Nooit meer overeten: Dé survivaltips van Goedele Leyssen tegen eetbuien

Gezond eten maakt je gezonder en gelukkiger. Jaren geleden ruilde Goedele Leyssen haar drukke job in om zich te focussen op gezonde voeding en yoga. In haar nieuwe boek MoodFood verklapt ze hoe je nu écht gelukkiger wordt van eten. Aan Feeling verklapt drie dagen lang enkele van haar beste tips uit het boek.

Op 15 oktober geeft Goedele Leyssen tijdens haar Feeling Forward sessie een lezing waarin ze onder andere dieper ingaat op emotie-eten. Nog geen tickets gekocht? Hier vind je alle info. 

Volg je me op Instagram of belanden mijn Facebookposts af en toe in je feed? Dan weet je waarschijnlijk al dat wij sinds een maand een border collie puppy hebben. Moyo heet hij. Hij is o zo schattig, maar o zo veel werk. Moyo heeft uiteraard niet alleen eten en drinken nodig, maar ook heel veel liefde en aandacht. En hij moet ook om de twee uur buiten. En de eerste keer is op het moment dat ik normaal gezien rustig mediterend op mijn yogamat zit. Aangezien ik de vroege vogel ben in de familie, was het logisch dat ik ook diegene was die Moyo mee naar buiten nam...want ik was toch al wakker, niet? Enkele weken gingen voorbij en door mijn nieuwe routine had ik geen me time meer. Elke keer als ik ging slapen, dacht ik: morgen doe ik het anders, maar morgen verschilde helaas nooit veel van ‘vandaag’. Yoga en mediteren zijn belangrijk voor mij. Als ik er geen tijd voor maak, word ik gespannen, geïrriteerd en soms zelfs ronduit ongelukkig.

Ik weet niet wat jij doet als je moe bent, je je slecht voelt en geen goede uitlaatklep heb. Ik voel op zo’n momenten een onweerstaanbaar verlangen opkomen om in een zak zoute chips te graaien tot die helemaal leeg is. Ik weet echter dat -ook al voel ik me na een snack attack altijd voor even ‘on top of the world’- het meestal niet lang duurt vooraleer ik weer steil naar beneden stort. En dat doet pijn. Om dat te voorkomen heb ik een aantal survivaltips die ik ook opnam in mijn nieuwe boek MoodFood dat gaat over food en emoties. Hier komen ze:

1. Eet regelmatig

Wanneer je met het gevoel rondloopt dat er schaarste is, heb je veel minder controle over je snackgedragRegelmatig eten is key.  Lukt dat niet? Zorg er dan voor dat je altijd een notenmix, een appel of een wortel in je handtas hebt zitten.

2. Neem nooit of nooit de eerste hap

In onze hersenen loopt het fout zodra we die eerste hap nemen en het bliss point bereiken: dat is het moment dat het genotscentrum in onze hersenen oplicht, waarna we worden overvallen door een euforisch gevoel en ons gezond verstand het onderspit moet delven voor een koortsachtig verlangen naar meer. De enige manier om dat te voorkomen is (bedrieglijk) eenvoudig: neem nooit ofte nimmer die eerste hap.

3. Geen excuses

Vanaf het moment dat je excuses gaat verzinnen waarom je recht hebt op een snack is de strijd eigenlijk verloren. In plaats van met jezelf in debat te gaan, kun je beter focussen op je ademhaling, bewust vanuit je buik ademen en aan iets anders denken of snel iets anders gaan doen.

4. Denk strategisch

Het is vaak moeilijk om rationeel te reageren op het moment dat er iets lekkers onder je neus wordt geschoven. Soms is het beter om vooraf wat strategieën uit te denken. Hier volgen enkele voorbeelden.

  • Ga met een volle maag naar de supermarkt.
  • Bestudeer de ingrediëntenlijst van de snacks die je in je boodschappenkarretje wilt laden. Meer heb je meestal niet nodig om ze terug te leggen.
  • Stop een pepermuntje in je mond vooraleer je bij je moeder aanbelt, zodat je geen zin hebt in haar zelfgebakken koekjes.
  • Vraag de ober in het restaurant meteen om het broodmandje mee terug te nemen naar de keuken zodat je niet de hele avond moet vechten tegen je ‘zin in brood’.

5. Check je gedachten

Smacht je naar een plak cake? Je zou kunnen proberen om er niet aan te denken, maar dat is een strategie die gedoemd is om te mislukken. Hoe harder je namelijk probeert om niet aan iets te denken, hoe meer je ernaar gaat verlangen. Dat werkt zo met exen maar ook met de cake in je kast. Het is de reden waarom erg strenge diëten die focussen op alles wat je niet mag eten geen enkele slaagkans hebben.

Meer weten over emoties, de impact ervan op je lichaam en je eetgedrag en hoe je jezelf zowel gezond als gelukkig kunt eten, lees je in MoodFood (uitg. Manteau), download je gratis pretoxplan of volg de Facebookgroep voor tal van extra tips. 

 

Goedele live aan het werk zien?

Schrijf je dan snel in voor onze Feeling Forward ontbijtsessie met Goedele. Geniet van een heerlijk ontbijt, een yoga-sessie en en een lezing van Goedele over het effect van emo-eten op je lichaam. Schrijf je hier in.

 

Goedele Leyssen werkte als beautyjournaliste toen Kundalini Yoga op haar pad kwam. Ze vond de antwoorden op de vragen waar ze mee worstelde en gooide haar leven om. Goedele werd een succesvol yoga teacher, en sindsdien geeft ze workshops, lezingen en yoga retreats in binnen- en buitenland, en schrijft ze lifestyle artikelen voor Het Laatste Nieuws en Feeling. In haar derde boek ‘MoodFood‘ vertelt ze hoe je emotioneel stabieler kan worden door juist te eten.

 

Meer tips over gezonde voeding:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content