Anti-corona: zo was je je kleren om besmetting te voorkomen

Oké, we proberen met z’n allen zoveel mogelijk binnen te blijven, maar wat als je werkt in één van de sectoren die voorlopig nog in de frontlinie van het coronavirus blijft staan – of als je een paar keer per week op uitstap moet naar de supermarkt natuurlijk? Niet alleen een goede handhygiëne kan dan van essentieel belang zijn, ook een goede virusbestendige routine voor het wassen van je kleren kan het verschil maken.

Virussen zijn geen spoken

Nee, virussen zijn geen spoken, maar volgens een nieuwe studie van The New England Journal of Medicine, kan het coronavirus toch gemiddeld zo’n 3 uur in de lucht overleven. Op semi-harde oppervlakken als karton is dat zelfs zo’n 24 uur en op echt harde materialen als plastic en metaal – oh hallo, winkelkarretje en plastic pastaverpakking die al door drie andere potentiële corona-broeihaarden werd betast – tot drie dagen.

Of het coronavirus ook letterlijk in je ‘kleren kan kruipen’ is voorlopig niet duidelijk, maar onder het mom ‘better safe than sorry’ kan een beetje omzichtigheid bij het wisselen én wassen ervan alvast geen kwaad. Hoe je dat best aanpakt? Een paar tips op een rij.

1. Ga voor een home office-outfit

Wie terugkomt van een dagje werken of een enkeltje richting supermarkt laat zijn schoenen best – samen met de boodschappen – voor tenminste 24 uur in het halletje staan. Buitenkleding wissel je best zo snel mogelijk om voor een comfortabele home office-outfit: wat dacht je van een comfortabele onesie of een fijn gebreide palazzo en oversized sweater in een vrolijk kleurtje?

2. Was (als het kan) op een hoge temperatuur

Kleding die je gedragen hebt om naar buiten te gaan, gaat ook best integraal in de wasmachine: dat is nog altijd de beste manier om besmetting te vermijden. Op welke temperatuur en hoe je je potentieel besmette kleding precies wast?

Heet genoeg, en als dat niet kan met voldoende wasmiddel zo blijkt. “Wie wast op 90, 70 of 60 graden zal er door de hitte sowieso voor zorgen dat de virusdeeltjes de kookwas niet overleven”, zo zegt viroloog Raoul de Groot van de Universiteit Utrecht aan de Nederlandse Volkskrant.

3. Gebruik vooral voldoende wasmiddel

Heb je was die delicater is dan dat, geen probleem: want in feite is zo’n hoge temperatuur zelfs niet nodig als je maar voldoende wasmiddel gebruikt. “Het coronavirus is een zogenoemd membraan-bevattend virus. Dit membraan zit om het virus heen en bestaat uit vetdeeltjes. Zoals bekend zijn vetten oplosbaar in zeep. Als je de vieze was te lijf gaat met een lading zeep of detergent, dan maakt dit het membraan kapot en gaat het virus zeker ter ziele”, legt de viroloog verder uit.

Wie voldoende wasmiddel gebruikt zit dus ook al goed bij een wasje op een lagere temperatuur – denk: 30 of 40 graden. Wie de was gaan doen, was ervoor én erna natuurlijk ook weer best z’n handen om alle risico’s uit te sluiten.

4. De was doen van een besmet persoon?

Je partner, een van je kinderen of een huisgenoot zit met een potentiële coronabesmetting? Dan zondert die persoon zich natuurlijk best zoveel mogelijk af. Alle huidcontact vermijden is de boodschap en ten allen tijde 2 meter afstand bewaren is ook zeker geen overbodige luxe. Wat je ook doet: slaap vooral niet samen – als dat mogelijk is natuurlijk.

Wat dan als je wel de kleding van die persoon moet wassen of na een periode van ziekte en quarantaine graag het beddengoed en het donsdeken zou ontdoen van ziektekiemen? Draag dan zeker latex handschoenen. Is dat niet mogelijk: was dan zéker extra goed en lang je handen na het insteken van de potentieel besmette was. Extra voorzichtigheid is hier zeker geboden.

5. Nog even overlopen:

Kleding wassen in tijden van corona: dat doe je zo!

  • Kom je van buiten: doe dan je schoenen uit en wissel buitenkleding zo snel mogelijk om voor een ‘binnenhuis’-outfit
  • Laat verpakte boodschappen best tot 72 uur in het halletje staan of was de verpakking met warm water en zeep alvorens te gebruiken
  • Voor verse producten geldt: spoel ze onmiddellijk af onder warm water en laat ze drogen
  • Steek de omgewisselde buitenkleding liefst zo snel mogelijk in de wasmachine: was indien mogelijk op hoge temperaturen (60, 70 of 90 graden)
  • Gebruik voldoende wasmiddel, want dat breekt het virus af
  • Was na het doen van de was zeker ook je eigen handen

 

Meer lezen over hygiëne en leven bij corona:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content