Menopauze: is hormonentherapie een goed idee?
Leen Steyaert is de eerste Vlaamse menopauzeconsulente. In haar nieuwe boek ‘Jouw Menopauzeplan’ verzamelt ze gouden tips. Aan Feeling verklapt ze alvast drie dagen lang enkele weetjes. Vandaag heeft ze het over hormonentherapie.
In mijn praktijk krijg ik bijna dagelijks de vraag of hormoontherapie een goed idee is om je hormonen terug in evenwicht te brengen en om je overgangsklachten op te vangen en zo ja, of hormoontherapie wel veilig is. Mijn antwoord op deze vragen is twee keer ja! Zeker als je een moeilijke overgang doormaakt en als voeding en beweging niet voldoende helpen, raad ik hormonale substitutietherapie (HST) aan. Maar dan wel op voorwaarde dat je werkt met bio-identieke hormonen. Bio-identieke hormonen zijn hormonen met precies dezelfde samenstelling als je lichaam normaal zou produceren: een combinatie van oestrogeen en progesteron.
Voordelen van hormonale substitutietherapie
- HST biedt de beste bescherming tegen osteoporose: het remt dit grote botverlies niet alleen aanzienlijk af, maar doet de botmassa zelfs toenemen. Het houdt bovendien de gewrichten soepel en vermindert spier- en gewrichtspijn.
- Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten met vijftig procent. Het verhoogt de goede cholesterol (HDL) en verlaagt de slechte cholesterol (LDL). Als hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes of hoge cholesterol in je familie zitten, heb je zeker voordelen van hormonentherapie.
- Het houdt de huid soepel, zodat je doorgaans minder rimpels krijgt. Oestrogeen is immers belangrijk voor de aanmaak van collageen en heeft een invloed heeft op de verdeling van vetmassa onder je opperhuid. Het extra vet net onder je huid zorgt voor een jong uitzicht en houdt de huid ‘opgepompt’. Oestrogeen zorgt er ook voor dat je huid vocht ophoudt, zodat ze goed gehydrateerd blijft.
- Hormonale substitutietherapie houdt de vagina en ogen vochtig. Een tekort aan oestrogeen maakt de vagina droog en jeukerig, waardoor seks minder aangenaam of zelfs pijnlijk kan zijn. Extra oestrogeen vermindert ook vaginale infecties en infecties van de blaas en urinewegen. Dat het ook je ogen vochtiger houdt, is zeker belangrijk als je contactlenzen draagt.
- Het doet nachtelijke zweetaanvallen en opvliegers zeer snel verdwijnen. Meestal is het uitblijven van opvliegers een soort maatstaf om te zien of de bio-identieke HST werkt. Als je na een tijdje opnieuw opvliegers krijgt, betekent dit dat de dosering wellicht te laag is.
- Het vermindert depressiviteit en stemmingsschommelingen en verbetert het geheugen en de cognitieve functies. Vrouwen die gedurende een zeer lange periode hoge dosissen oestrogeen en progesteron nemen, lopen het minste risico op alzheimer. Daarnaast verbetert het de nachtrust. Oestrogeen werkt opwekkend in de ochtend, terwijl progesteron ’s avonds rustgevend en kalmerend werkt.
Mijn advies
Naar mijn mening moet elke vrouw zelf vrij kiezen. Het belangrijkste is ook dat je niet vergeet om eerst al je andere gezondheidsproblemen aan te pakken en om je levensstijl te verbeteren, indien je dit nog niet hebt gedaan. Het heeft geen zin om je arts te vragen om je bio-identieke hormonen voor te schrijven als je niet tegelijk ook je manier van leven aanpast. Het is niet de bedoeling dat je blijft roken en te veel alcohol drinken of een aanzienlijk overgewicht blijft meeslepen en nooit uit je luie stoel komt, om dan te hopen dat HST je menopauzeproblemen zal oplossen. Hormoontherapie is dan in veel gevallen zelfs een tegenindicatie. De verantwoordelijkheid voor je gezondheid ligt volledig bij jezelf, net zoals jij ervoor kiest om bio-identieke hormonen te nemen of niet.
Meer lezen? Jouw menopauzeplan van Leen Steyaert is uitgegeven bij Van Halewyck en is nu overal te koop.