“Minder eten en meer bewegen helpt NIET als je wilt afvallen, dit wel”
Je wilt graag wat kilootjes verliezen maar je ziet door de hoge bomen het bos niet meer? Je bent niet alleen. Het aantal dieettips is eindeloos, maar wat werkt nu écht? Dokter William Cortvriendt combineert jarenlange ervaring met het analyseren van wetenschappelijk onderzoek. Hij is duidelijk: “Meer bewegen en minder eten is onzin om af te vallen”. Maar wat werkt dan wel? Hij legt het uit in zijn nieuwe boek ‘Lichter’. Wij vroegen hem alvast wat meer uitleg.
In ‘Lichter’ begin je met een sterke stelling. Minder eten en meer bewegen is een combinatie die volgens jou niet werkt. Nochtans is dat wat we al jaren doen. Waarom werkt het niet?
Ik heb de laatste jaren wetenschappelijk onderzoek gelezen over het probleem van overgewicht en obesitas in de westerse maatschappij. Bovendien help ik patiënten in mijn praktijk. Zowel uit eigen ervaring als uit die onderzoeken blijkt hetzelfde: minder eten en meer bewegen helpt niet, ook al wordt dat gezegd door overheden, artsen, diëtisten,... Het is ook logisch. Door weinig te eten, heb je constant een hongergevoel. Je houdt het niet vol. En ook beweging is de sleutel niet, want zelfs als je drie keer per week een half uur gaat hardlopen zul je niet afvallen. Dat maakt dat er heel veel gejojood wordt, vrouwen willen in bikini op het strand paraderen dus beginnen in mei te diëten, vanaf september zie je ze weer gestaag bijkomen om het jaar erop terug hetzelfde te doen.
Moeten we dan net meer eten om dat hongergevoel tegen te gaan?
Klopt, al moeten we natuurlijk meer gaan eten van de juiste voeding. We moeten terug naar de natuur. Pure voedingsmiddelen, minder koolhydraten en meer vetten.
Hoe komt dan dat we jaren geloofden dat we te veel vet aten?
Het heeft allemaal te maken met onze bloedsuikerspiegel en ons glucoseniveau. Waar we vroeger vooral natuurlijke voeding aten, is dat na de tweede wereldoorlog volledig veranderd. Er was een enorme productiviteitsverschuiving, opeens stonden er veel meer koolhydraten op het menu. Daarna bleek dat er meer hart- en vaatziekten waren, als gevolg van aderverkalking of vet dat zich vastzet tegen de aders, waardoor die dichtslibben. Omdat het vet is, dacht men dat vet de oorzaak was van de problemen, men haalde vet dus uit de voeding en verving het door andere dingen, waaronder koolhydraten. Niet snel daarna bleken veel meer mensen obesitas en diabetes type 2 te hebben.
Koolhydraten zijn een hot topic. Zijn ze echt zo’n dikmaker?
Koolhydraten worden heel snel verteerd, er ontstaat dus een glucosepiek in het bloed. Als ons lichaam die glucose niet onmiddellijk verbruikt – door bijvoorbeeld een marathon te lopen – maakt onze pancreas insuline aan. En ons lichaam gaat automatisch in de stand ‘vet opslaan’. Door die hoge pieken, krijg je ook nog eens sneller dipjes. Gevolg: ons lichaam geeft ons het signaal dat we terug moeten eten. Dus we eten meer koolhydraten én we eten vaker dan ervoor. De voedingsindustrie heeft er handig op ingespeeld, we eten nu tussendoortjes. Door minder koolhydraten te eten (aardappelen, pasta, brood, rijst,...), maakt je lichaam veel minder insuline aan. Het gaat van de stand ‘vet opslaan’ zelfs naar een vetverbrandingsstand. Je pieken nemen af en hebt minder snel terug honger. En daarom zijn er maar 3 of zelfs 2 eetmomenten meer, maar je eet op die momenten wel tot je je volledig verzadigd voelt.
Meer vet, minder koolhydraten, is dat dus de conclusie?
Komt het op neer ja. Kies zelfs voor de volle vetten. Gooi margarine weg en eet voortaan terug echte boter, kies voor volle yoghurt en wees gul met de olijfolie. Als je toch koolhydraten wilt eten, combineer ze dan met vet, want dat is gezonder. Door de vetten is er namelijk een tragere verbranding. Je glucose- en insulinepiek verandert van de Mount Everest in een heuveltje in de Ardennen. Als je frietjes wilt eten door je er dus goed aan er een dikke kwak mayonaisse bij te eten, hoe gek dat ook klinkt. Al maak je hem liefst zelf, met de juiste olie, olijfolie is gezonder dan zonnebloemolie bijvoorbeeld. En ik wil hier natuurlijk niet mee zeggen dat frituren gezond is. Tegenwoordig zijn daar trouwens ook weer oplossingen voor.
We zijn veel te lang bang geweest van vet. Als je toch beslist een pak friet te eten, eet er dan een goede kwak mayonaise op. Geloof het of niet, dat is gezonder dan een pak friet zonder mayo
Je zegt dat minder eten, meer bewegen niet het antwoord is. Is sporten dan onnodig als je minder koolhydraten eet?
Je zult afvallen door de juiste voeding te eten, maar je kweekt er natuurlijk geen spieren mee. Wil je graag een afgetraind lichaam, dan zul je dat moeten combineren met oefeningen. En ook hier weer raad ik iedereen aan om realistisch te zijn. We hebben een ideaalbeeld in ons hoofd van het perfecte lichaam. Maar we zijn allemaal verschillend, de een is te lang, de ander slaat vet rond de heupen op en nog een ander heeft kleine borsten,... Door gezond te eten ga je niet opeens je complete lichaam veranderen. Je bekomt je natuurlijke, gezonde gewicht. Je gaat niet opeens een supermodel zijn, als je dat verwacht, kun je maar beter meteen een afspraak boeken bij een plastisch chirurg.
En hoe gaan we zelf aan de slag?
In mijn boek beschrijf ik de verschillende stappen. De eerste stap is een gesprek met familie of de mensen met wie je samenwoont. Want alleen anders gaan eten, is ontzettend moeilijk. Dan ruim je koel- en keukenkasten op. Alles wat moeilijk is, moet buiten. Vervolgens ga je boodschappen doen, je kiest verse en natuurlijke producten. En natuurlijk helpen de typsiche trucjes: ga niet met een lege maag shoppen, want dan is de verleiding veel groter als je voorbij het chipsrayon passeert. Bovendien moeten we allemaal leren koken. Vroeger kookten mensen zelf, nu moet alles snel gaan en uit een pakje komen. Uit het eten worden de vetten gehaald – omdat nog steeds wordt aangenomen dat vetten de grote boosdoeners zijn – zo ontstaat er eten dat smaakt naar karton. Het lekkere is er helemaal af. E-nummers en zout en suiker worden toegevoegd om toch terug smaak te creëeren. Het gezonde is er helemaal af. Kook dus zelf met natuurlijke voeding en je krijgt een overheerlijk resultaat.
Het lijkt een beetje alsof ik met Pascale Naessens spreek. Ken je haar stijl?
Uiteraard. Pascale en ik zijn grote fan van elkaars werk. Ze heeft zelfs de drukproef gelezen. Mijn boek gaat verder in het verdiepen van de theorie over het afvallen door pure voeding te eten. Zij heeft dan weer een aantal boeken waarin ze heerlijke recepten bundelt. Ik raad haar boeken zeker aan, als je aan de slag gaat in de keuken, neem een boek van haar en je zit zeker goed. En het zal naast gezond vooral nog eens heerlijk zijn ook. (Ontdek hier al het recept van haar heerlijke wortel- en kipburger)
Moeten we koolhydraten volledig schrappen als we resultaat willen, want brood en aardappelen zijn zo lekker?
Absoluut niet, je moet vooral realistisch blijven. Bepaalde heel gezonde voedingsmiddelen als brocolli bevatten zelfs koolhydraten. Je moet gewoon logsiche keuzes maken. Heb je zin in fruit, koop dan een banaan, sinaasappel,... Maar koop geen vruchtensappen. Wil je graag brood eten, doe er dan gerust een dikke laag boter op. Voeg er ham, kaas, avocado,... aan toe, alles wat je lekker vindt. Het is veel lekkerder, maar je eet maar 2 boterhammen in plaats van 4. Voeg vleesjus toe aan je aardappelen en eet er gewoon minder. Want die vleesjus zorgt net zoals de mayonaise bij de frietjes, dat die pieken minder hoog zijn. Let wel op: als je zware obesitas hebt, kan het wel nodig zijn een tijdje erg streng te zijn voor jezelf. Maar in dat geval spreek je best met een arts.
Je wijdt in het boek ook veel aandacht aan stress. Is stress echt zo’n dikmaker?
Ja, helaas wel. Je hoort het ook mensen vaak zeggen: ‘ik heb een stressvolle periode en daarom heb ik het laten hangen, nu ben ik dik geworden.’ Mensen denken al snel dat het een kwestie is van zelfbeheersing, maar dat klopt niet. Als je stressmechanisme in gang schiet, gebeuren er twee functionele dingen. Je lichaam reageert of er een tijger voor je staat. Ten eerste word je bloed dikker, zo zou het sneller stollen als de tijger je bijt. Ten tweede zorgt het stresshormoon cortisol ervoor dat er glucose wordt vrijgemaakt, want er moet voldoende energie zijn om te kunnen wegrennen. Als je chronische stress hebt, krijg je chronisch insulinepieken. Je hebt dus meer honger én je lichaam gaat meer vet opslaan. Helaas heb ik daar geen hapklare oplossing voor. Ik kan je alleen maar aanraden om stress aan te pakken, en dat is heel persoonlijk. Zo helpt mediatie voor veel mensen, terwijl ik net stress krijg van te lang in een zelfde houding te zitten.”
Lees meer over de theorie van William Cortvriendt in ‘Lichter’.
Meer tips voor een gezonde levensstijl:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier