© Getty Images

8 x tips van Olympisch kampioene Olivia Borlée om te trainen voor een halve marathon

Van running crews tot de meest stijlvolle sportlooks; Belgen krijgen maar niet genoeg van langeafstandslopen. Maar bezint eer ge begint: met deze tips van Zalando en Olivia Borlée ligt de weg naar succes open.

Marathonlopen zit in de lift! Maar je voorbereiden op een halve of hele marathon is geen sinecure en beperkt zich niet enkel en alleen tot het volgen van een loopschema. Olympisch kampioene Olivia Borlée mag zich sinds een jaar ook een langeafstandsloper noemen. Zij liep de halve marathon van Brussel en is vastberaden om haar vorige prestatie dit jaar te verbeteren.

Samen met Zalando wil Borlée mensen helpen de eerste stappen richting hun loopdoel te zetten. Maar in het wilde weg beginnen te rennen kan meer schade aanrichten dan dat het gezond is voor je lichaam. Vooraleer je begint, stel je best een gepersonaliseerd schema op met de hulp van een personal trainer of kinesist. Ook deze 8 tips van de atletiekster kunnen je helpen jouw doel op een gezonde manier te bereiken.

(Halve) marathon op de planning? 8 x tips van Olivia Borlée

1. Gebalanceerd dieet

“Wat je best eet voor, tijdens en na je training en over het algemeen in de aanloop naar een belangrijk loopevenement, hangt af van lichaam tot lichaam. Het kan altijd helpen je professioneel te laten helpen, en een gebalanceerd dieet is het belangrijkste. Wees vooral niet bang van koolhydraten, die fungeren als brandstof voor je lichaam.”

2. Meer dan lopen alleen

“Trainen voor een halve marathon, dat doe je niet alleen door drie- à vierwekelijks te gaan lopen. Werk ook aan flexibiliteit, stabiliteit en kracht – essentieel om blessures te voorkomen. Dat hoef je niet op je eentje thuis te doen, schrijf je bijvoorbeeld in voor groepslessen pilates, yoga of spinning. Werk ook aan je core kracht, want hoe sterker je core is, hoe langer je het lopen zal kunnen volhouden.”

Of het nu een betere gezondheid is, gewichtsverlies, of een specifieke uitdaging, een haalbaar doel stellen zorgt ervoor dat je gefocust blijft

Olivia Borlée

3. Leren luisteren

“Volg je trainingsschema, maar vergeet niet naar je lichaam te luisteren. Leer het verschil tussen pijn en blessure en weet wanneer je moet stoppen (en stop dan ook effectief). Spierspanning tijdens een training is normaal, maar bij aanhoudende pijn na je sessie ga je best te rade bij je huisarts of kinesist. Daarbij is herstel even belangrijk als inspanning, vergeet dus geen rustmomenten en -dagen in te plannen. De gezondheid van je lichaam gaat altijd boven je planning.”

4. Dress the part

“Door een onderzoek van iVox voor Zalando weten we dat Belgen grote fans zijn van sporten én sportkleding. De helft van de Belgische sporters die sportswear shopt geeft aan meer gemotiveerd te zijn om te bewegen met de hulp van een mooie outfit. Ook ik voel dat een goede outfit me de motivatie geeft om het huis uit te gaan en vol te houden. Ik voel me zelfverzekerder en krachtiger met een stijlvolle broek, top en bh. Zalando heeft een grote selectie aan sportmerken en stijlvolle en comfortabele sportkledij voor elke soort sport.

Daarnaast kies je natuurlijk best voor comfortabele kledij. Kies materialen die ademen, sneldrogende, lichtgewicht en wrijvingsvrije items. Draag schoenen die ondersteunen en aangepast zijn aan jouw trainingsdiscipline. Laat je desnoods adviseren bij een loopinstituut om te bepalen welke schoenen het beste zijn voor jouw lichaam en jouw activiteit.”

5. Motivatie hacks

“Lopen is een solitaire sport, maar door je aan te sluiten bij een lokale running crew maak je van trainen ook een sociaal gebeuren. Het is handig om op vaste momenten af te spreken, het motiveert om samen af te zien en ervaringen en tips te delen. Ook een loopdate onder vrienden kan een echte motivator zijn.

Zelf luister ik liefst niet naar muziek en praat ik ook niet met anderen tijdens mijn loopsessie – ik focus liever volledig op mijn lichaam en ademhaling – maar voor velen is dat wél een manier om vol te houden en jezelf te pushen.”

6. En man/vrouw met een doel is er twee waard

“Het stellen van haalbare doelen om je vooruitgang bij te houden en zelfvertrouwen op te bouwen tijdens het behalen ervan, maakt het een veel beter haalbare uitdaging. Begrijpen wat je motivatie is – of het nu een gezondheidsdoel is, gewichtsverlies, of een specifieke uitdaging – zal je gefocust houden en ervoor zorgen dat je tot het einde doorgaat.”

7. Hydrateren kan je leren

“Het is nogal voor de hand liggend, maar hydrateren is van groot belang. Wissel af tussen gewoon water en isotone dranken. Die laatste helpt je elektrolytenbalans te behouden en drink je best tijdens en na je training of wedstrijd.”

8. Denk aan de cadans

“Het kan nuttig zijn rekening te houden met je looptempo. Veel mensen lopen te snel, waardoor ze ook sneller buiten adem raken en moe worden. Probeer dus een aangepast en constant tempo aan te houden. Gouden tip: er bestaan heel wat afspeellijsten geselecteerd volgens de BPM (beats per minute) van de liedjes. Probeer op de beat van de muziek te lopen en dit tempo aan te houden gedurende je loopsessie.”

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content