Menopauze: 5 tips om je voor te bereiden
Van opvliegers tot een verminderd libido... De menopauze doet heel wat met je lichaam. Natuurlijk zijn je hormonen de oorzaak, maar wist je dat je ook met je levensstijl heel wat kunt bereiken? Wij zetten enkele belangrijke tips op een rijtje.
1. Vraag hulp
Rond 45 à 50 jaar kun je last krijgen van menopauzekwaaltjes. Dan ben je nog in de fleur van je leven natuurlijk. Wist je dat hormoontherapie een oplossing kan bieden voor je kwaaltjes? In ‘Het Menopauzetaboe’ lees je er alles over. Meer weten? Maak een afspraak met je dokter.
2. Beweeg meer
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie beweeg je best 150 minuten aan matige intensiteit, dat wil zeggen dat je ademhaling iets versnelt. Gelukkig hoef je niet naar de sportschool, maar kun je ook stevig gaan wandelen om actief te blijven. Ook lopen of zwemmen zijn prima opties. Beweging is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor vrouwen die (bijna) in de overgang zijn. Omdat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt, krijg je strammere gewrichten. Die extra beweging is trouwens goed voor je humeur, wanneer je sport komen er endorfines of gelukshormonen vrij. Start niet wanneer je in de menopauze zit, maar nu al.
3. Eet gezond
Eet minder suiker, dat is alvast belangrijk. Dat wil zeggen: eet geen koekjes, taart en snoep. Daarnaast beperk je best de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Vervang je brood, pasta, rijst en aardappelen eens wat vaker door andere alternatieven. Eet veel groenten en vul aan met proteïnen (kip, vis of eieren bijvoorbeeld) en met gezonde vetten (avocado, olijfolie of noten bijvoorbeeld). Bovendien is er spierafname tijdens de overgang, en daarom heb je minder energie nodig.
4. Check regelmatig je vitamine D
Vitamine D is cruciaal voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Bovendien zorgt het voor gezonde spieren en een goed werkend immuunsysteem. Vitamine D haal je voornamelijk uit zonlicht, door blootstelling aan zonlicht maakt je lichaam de vitamine immers zelf aan. Wanneer je ouder wordt, heeft je lichaam veel meer moeite om zonlicht om te zetten in vitamine D. Daarom neem je vanaf je vijftigste best vitamine D. Mannen nemen het sowieso best vanaf hun zeventigste.
5. Ga op controle
Ook bij vrouwen duiken heel wat hart- en vaatziektes op. De menopauze is vaak de oorzaak van kwaaltjes, maar daardoor zouden ernstigere problemen over het hoofd gezien kunnen worden. Ga daarom regelmatig op controle. Voel je je ergens onzeker over of toch niet helemaal zeker? Aarzel dan niet om je arts te contacteren.
En ook nog...
Stop met roken, we moeten niet vertellen dat dat voor zowat alles ongezond is. Let op je gewicht en maak tijd voor sociale contacten. Allemaal dingen die zorgen dat je gelukkig en gezond ouder wordt.
Meer tips voor de menopauze:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier