Met deze tips vermijd je verborgen ziekmakers
20 sep 2015
Jaarlijks krijgen duizenden mensen in België te maken met een voedselvergiftiging. Het zal je misschien verbazen, maar de meeste vergiftigingen worden opgelopen in de eigen keuken en kan je makkelijk vermijden. Zo’n intoxicatie kan vervelende symptomen, zoals koorts, krampen, hoofdpijn en misselijkheid teweeg brengen. Maar niet alle vergiftigingen zijn zo onschuldig.
Wij geven enkele tips om een verborgen ziekmakers te voorkomen.
- Koop gekoelde producten zoals vlees, vis en diepvriesproducten altijd als laatste en zet ze bij thuiskomst als eerste in de koelkast. Zo vermijd je dat de temperatuur van het product stijgt en dus sneller bederft.
- Plan bij het kiezen van een product wanneer je het gaat klaarmaken en bekijk in de winkel al of het dan nog houdbaar is. Let tijdens het winkelen ook zeker op de verpakking. Staat het blik of deksel bol? Dan is het product bedorven.
- Je verwacht het misschien niet, maar ook in vaat- en keukenhanddoeken verschuilen zich bacteriën. Je wast deze best op 60°C, zo geef je ziekmakers geen kans.
- Een simpele maar effectieve tip: was je handen! Was ze zeker voor het eten en voor je eten klaarmaakt, maar ook na een toiletbezoek, het verschonen van baby’s, het aanraken van rauw vlees en groenten,...
- Rauwe, dierlijke producten zoals vis, kip en vlees kunnen ziekmakers bevatten. Snijd daarom vlees en groenten op een aparte snijplank en houd rauw en gaar eten apart. Zo vermijd je dat producten elkaar besmetten.
- Maak je keukengerei grondig schoon, zeker na het bereiden van rauw vlees en vis. Spoel je snijplank en mes eerst af met heet water vooraleer je ze bij de afwas zet.
- Let er op dat je voedingsproducten zoals vlees en vis door en door verhit. Dat doodt de schadelijke bacteriën. Let ook op dat je je eten in de microgolfoven goed omschept. Zo vermijd je de koude gedeeltes die bacteriën kunnen bevatten.
- Laat eten niet langer dan 2 uur uit de koelkast. Neem enkel de ingrediënten die je echt nodig hebt en zet ze na gebruik zo snel mogelijk in te koelkast.
- Zet je koelkast op 4°C. Bij deze temperatuur krijgen bacteriën en schimmels nauwelijks de kans om te groeien.
- Ontdooi eten in de koelkast en niet op het aanrecht, de verwarming of in warm water!