Nieuwe schoenen, hoera! Alleen zijn die blaren minder goed nieuws. Women’s Health vroeg aan voetspecialiste Dina Gohil hoe je ze best verzorgt.
Zo krijg je blaren
“Blaren dienen eigenlijk om je huid te beschermen, hij werkt als bescherming voor een wond die eronder ligt. Vaak ontstaan ze door wrijving tussen je voet en schoen. Andere oorzaken zijn verbranding, bevriezing, insectenbeten, allergische reacties, virussen of bacteriële infecties. Vaak is het een laagje boven je huid gevuld met doorzichtig vocht, bloed of pus.”
De eenvoudigste oplossing
Eigenlijk is de beste behandeling meteen de meest eenvoudige: gewoon niets doen. Als de druk of wrijving die de blaar veroorzaakt stopt, verdwijnt de blaar spontaan na een paar dagen. Door hem dicht te laten, ben je ook zeker dat er geen vuil of stof in kan. “Bovendien loop je meer risico dat het pijnlijk wordt, als je hem openprikt”, vertelt Dina. “Heb je een heel grote blaar, heeft hij een vreemde kleur of is ie rood, dan ga je best even langs de huisarts of een voetspecialist.”
Zo raak je sneller van een blaar af
Wil je toch doorprikken, dan doe je het best zorgvuldig. “Was eerst je handen goed en prik de blaar door met een scherpe, steriele naald. Doe dit aan de onderkant en niet in het midden. Let op: trek de huid er niet af, maar laat de blaar gewoon leeglopen. Bedek hem vervolgens met een pleister.”
Mijn blaar is opengescheurd: wat nu?
Reinig de wond goed met water en ontsmet hem. Knip de losgekomen huid weg met een fijn schaartje, zorg dat je gave wondrand krijgt. Draag een wond- of blarenpleister, maar verwijder voor het slapengaan.
Wat met de schoenen die je blaren veroorzaken?
“Soms kun je de schoenen erna terug dragen, maar vaak hoor ik dat mensen terug blaren krijgen”, vertelt Diane. “Martel je voeten niet en koop nieuwe schoenen. Er zijn heel veel schoenen op de wereld, maar je hebt maar 1 paar voeten”, klinkt het. Meteen weer een excuus om die nieuwste enkellaarsjes te scoren.
Meer over voeten & schoenen:
(Bron: Women’s Health & CM – Beeld: Imaxtree)