Duurzame experten aan het woord: Moeten we met z’n allen vlees afzweren?
Dat er dringend iets moet gebeuren aan het klimaat, is duidelijk. Onze vleesconsumptie moet significant dalen, willen we het milieu een handje toesteken. Moet het drastisch, moeten we met z’n allen vlees afzweren? We vroegen het aan een duo experten.
Maak kennis met de experten:
Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.
Eric De Maerteleire is bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering en Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid.
Moeten we met z’n allen vlees afzweren?
Kort: Niet helemaal.
Tenzij je tegen dierenleed bent, natuurlijk. Maar vee dat het jaar door buiten kan grazen, is niet per definitie milieuonvriendelijk; “ze produceren waardevolle meststoffen, houden biodiverse graslanden in stand, en zetten anders verspilde overschotten uit de voedingsindustrie om in vlees en zuivel”, stelt De Meyer.
Alleen, sinds de grootschalige, industriële dierlijke productie is de veestapel lang niet meer in verhouding met wat de planeet nog aankan. “Het aantal mensen op de aarde is sinds de jaren 60 meer dan verdubbeld en de vleesconsumptie in de westerse wereld is verdrievoudigd”, duidt De Meyer. En dat heeft zoveel meer methaanboeren en broeikasuitstoot tot gevolg, meer mest (en dus meer vervuilende stikstof en fosfor), en nog extremere oppervlakten landbouwgrond – en dus ontbossing – en waterverbruik, nodig om al dat veevoeder op te telen.
De verhouding waar Vlaanderen met haar Green Deal naartoe wil, is: 60 procent plantaardige eiwitten en 40 procent dierlijke eiwitten in ons menu – vandaag is het nog omgekeerd. “In absolute cijfers komt het – wat het Westen betreft – neer op een halvering (!) van de productie en consumptie van dierlijke producten”, duidt De Meyer, die deze eiwitshift onderzoekt.
En bovendien, wat goed is voor de planeet, is ook goed voor onze gezondheid, weet De Maerteleire: “Vegetariërs die meer groenten, fruit, peulvruchten, noten en granen eten, hebben minder cholesterol in het bloed, minder vormen van hart- en vaatziekten, en leven langer.”
Pro planeet
- Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
- Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
- Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
- Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be
Ethisch leesvoer
- Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
- Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
- We eten ons dood van Louis De Jaeger.
Probeer eens een vegetarisch gerecht:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier