goedje enkel geconsumeerd worden tijdens het tijdsbestek van acht uur – wanneer je mag eten. Hoewel honing een mooi ingrediënt is met talloze voorbeelden, is het toch beter je er niet door te laten verleiden tijdens het vasten. Wanneer het over zoetstoffen gaat, zijn experten verdeeld. Zelfs als de zoetstoffen geen calorieën bevatten, zouden sommige stofjes toch de productie van insuline stimuleren. De boodschap: bij twijfel is het beter ervan weg te blijven.

4. Meer eten

Een slechte gewoonte die beginners van periodiek vasten weleens maken: meer eten in de periode dat het mag omdat je je uitgehongerd voelt door het vasten. Ze eten maaltijden die rijker, vetter en groter zijn. Dit doe je dus best niet. Let ook zeker op de kwaliteit van je voeding: het heeft geen zin om je metabolisme te monitoren als je daarnaast veel bewerkte voeding consumeert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content