Dit dieet activeert je natuurlijke vetverbranding en helpt je extra kilo’s verliezen
Fase 1 van de keto-kuur van Julie Van den Kerchove glansrijk doorlopen? Goed bezig: dan zijn die suger cravings en insulinepieken (en -dalen) in je bloedsuikerspiegel vast van de baan. Tijd voor fase 2 dus. En ook daar voorziet Julie je van een handige stap-voor-stap-begeleiding: een praktisch vijftiendagenplan dat je helpt om snel kilo’s te verliezen. Het voordeel: je lichaam raakt in een snel tempo gewend aan je nieuwe levensstijl.
Lees ook: Fase 1 – afkicken van snelle suikers en koolhydraten
Keto met de 15-daagse ketokuur: hoe werkt het schema?
Om je lichaam na die allereerste suiker-afkickfase te helpen om niet langer naar het ongezonde witte goedje te zoeken als voornaamste brandstof, maar om daarvoor over te schakelen op ‘vet’, ontwikkelde Julie Van den Kerchove een vijftiendaasgse keto-kuur waarin ze dag per dag nauwgezet een uitgebalanceerd menu aanlevert dat je stap voor stap kan volgen.
De meest efficiënte manier om je natuurlijke vetverbranding te activeren is door dat 15-dagenplan van Julie zo’n 1 à 3 maanden nauwgezet te volgen. Het bevat gedetailleerde dagmenu’s met de juiste verhoudingen van koolhydraten, vetten en eiwitten om je lichaam in staat van ketose te brengen. De beste verhouding hiervoor is ongeveer 10% netto koolhydraten, 15 à 20% eiwitten en 70% vetten. Je hoeft zelf niets te berekenen: dankzij alle recepten en de zorgvuldig uitgestippelde weekplanning van Julie in ‘Keto in 15 minuten‘ kan je gewoon het menuplan volgen.
Het menu: 14 dagen koolhydraat-arm + één koolhydraat boostdag
Wil je toch graag de recepten van Julie aanpassen en zelf aan het rekenen slaan? Ook dat is geen probleem: op websites zoals cronometer.com kun je je maaltijden ingeven en krijg je meteen een gedetailleerd overzicht van de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.
Er zijn drie manieren om te meten of je in ketose bent:
- met plasstrips (minst betrouwbaar)
- via een ademtester (zoals Ketonix)
- of via je bloed met een prikpen (meest betrouwbaar).
Julie zelf is eerder voorstander van intuïtief eten: “Je buikgevoel volgen en je lichaam ook voldoende tijd geven (enkele maanden) om te wennen aan je nieuwe eetpatroon. Als je het 15-dagenplan volgt, heb je sowieso de juiste verhoudingen om goede resultaten te boeken.”
Van suiker naar vet
De eerste dagen van je keto-kuur zal je lichaam nog gewend zijn om koolhydraten te gebruiken als hoofdbrandstof. Daardoor zal het uit gewoonte naar suikers vragen. MCT-olie en hartige tussendoortjes rijk aan gezonde vetten (zoals paprikanootjes uit het boek) of olijven) zullen je helpen om die sugar cravings te doorbreken. Het is ook heel belangrijk dat je voldoende kwaliteitsvolle eiwitten aan je maaltijden toevoegt.
“De eerste dagen van de kuur zal je lichaam nog om suiker vragen. Wees cravings te snel af met hartige tussendoortjes als noten en olijven”
Zodra je suikervoorraad uitgeput raakt, na 3 à 5 dagen, zal je lichaam op zoek gaan naar een alternatieve brandstof: vet. Het zal de gezonde vetten uit je voeding naar je lever vervoeren, waar ze worden omgezet tot energie, met ketonen als bijproduct.
Voel je je wat moe of futloos tijdens de overstap?
De eerste weken dat je koolhydraatarmer eet, kan het zijn dat je je wat slapjes of futloos voelt. Dat heeft doorgaans twee oorzaken.
1. Je lichaam heeft een tekort aan mineraalzouten
Hoe meer koolhydraten je voedingspatroon bevat, hoe meer water je lichaam vasthoudt. Zodra je overstapt naar meer vetten en minder koolhydraten, zal je lichaam een groot deel van dat overtollige vocht loslaten, en daarmee ook heel wat mineraalzouten, zoals natrium en kalium. Daarom is het essentieel dat je je lichaam goed hydrateert met minstens 2 liter water, thee, verse bouillon… per dag en dat je ook voldoende kwaliteitsvol zout binnenkrijgt, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout (1 à 2 koffielepels per dag).
Heb je behoefte aan een opkikker? Meng dan een glas water met wat ongeraffineerd zeezout of drink een kom verse bouillon. Zorg er ook voor dat je voeding voldoende kalium en magnesium bevat, twee essentiële mineralen voor je energieniveau. Je haalt ze onder andere uit avocado, bladgroen, champignons, selderij, pompoen, kleine vette vis of een goed supplement.
2. Je lichaam gaat door een detox-periode
Het kan ook zijn dat je lichaam door een detoxperiode zal gaan, doordat het vetreserves begint te verbranden waar gifstoffen zijn opgeslagen. Als je lever die stoffen niet snel genoeg kan verwerken, kun je tijdelijk last krijgen van ontgiftingsverschijnselen (in het bijzonder van suikers en granen) zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, stemmingswisselingen en duizeligheid.
“Doordat je lichaam vetreserves gaat verbranden en daar gifstoffen opgeslagen zijn, kan je de eerste dagen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid”
Een dagelijkse wandeling in de frisse buitenlucht en een goede nachtrust kunnen je helpen om die detox-periode zo vlot mogelijk door te komen. Twee andere hulpmiddelen om vlotter over te stappen op vetverbranding zijn intermittent fasting en MCT-olie.
Intermittent fasting: de basisprincipes
Intermittent fasting is een manier van eten waarbij je met tussenpozen vast. Julie zelf past enkele dagen in de week de 16:8-methode toe, waarbij je zestien uur of langer vast en je maaltijden binnen een tijdspanne van acht uur eet (in Julie’s geval meestal lunch, een tussendoortje in de late namiddag en avondmaal). Bijvoorbeeld: je vast van 20 u ’s avonds tot 12 à 13 u ’s middags, en je eet tussen 12 u ’s middags en 20 u ’s avonds.
Vasten is de snelste manier om je lichaam in ketose te brengen. Het stimuleert je lichaam om vetreserves aan te spreken als energie, bevordert ontgifting en helpt je hersencellen om beter te functioneren en zichzelf te vernieuwen. Bovendien maakt intermittent fasting je ook gevoeliger voor insuline, waardoor je lichaam minder insuline nodig heeft om brandstof naar je cellen te brengen Het kan je op die manier beschermen tegen diabetes type 2.
“Je lichaam sneller in ketose brengen? Probeer eens te eten met tussenpozen waarin je strikt vast en dus niets eet”
Als je benieuwd bent om meer te lezen over de voordelen van intermittent fasting, neem dan zeker een kijkje in het boek The Obesity Code van Dr. Jason Fung of lees hier een interview met de grondlegger van de intermittent fasting-methode, Dr. Michael Mosley.
Wil jij het keto-dieet ook wel eens proberen? Dan ben je hier aan het juiste adres. De komende week legt Julie Van den Kerchove je haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kan gaan met haar vijftiendagenplan en delen wij tal van recepten. Zeg maar bye bye tegen die corona-kilo’s! Alle artikels over het keto-plan kan je met je Feeling-account op deze overzichtspagina lezen.
Meer lezen over gezond eten en keto:
- Fase 1: afkicken van snelle suikers en koolhydraten
- Fase 2: maak van je lichaam een natuurlijke vetverbrander en verlies die extra kilo’s
- Fase 3: van streng dieet naar een flexibele low carb-levensstijl
- Keto ontbijt: 3 x gezonde en voedzame recepten
- Keto lunch: 3 x snel en eenvoudig
- Hoofdgerechten die je natuurlijke vetverbranding stimuleren: onze favorieten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier