Moeilijke eters? Ellemieke Vermolen deelt haar gouden tips over gezonde voeding voor kinderen
Ellemieke Vermolen had samen met met zonen Noah en Zenna een kookprogramma op Njam!, ze zet dagelijks gezonde gerechten op tafel en schreef het boek ‘Lekker Gezond: het makkelijke familiekookboek’. Momenteel werkt ze aan een lijn met vitamines voor kinderen. De uitgelezen expert om ons meer te leren over gezonde voeding & kinderen.
Hoe belangrijk is gezond eten voor jou?
“Het is de basis van gezond en gelukkig leven. Dat geldt vanaf jongs af aan. Je wilt natuurlijk het beste voor je kinderen, en na borstvoeding is dat gezonde, zelfgemaakte voeding. Natuurlijk gaf ik op sommige momenten een potje babyvoeding omdat het zo praktisch was, en nu de kinderen ouder zijn gaan we weleens naar de McDonald’s, maar dan voel ik achteraf toch dat ik veel meer opgeblazen ben en minder energie heb. Bovendien vind ik het belangrijk dat de kinderen de waarden van gezonde voeding al vanaf het begin meekrijgen. Een goede mix is alles.”
Wat is de truc om kinderen gezond te doen eten?
“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je als ouder het goede voorbeeld stelt. Als mijn kinderen mij dagelijks in de sofa een zak chips zien leegeten, zullen ze dit als normaal beschouwen. Maar omgekeerd werkt het net zo: zien ze mij dagelijks gezond eten en genieten van pakweg quinoa met edameboontjes, dan vinden ze dat normaal. Zelf laten zien wat gezond is, is volgens mij de basis.”
“Daarnaast speelt daar een stukje educatie mee. Noah en Zenna weten ondertussen wat gezonde voeding is en wat niet. Ze zullen niet altijd de gezondste keuzes maken, het blijven kinderen natuurlijk. Maar ze proeven alles en kennen veel smaken.”
Ben je streng als het op gezonde voeding aankomt?
“Het is bewezen dat een kind ongeveer 10 tot 15 keer nodig heeft om iets te leren eten. Ik verwacht daarom wel dat kinderen proeven en nieuwe smaken leren kennen. Vaak vinden ze iets initieel niet lekker, maar lusten ze het op termijn wel. Ik geloof dan weer niet dat je té hard mag pushen: ik zal de kinderen bijvoorbeeld nooit dwingen hun bord leeg te eten.”
“Natuurlijk ga ik met de kinderen weleens naar de McDonald’s. Ze genieten, maar achteraf voel ik me toch meer opgeblazen. Ik wil de waarden van gezonde voeding vroeg aanleren. Een goede mix is alles”
Hoe pak je het aan als kinderen iets niet lusten?
“Onpopulaire groenten verwerk ik vaak samen met een andere groente die ze wel graag lusten in een puree. Zo eten ze niet met lange tanden en wennen ze aan de smaak. Daarnaast maak ik gerechten vaak op heel veel verschillende manieren, het is zoeken, maar er is altijd wel een manier waarop de kinderen een gerecht wel graag hebben.“
“Quinoa is daar een goed voorbeeld van. In het begin wilden de kinderen er niets van weten. Ik heb het op allerlei verschillende manieren geprobeerd: in een sushisandwich, geplet onder patatjes,... Uiteindelijk werkte het met rijst. Ik startte met veel rijst met wat quinoa onder. Beetje bij beetje deed ik er steeds minder rijst in. Nu eten de kinderen wel graag quinoa.”
Je raakte zo geïnspireerd dat je je tips in een boek wilde gieten?
“Klopt! Mensen denken vaak dat gezond eten moeilijk is, en dat is zo jammer. We hebben al zoveel stress, voeding zou niet nog meer stress mogen bezorgen. In het boek staan allemaal poepsimpele recepten die gezond en lekker zijn, en waar je gemakkelijk groentjes in kan verstoppen (lacht). Ik ben zelf geen perfecte kok en ik vind de recepten echt gemakkelijk. Dan kan iedereen het!”
De lunchbox is een belangrijk onderdeel van een gezonde dag. Wat zit daar volgens jou in?
“Variatie is belangrijk. Er zijn kleine trucjes. Kinderen vinden het heel leuk om kleine vakjes met verschillende ingrediënten te kunnen eten. Een lekker kerstomaatje of stukjes komkommer bijvoorbeeld, maar ik gebruik ook graag restjes: een beetje pasta van de dag ervoor is lekker met wat doperwtjes eronder. Of van rijst maak je een lekkere sushisandwich. We zijn het zo gewoon om snel een boterham te smeren, maar met een beetje creativiteit zijn er veel gezonde alternatieven.”
“Noah en Zenna weten wat gezonde voeding is en kennen veel smaken. Maar daarom zullen ze niet altijd de gezondste keuze maken. Het blijven kinderen natuurlijk”
Eet jij ’s avonds hetzelfde als de kinderen?
“De basis is altijd hetzelfde. Ik voeg er wel eens iets extra aan toe of laat iets weg bij de kinderen, maar ze eten meestal gewoon hetzelfde. Handig dus.”
Waar ga je graag uiteten met de kinderen?
“Ik heb geen favoriete restaurant, als we uiteten, kiezen we gewoon waar we zin in hebben. Ik zal dan zeker niet op zoek gaan naar het gezondste restaurant. Voor mijzelf pas ik de 80/20-regel toe, ik eet 80% van de tijd gezond, 20% van de tijd minder gezond. Voor de kinderen pas ik eerder de 70/30- of soms zelfs 60/40-regel toe. Als we op restaurant gaan, denken we niet na over calorieën. We eten graag sushi of kiezen voor een lekkere Italiaan, de kinderen zijn ook dol op lekkere kaaskroketjes. Op restaurant moet het 100% genieten zijn.“
Met welke gerechten scoor jij altijd bij de kinderen?
“De kinderen zijn dol op bijna alle recepten het boek. Zo maak ik de currystoofpot minstens één keer per week, daarnaast doet de Mac & Cheese met bloemkoolsaus het goed. En ook de kippengehaktballetjes en de courgetterolletjes hebben de kinderen graag.”
Laat je de kinderen vaak kiezen wat ze eten?
“Ook daar heb ik een leuk trucje voor. Als ik kies wat ze eten, kook ik zelf. Bepalen de kinderen wat er op tafel komt, dan moeten ze het zelf helpen klaarmaken. Vele handen maken licht werk, het zorgt voor een gezellige tijd in de keuken en de kinderen leren koken. Niets dan voordelen dus.”
In Lekker gezond deelt Ellemieke haar favoriete recepten en tal van tips over gezonde voeding voor het hele gezin. (Uitgeverij Kosmos – € 25,99)
Meer mama’s & kinderen:
- Getuigenis: Ilse is parttime mama met een dubbel leven
- Lize Spit & Ine Van Wymersch: “Moeders spelen vaak een grote rol bij mensen met een kras in hun ziel”
- Getuigenis: Véronique kreeg zoon Nicolas op haar 45ste
Openingsbeeld: Dana van Leeuwen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier